Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για το νέο Σύνταγμα

«Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση», «Νέα Ελλάδα», είναι τα τρία συνθήματα που αναγράφονται πίσω από το βήμα από το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του μεταξύ άλλων πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με τη συλλογή υπογραφών από τους πολίτες. Ετσι δημοψηφίσματα θα γίνονται με τη συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών και για ψηφισμένο νόμο, με τη συλλογή άνω του ενός εκατομ. υπογραφών.

Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα δημοψηφίσματα πρότεινε: Την υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους.

Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.

Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.

Αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πρότεινε τη δυνατότητα εκλογής του από το Κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του.

Διερεύνηση που πρέπει να εξαντλείται σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, σημείωσε και προσέθεσε: «Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο».

Ταυτόχρονα πρότεινε λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία να μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου χωρίς να αγγίζεται ο πυρήνας του Πολιτεύματος.

Μέχρι 8 χρόνια η θητεία των βουλευτών

Τη θεσμοθέτηση, πρώτον, της θητείας για τους βουλευτές, έτσι ώστε κανένας βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη, πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Και δεύτερον, την υποχρέωση πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από τον λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

crashonline.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έβρος: 47 ζώα βρέθηκαν νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα

Νεκρά βρέθηκαν 47 ζώα στον Έβρο, τα οποία πέθαναν από δηλητηριασμένα δολώματα. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ), που δραστηριοποιείται κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές...