Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Βροχή» άσχετων τροπολογιών από την κυβέρνηση

Νέο πλήγμα στη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου κατάφερε χθες η κυβέρνηση, προκαλώντας εκ νέου τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όπως διαβάζουμε στην kathimerini.gr.

Κατ’ αρχήν, σε νομοσχέδιο μέσω του οποίου κυρώθηκε ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με το έγκλημα στο Διαδίκτυο, για ακόμα μία φορά κατατέθηκαν πολλές (συνολικά 11) τροπολογίες, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν άσχετες με το κυρίως νομοθέτημα και εκπρόθεσμες. Πέντε εκ των έντεκα –που τελικώς έγιναν εννέα, καθώς δύο αποσύρθηκαν υπό το βάρος των αντιδράσεων– κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα την ώρα που έκλεινε ουσιαστικά η συνεδρίαση επί το σχεδίου νόμου. Ως να μην έφθαναν αυτά, το νέο της χθεσινής εξέλιξης είναι πως, για πρώτη φορά, υπουργός που εισηγήθηκε τη μία εξ αυτών των τροπολογιών, ο Γ. Κατρούγκαλος, ανέπτυξε το περιεχόμενό της από του βήματος, πριν ακόμα κατατεθεί με την κανονική διαδικασία στην εθνική αντιπροσωπεία. Πέραν αυτού, άλλος υπουργός (ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης) αποχώρησε της αιθούσης μετά την παρουσίαση της δικής του τροπολογίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να συζητηθεί «βελτιωτική» επ’ αυτής τροποποίηση που επρόκειτο να εισηγηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για «λυπηρή ημέρα για την κοινοβουλευτική διαδικασία» μίλησε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Νίκη Κεραμέως. «Εάν σέβεστε τη διαδικασία που εκφράζει τον λαό, θα πρέπει να τις αποσύρετε, ως ένα ύστατο δείγμα συνεργασίας σας με τους κανόνες του Κοινοβουλίου», είπε διαμαρτυρόμενος εντονότατα για την κατάσταση ο κ. Κ. Τζαβάρας (Ν.Δ.). «Δεν είναι η Βουλή, παράρτημα διεκπεραίωσης επιθυμιών της κυβέρνησης. Αυτό είναι αλλοίωση του πολιτεύματος», πρόσθεσε.

Για «διαδικασία υπoνόμευσης του κοινοβουλευτικού έργου, που υποτιμά το Κοινοβούλιο και τη νοημοσύνη μας» έκανε λόγο ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη). Η διαδικασία «είναι απαράδεκτη. Δεν συναντιέται ούτε στα μαθητικά συμβούλια», σχολίασε ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ). Περί ευτελισμού των διαδικασιών μίλησε ο κ. Ι. Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων).

Σε παρεμβάσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη, ακολουθώντας την πάγια τακτική της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, «αναγνώρισαν» ότι δεν είναι σωστή η επιλογή των τροπολογιών και κατηγόρησαν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πως ως κυβερνήσεις έκαναν χειρότερα.

«Κανείς δεν υποστηρίζει τις διαδικαστικές ακροβασίες», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος. «Δεν είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη διαδικασία νομοθέτησης», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν είναι και εκείνες που αφορούν συμπλήρωση κώδικα δικηγόρων, προμήθεια ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού, μετάθεση του χρόνου κατάργησης του αγγελιοσήμου, καθώς και θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων για εκείνους οι οποίοι στερούνται το ΕΚΑΣ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Η Κατερίνη ανακαλύπτει ότι ο Κωστής την απατάει με τη Στάσα!

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Ο Κωστής πλέον δεν μπορεί να αποχωριστεί την αγκαλιά της Στάσας...