Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πότε θα αρθούν τα capital controls στην Ελλάδα; – Στα μέσα του 2018

Εν τω μεταξύ το τελευταίο 10ήμερο σημειώθηκε… αύξηση των καταθέσεων κατά 400 εκατ με πιθανότερο σενάριο να αποδίδεται στο γεγονός ότι τον Μάιο οι πολίτες δεν πλήρωσαν φόρους ή ΕΝΦΙΑ.

Πότε θα αρθούν τα capital controls που επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου του 2015 στις ελληνικές τράπεζες;

Το ερώτημα αυτό έχει επιχειρηθεί πολλές φορές να απαντηθεί ανεπιτυχώς από το πολιτικό σύστημα αλλά και τους τραπεζίτες.

Στην αρχή από άγνοια ή σκοπιμότητα μας είπαν «σε ένα μήνα θα αρθούν τα capital controls» έχουν περάσει σχεδόν 12 μήνες και ακόμη υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Το ερώτημα επανέρχεται πότε θα αρθούν τα capital controls;

Το συντομότερο που θα μπορούσαν να αρθούν τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες θα ήταν μέσα ή τέλη του 2018 όταν θα τελειώσει και το τρίτο μνημόνιο.

Στην Κύπρο κράτησαν 2,5 με 3 χρόνια και στην Ισλανδία 8 χρόνια οπότε στο βασικό σενάριο θα διαρκέσουν έως τα μέσα του 2018.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα, τράπεζες και κράτος βολεύτηκε με τα capital controls και παρά τις προφάσεις τους σχεδιασμούς, το ενδιαφέρον του SSM για τους κεφαλαιακούς ελέγχους και πως θα αυξηθούν οι καταθέσεις…ο στόχος είναι να πάνε όσο το δυνατό πιο μακριά.

Έμπειρος τραπεζίτης αναφέρει ότι σχεδιαζόταν άμεσα να προχωρήσει η απελευθέρωση του νέου χρήματος , όσες καταθέσεις εμφανίζονταν στο σύστημα να θεωρούνται νέο χρήμα και να μην υπόκεινται σε κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Όμως φαίνεται ότι και αυτό μετατίθεται καθώς κανένα δεν συμφέρει η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Εν τω μεταξύ το τελευταίο 10ήμερο σημειώθηκε… αύξηση των καταθέσεων κατά 400 εκατ με πιθανότερο σενάριο να αποδίδεται στο γεγονός ότι τον Μάιο οι πολίτες δεν πλήρωσαν φόρους ή ΕΝΦΙΑ.

Οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 120,8 με 120,9 δισεκ. ευρώ.

Η ανησυχία προφανώς είναι για τους επόμενους μήνες…

Γιατί οι καταθέσεις θα παραμείνουν στάσιμες για τουλάχιστον 15-20 μήνες;

1)Όσο επικρέμεται ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες, όσο αιωρούνται σενάρια για capital buffer 10 δισεκ. κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν θα φέρει τις καταθέσεις του στο σύστημα.

Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 120 δισεκ. και παραμένουν καθηλωμένες ήδη από το καλοκαίρι του 2015.

2)Για να αρθούν τα capital controls ουσιαστικά θα πρέπει πρωτίστως οι τράπεζες στην Ελλάδα να μηδενίσουν το ELA.

Με το waiver θα διαθέτουν 59-60 δισεκ. ELA οι ελληνικές τράπεζες

3)Το χάσμα δανείων προς καταθέσεις στο σύστημα είναι 83 δισεκ. υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας 83 δισεκ. που αντί να καλύπτεται από καταθέσεις καλύπτεται από το ευρωσύστημα μέσω ΕΚΤ και ELA.

4)Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι αν επιτραπεί ότι νέα χρήματα κατατίθενται στις τράπεζες να μην υπόκεινται σε capital controls θα αυξηθούν οι καταθέσεις.

Δυστυχώς αυτό δεν θα συμβεί συν πολλών άλλων και γιατί η παραγωγή νέου πλούτου στο σύστημα έχει μηδενίσει.

Μετά μάλιστα την φοροκαταιγίδα και τις πληρωμές των δόσεων στην εφορία είναι σίγουρο ότι οι καταθέσεις θα μειωθούν περαιτέρω.

5)Το δημόσιο θα πληρώσει έως 3,5 δισεκ. υποχρεώσεις στους ιδιώτες από την υποδόση που θα λάβει η Ελλάδα μετά την αξιολόγηση.

Τα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν την ρευστότητα αλλά δεν αποτελούν νέο χρήμα δεν προήλθαν από ανάπτυξη αλλά από δανεισμό.

6)Οι καταθέσεις τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 δεν θα αυξηθούν επί της ουσίας.

www.bankingnews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ