Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τρόμος και χάος στο Μόναχο: Ισλαμιστές ή νεοναζί οι δράστες της επίθεσης;

Ποιοι και γιατί συνδέουν την επίθεση με την επέτειο από το μακελειό στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ – Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο ότι ένας από τους δράστες φορούσε μπότες που φορούν νεοναζί στη Γερμανία και φώναζε «γ@μ…οι ξένοι»

Συγκεχυμένες είναι ακόμα οι πληροφορίες τόσο για τα θύματα όσο και για τους δράστες του του μακελειού στο εμπορικό κέντρο στη συνοικία Moosach του Μονάχου.

Αρχικά, πληροφορίες έκαναν λόγο μόνο για έναν δράστη, ωστόσο η γερμανική αστυνομία κάνει λόγο για τρεις ενόπλους, τονίζοντας πως «έχουν διαφύγει όλοι».

Αργότερα, γερμανικά μέσα μετέδωσαν ότι ένας εκ των τριών δραστών είναι νεκρός. Για τις συνθήκες θανάτου του ενός εκ των δραστών, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι αυτοπυροβολήθηκε, όταν περικυκλώθηκε από αστυνομικούς.

Κάποιοι άλλοι μάρτυρες λένε ότι ο ένας δράστης, όταν πυροβολούσε, φώναζε «είμαι Γερμανός».

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο ότι ένας από τους δράστες φορούσε μπότες που φορούν νεοναζί στη Γερμανία και φώναζε «γ@μ…οι ξένοι».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η φονική τρομοκρατική επίθεση συνδέεται με φανατικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Το CNN ωστόσο μετέδωσε ότι ο ένοπλος στο εμπορικό κέντρο πυροβολούσε παιδιά και φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» («ο Θεός είναι μεγάλος»). Λίγο αργότερα ωστόσο έγινε γνωστό ότι το «Αλλάχου Ακμπάρ» το φώναζε ένας από τους ανθρώπους που έτρεχαν να σωθούν από τα πυρά του δράστη.

Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως σήμερα είναι η πέμπτη επέτειος του μακελειού στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, χωρίς ωστόσο να το συνδέουν οι Αρχές.

Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο ακροδεξιός Μπρέιβικ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίθεση με βόμβα έξω από τα κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο νησάκι Ουτόγια στη θερινή κατασκήνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπου άνοιξε αδιακρίτως πυρ σκοτώνοντας άλλους 69 ανθρώπους.

Στο μανιφέστο του που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο πριν τα ειδεχθή του εγκλήματα, ο 35χρονος σήμερα Μπρέιβικ δήλωνε μεταξύ άλλων ότι οι πράξεις του αποτελούν μέρος της σταυροφορίας του ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Καθόλη την διάρκεια της δίκης, όχι μόνο δεν δήλωσε μετανοημένος, αλλά εμφανίστηκε περήφανος για το «έργο» του.

Η δίκη του ξεκίνησε στις 16 Απριλίου 2012 και ολοκληρώθηκε, με την απολογία του, στις 22 Ιουνίου του 2012. Στις 24 Αυγούστου 2012 το Επαρχιακό Δικαστήριο του Όσλο εξέδωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Μπρέιβικ κρίθηκε υγιής ψυχικά και ένοχος για τη δολοφονία 77 ανθρώπων.

Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης με τη μορφή προληπτικής κράτησης, σύμφωνα με την οποία θα εκτίσει την ελάχιστη υποχρεωτική 10ετή φυλάκιση, με περαιτέρω δυνατότητα επέκτασης της κράτησης για όσο διάστημα θεωρείται «κίνδυνος για την κοινωνία», κάτι που σημαίνει πως, πιθανότατα, θα παραμείνει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.



protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Ο Ρήγας αφήνεται ελεύθερος

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Η εξέλιξη της υπόθεσης του Ρήγα, βαραίνει πάρα πολύ το κλίμα...