Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το άγνωστο παρασκήνιο της σύσκεψης μετά το Δημοψήφισμα-Τι ρόλο έπαιξε το τηλεφώνημα Πούτιν

Το άγνωστο παρασκήνιο από τις κρίσιμες ώρες στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 αποκαλύπτεται από σημερινά δημοσιεύματα Κυριακάτικων εφημερίδων στα οποία υπάρχουν αναφορές πρωταγωνιστών που έζησαν από μέσα τα όσα διημήφθησαν μέχρι το “όχι” να γίνει “ναι”.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εκείνο το απόγευμα συνήλθε, σύμφωνα με τον αρχηγό του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, κατ απαίτηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όπως γράφει το “Πρώτο Θέμα”, ο οποίος λειτούργησε ως δίαυλος επικοινωνίας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρόντων, η πλάστιγγα έγειρε, όταν ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον οποίο προφανώς περίμενε κάποια στήριξη. Μετά την επικοινωνία, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στην αίθουσα με τους πολιτικούς αρχηγούς εμφανώς απογοητευμένος λέγοντας πως “ο πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να βοηθήσει” αλλά “Μου υποσχέθηκε όπως ότι θα μιλήσει στη Μέρκελ”.

Μετά τη τηλεφώνημα αυτό, γράφει η εφημερίδα, Τσίπρας και Καμμένος που μέχρι τότε ζητούσε να μπουν όλοι στο αεροπλάνο και να πάνε Βρυξέλλες, χαμήλωσαν του τόνους και έγιναν πιο συγκαταβατικοί και μετά από μία ώρα εξεδόθη το ανακοινωθέν των 356 λέξεων που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Σε άλλο δημοσίευμα από το “Βήμα της Κυριακής” περιγράφεται επίθεση του Βαγγέλη Μειμαράκη που είχε πάρει τη θέση του κ. Σαμαρά στη σύσκεψη των αρχηγών, στον πρωθυπουργό λέγοντάς του: “Γιατί έκανε δημοψήφισμα. Πες μας τώρα πως θα καταπιείς το αποτέλεσμα!”.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ασταθής και σε κακή κατάσταση στο Προεδρικό Μέγαρο. “Ήταν ασταθής, σε μεγάλη αβεβαιότητα. Δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος των στιγμών” διηγείται ο κ. Μειμαράκης.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης θυμάται όπως ανάρτησε Facebook, ότι, κάποια στιγμή “ο Καμμένος πήγε να αντιδράσει στο στύλ “δεν θα μας πει εμάς η Ευρώπη”. Κοίταξε τον Τσίπρας περιμένοντας κάποια επιδοκιμασία αλλά αυτός είχε σκυμμένο το κεφάλι”. “…Μετά από πολλά διαλείμματα και συνεχείς διαβουλεύσεις συμφωνούμε να βγάλουμε ένα κείμενο με τις υπογραφές όλων (πλην Κουτσούμπα βέβαια).

“Σε λίγες ώρες ήταν έτοιμο το κείμενο που έκανε το “όχι” του Τσίπρα “ναι”. Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ