Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση διαλύει τα ΜΜΕ με δόλο – Φασαρία για το 0,5% των συνολικών δανείων, γαργάρα για τα θαλασσοδάνεια

Η ομηρία των τραπεζιτών, οι άνωθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις, η δημιουργία κλίματος και η φορομπηχτική πολιτική
Την τέχνη της δημιουργίας της εικονικής πραγματικότητας ασκεί σε όλο της το μεγαλείο η κυβέρνηση ανακαλύπτοντας την πυρίτιδα των θαλασσοδανείων στο 1 δισ δάνεια που έχουν λάβει τα Μέσα Ενημέρωσης και αποτελούν λιγότερο από το 0,5% του συνολικού δανεισμού ύψους 201,3 δισ ευρώ που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες.
Και αυτό όταν οι επισφάλειες των Μέσων Ενημέρωσης δεν διαφοροποιούνται από το μέσο όρο ή μάλλον είναι οριακά χαμηλότερες του μέσου όρου.
Από την ανάδειξη του ελάσσονος σε μείζον η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί όχι απλά να καθυποτάξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρησιμοποιώντας κάθε όπλο που διαθέτει αλλά να διαλύσει το υφιστάμενο σύστημα και να δημιουργήσει ένα νέο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αρχίζουν να εμφανίζονται στον κλάδο των ΜΜΕ επιχειρηματίες που με τα κατορθώματά τους έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο και τυχαίνει σήμερα να «αγαπούν» την κυβέρνηση ούτε ότι δημοσιογράφοι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και γενικά μικρής εμβέλειας και αξιοπιστίας μέσων ενημέρωσης εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές σε νέα εκδοτικά σχήματα.
Για να πετύχουν όμως τα σχήματα αυτά πρέπει να «τελειώσουν» με τα παλιά και ειδικά τα ενοχλητικά.
Και αυτό επιχειρούν να το κάνουν:
Πρώτον μέσω της Βουλής που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το πως δανειοδοτήθηκαν οι επιχειρήσεις των Μέσων ενημέρωσης.
Δεύτερον μέσω των τραπεζών όπου λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων κρατούν τις διοικήσεις υπό καθεστώς ομηρίας και με την απειλή της απομάκρυνσης παρεμβαίνουν ειδικά σε αυτές που το κράτος έχει μεγάλα ποσοστά όπως η Εθνική και η Πειραιώς.
Τρίτον από τα φιλικά Μέσα προς την κυβέρνηση με τη δημιουργία κλίματος πως οι εκδοτικές επιχειρήσεις λειτουργούν παρασιτικά.
Τέταρτον με τη συνεχή εφεύρεση τρόπων αύξησης της φορολογίας των ΜΜΕ όπως έγινε πρόσφατα με την περίφημη πλατφόρμα δημοπρασιών διαφήμισης των τηλεοπτικών σταθμών όπου επιβάλλεται νέος φόρος 10% επί τηλεοπτικής διαφήμισης
Και ενώ πράττει όλα τα παραπάνω για τα ΜΜΕ την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια σε εξόφθαλμες περιπτώσεις δανεισμού άλλων επιχειρήσεων με τα κανόνια να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ζητά ούτε τα ρέστα από τους επιχειρηματίες ούτε παρεμβαίνει στις τράπεζες ούτε ενδιαφέρεται για σωρεία παρανομιών που έχουν διαπραχθεί.
Ουσιαστικά έχουμε το φαινόμενο να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ από τις άλλες προφανώς γιατί ονόματα όπως Μπόμπολας, Ψυχάρης, Αλαφούζος προκαλούν δέος και εγείρουν τις μάζες.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αφανίσει ένα ολόκληρο κλάδο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις γεγονός που άλλωστε αποτυπώθηκε στην κυνική «διαπίστωση» Σπίρτζη πως αν κλείσει ένα κανάλι θα ανοίξει ένα άλλο.
Ο τρόπος που χειρίζονται τα θέματα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν και τη στρατηγική τους να δημιουργήσουν κλίμα.
Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης στη Βουλή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου Alpha Δημήτρη Ματζούνη αναλώθηκε σε ερωτήσεις βουλευτών για τον όμιλο ΔΟΛ του οποίου τα δάνεια είναι ενήμερα.
Και αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι όταν τα δάνεια είναι ενήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν πως δόθηκαν και όταν δεν είναι ενήμερα γιατί οι τράπεζες έδωσαν δάνεια που σήμερα δεν αποπληρώνονται.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής που ακολουθείται είναι η περίπτωση όπου ο νεοαφιχθείς επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Πουλόπουλος ρωτήθηκε επιμόνως για τα δάνεια του τηλεοπτικού σταθμού Antenna.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν και γνώστες των σκορ αξιολόγησης χωρίς να είναι και επέμεναν να ρωτούν για το 8ετές ομολογιακό δάνειο του σταθμού που εξυπηρετείται κανονικά.
Την ίδια στιγμή δεν έχουν απορίες για ομίλους Μέσων Ενημέρωσης που έχουν δύο και τρία χρόνια να δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις, έχουν αρνητικά κεφάλαια, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και πσράλληλα έχουν λάβει μεγάλου ύψους χρηματοδοτήσεις, προφανώς με κριτήρια που «ικανοποιούν» την κυβέρνηση.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι σαφές πως έχουν βρεθεί κυρίως ο όμιλος ΔΟΛ, ο όμιλος Κυριακού, τα ΜΜΕ της οικογένειας Αλαφούζου και το Πρώτο Θέμα.
Επίσης μετά από διακυμάνσεις φαίνεται να υπάρχει εκ νέου στόχευση στον όμιλο Μπόμπολα.
Βεβαίως ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν υγιώς ή ότι δεν έχουν υπέρογκο δανεισμό.
Είναι σίγουρα εκτεθειμένα και δεν υπάρχει διάθεση και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε χρήματα για ανάταξη από τους βασικούς μετόχους.
Είναι όμως σαφές ότι όπως και άλλες πολλές επιχειρήσεις της χώρας έτσι και στα ΜΜΕ τα δάνεια δόθηκαν σε μια περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα λειτουργούσε με χαλαρότερα κριτήρια.
Μάλιστα πολλές αναχρηματοδοτήσεις έγιναν το 2014 όταν η οικονομία γύριζε σε τροχιά ανάπτυξης και ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσαν στην κατάρρευση και των τραπεζών και της οικονομίας και την επιβολή των capital controls.
Αντί όμως η κυβέρνηση να αναζητεί λύσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ΜΜΕ κάνει ότι μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα και ουσιαστικά σπρώχνει πολλές εταιρίες στην κατάρρευση.
Ακόμα και αν οι τράπεζες μπορούσαν να βρουν βιώσιμες λύσεις ουσιαστικά δεν μπορούν να τις εφαρμόσουν καθώς η κυβέρνηση τορπιλίζει κάθε προσπάθεια στοχοποιώντας ακόμα και τις κινήσεις αναδιάρθρωσης δανεισμού.

bankingnews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 52-53

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 52-53 Επεισόδιο 52 Οι κοινωνικοί λειτουργοί κάνουν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σπίτι του Νικόλα...