Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Να επενδύσουμε στον τουρισμό

Οι θετικές εκτιμήσεις της Ελενας Κουντουρά για τον τουρισμό, ασφαλώς γεννούν ελπίδες ότι η «βαριά» βιομηχανία της χώρας δεν έχει πληγεί από μια σειρά από γεγονότα. Αν η υπουργός επιβεβαιωθεί, θα είναι μια αχτίδα φωτός στη γενικότερη «μαυρίλα» που επικρατεί στην οικονομία. Αφού η ανάπτυξη δεν έχει έρθει ακόμη και η πραγματική οικονομία στενάζει, τουλάχιστον ο τουρισμός μπορεί να δώσει το σήμα για μια καλύτερη πορεία και των δημόσιων οικονομικών.

Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες, με το κλείσιμο της περσινής σεζόν, όλοι περίμεναν ένα ιστορικό ρεκόρ, τόσο στις αφίξεις όσο και στα τουριστικά έσοδα.

Οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν εξαιτίας του προσφυγικού κύματος που δυσφήμησε την Ελλάδα, αδίκως, σε όλο κόσμο. Και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, και πάλι αδίκως, από το Brexit και τα δραματικά τελευταία γεγονότα στην Τουρκία.

Η ελληνική αγορά πλήττεται τόσο από τις ακυρώσεις Βρετανών, όσο και από το γεγονός ότι χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες δεν θα έρθουν φέτος στη χώρα μας. Ομως, πρόβλημα υπάρχει και με το γεγονός ότι οι ξένοι έχουν την εντύπωση ότι η περιοχή του Αιγαίου δεν ενδείκνυται φέτος για διακοπές και καλύτερα να αποφεύγεται. Ουσιαστικά η Ελλάδα πληρώνει τις «αμαρτίες» της Τουρκίας ή της Αιγύπτου, όπου επικρατούν συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.

Η μεγαλύτερη, πάντως, απώλεια για τον κλάδο προέρχεται από τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού. Ολο και λιγότεροι Ελληνες πάνε διακοπές και μάλιστα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις παραμένουν θετικές, η σεζόν θα κλείσει ανοδικά, έστω και ελαφρά. Αποδεικνύεται επομένως ότι ο τουρισμός αντέχει και είναι η ελπίδα της χώρας για έξοδο από την κρίση. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να «ποντάρει» στον κλάδο, να στηριχθεί στις προοπτικές του, ώστε και τα επόμενα χρόνια να είναι ανοδικά. Απαιτούνται κεφάλαια για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου, κίνητρα για ανανέωση του τουριστικού προϊόντων.

Κεφάλαια που μπορούν να γυρίσουν πολλαπλάσια στην ελληνική οικονομία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ