Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

6.000 στρατιωτικούς και δικαστικούς έχει ξηλώσει έως τώρα ο Ερντογάν

Αν και Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταξύ πολλών άλλων, κάλεσαν τον Ταγίπ Ερντογάν να δείξει ψυχραιμία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, η «απάντηση» του Τούρκου προέδρου είναι καταιγιστική.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 6.000 άνθρωποι στην Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. «Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης συνεχίζονται», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η «εκκαθάριση» αφορά υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και δικαστές, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος που άφησε πίσω της τουλάχιστον 265 νεκρούς. Την ίδια ώρα, τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός έχουν δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, για όσους ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τουλάχιστον 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων- στρατιώτες και υψηλόβαθμοι- έχουν συλληφθεί και πάνω από 2.700 δικαστές «ξηλώθηκαν», από τη στιγμή που κατέρρευσε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Την Κυριακή, πάνω από 50 στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο Ντενιζλί, μαζί τους και ο υποστράτηγος Οζάν Οζμπακίρ, διοικητής της φρουράς του Ντενιζλί της της 11ης μεραρχίας καταδρομέων, σύμφωνα με το Anadolu.

Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.

Σύμφωνα με την Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.

Ενας από τους πιο υψηλόβαθμους δικαστές της Τουρκίας, ο Αλπαρσλάν Αλτάν, επίσης συνελήφθη το Σάββατο. Περίπου 44 δικαστές και εισαγγελείς είχαν την ίδια τύχη κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ικόνιο και άλλη 92 στο Γκαζιεντέπ, σύμφωνα με το Dogan.

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ