Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

216 φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ανοιξε διάπλατα ο δρόμος για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ. Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας των φαρμάκων γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) και την πώλησή τους εκτός φαρμακείων υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τον υπουργό Υγείας. Τώρα απομένει, οι φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλουν στον ΕΟΦ αίτημα για την κατάταξη των προϊόντων τους στη λίστα με τα ΓΕΔΙΦΑ και η κατάρτιση της λίστας, προκειμένου να δουν οι καταναλωτές φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η λιανική πώληση των ΓΕΔΙΦΑ επιτρέπεται μόνο από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία υπεραγοράς τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και παντοπωλείου. Επίσης, απαγορεύεται η πώληση άνω των δύο συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή. Η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, μέσα στον οποίο θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο «ΓΕΔΙΦΑ». Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, όταν πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, που θα έχει σε εμφανές σημείο τη σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης-ΓΕΔΙΦΑ». Στον ίδιο χώρο θα τοποθετείται πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 15×25 εκατοστά στην οποία θα αναγράφονται τα εξής: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε χώρο εκτός φαρμακείου επιτρέπεται η πώληση μόνο φαρμάκων που φέρουν στην εξωτερική τους συσκευασία πράσινο κύκλο εντός του οποίου αναγράφεται “ΓΕΔΙΦΑ” με πορτοκαλί χρώμα και προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης κάθε φορά που λαμβάνετε κάποιο φάρμακο. Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών».

Στην υπουργική απόφαση αναφέρονται αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων για την κατάταξη των προϊόντων τους στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ. Οσα φάρμακα εντάσσονται στα ΓΕΔΙΦΑ πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν ήδη χαρακτηριστεί ΜΗΣΥΦΑ, να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (π.χ. κεφαλαλγίας, ναυτίας κ.ά.), οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες ελάχιστες και χαμηλού κινδύνου και οι συσκευασίες να είναι μικρές. Σύμφωνα με την εισήγηση ειδικής επιτροπής του ΕΟΦ, αυτά τα χαρακτηριστικά διαθέτουν 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ (ποσοστό 13%), που σημαίνει ότι ο αριθμός των φαρμάκων που θα βρίσκονται στη λίστα με τα ΓΕΔΙΦΑ δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 216.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός από τα φαρμακεία αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους δανειστές. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της τρόικας που είχε πρωτοδιατυπωθεί με ένταση το 2012 και που έως το περασμένο καλοκαίρι είχε καταφέρει με διάφορους «ελιγμούς» να αποφύγει η ελληνική πλευρά.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ