Στο 2,5% είναι πιθανό να κάτσει η «μπίλια» για το όριο εισόδου στη Βουλή, μετά το «πράσινο φως» που άναψε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κορυφαίο στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τ. Κουίκ, σύμφωνα με το newpost.gr

«Το 2,5% διασφαλίζει τα εθνικά μας θέματα, τα διασφαλίζει απόλυτα», δήλωνε χθες στο ραδιόφωνο του Real Fm. Φράση που έχει δύο τρόπους ανάγνωσης: ότι οι Αν. Ελλ. δεν δέχονται παρακάτω από το 2,5%, αλλά και ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τη μείωση του ορίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Πάντως ως τώρα, το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή παραμένει στο 3%, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική εκδοχή.

Με δεδομένο ωστόσο ότι η ανεπαίσθητη αλλαγή της μισής μονάδας δεν πρόκειται να αλλάξει τους συσχετισμούς ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα», ναι/ όχι στην κυβερνητική πρόταση, το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό και βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια του Α. Τσίπρα.

Αν, με άλλα λόγια, θα θελήσει με τη μείωση του ορίου να διευκολύνει κάποια κόμματα να μπουν στη Βουλή ή όχι. Αξίζει, στο σημείο αυτό, να θυμηθούμε ποια κόμματα ήταν κοντά ή λιγότερο κοντά στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις. Στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη ήταν πραγματικά άτυχη με 2,86%, με επόμενο πολιτικό σχηματισμό, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 0,86%.

Ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2015, εκείνος που ήταν στο... παρά λίγο, ήταν το ΚΙΔΗΣΟ και ο Γιώργος Παπανδρέου, με 2,47%. Στο 1% ήταν οΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ αξιομνημόνευτος ήταν ο διπλασιασμός των ποσοστών της Ένωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη από τον Ιανουάριο στο Σεπτέμβριο: από το 1,79% στο 3,44% και την είσοδο στη Βουλή.

Το θέμα, συνεπώς, για τον πρωθυπουργό είναι αν θα θελήσει να δώσει περισσότερες ελπίδες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης σε κόμματα, που θα του ασκούν αντιπολίτευση από τα... αριστερά (ο Π. Λαφαζάνης και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου), αλλά και σε κόμματα που αντλούν από τη μεγάλη «δεξαμενή» της ΝΔ, όπως είναι ο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» Γ. Καρατζαφέρης. Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι ο Γ. Παπανδρέου, που αν αποφασίσει να κατέλθει και πάλι στον πολιτικό στίβο, τότε η Φ. Γεννηματά θα έχει ...ζητήματα.

Μια διευκρίνιση για το τέλος: δυνατότητα παρέμβασης στις συζητήσεις σεεπίπεδο πολιτικών αρχηγών έχουν μόνο οι επικεφαλής κομμάτων που αριθμούν περισσότερους από 10 βουλευτές, άρα θα έχουν σίγουρα ποσοστό άνω του 3%.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top