Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έξι σενάρια για τη μετατροπή του Brexit σε Bremain

Οι σεισμικές εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Βρετανικού Δημοψηφίσματος, οδήγησαν τον Κάμερον σε παραίτηση και δημιούργησαν ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και ο πρωθυπουργός της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι η απόφαση των Βρετανών θα είναι αμετάκλητη και είχε τονίσει ότι το «έξω σημαίνει έξω» φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αναλύονται διαφορετικά σενάρια. «Μπορεί, έστω και ως πιθανότητα, το έξω να γίνει μέσα» διερωτάται το politico σε σημερινό του άρθρο.

Στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες οι αγχωμένοι Βρετανοί που στήριξαν την παραμονή -το 48%- αρχίζουν και εξετάζουν διάφορα σενάρια. Η πολιτική και η νομοθεσίες για την έξοδο από την ΕΕ είναι τόσο ασαφείς και πρωτοφανείς ώστε αυτές οι σκέψεις δεν μοιάζουν με ευσεβείς πόθους, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Όλα στην θεωρία είναι πιθανά, προσθέτει το περιοδικό και περιγράφει τα έξι σενάρια ανατροπής του Brexit.

1.Λάθος απάντηση, προσπαθήστε ξανά

Η έκκληση για την επανάληψη του δημοψηφίσματος έχει ήδη κυκλοφορήσει, με περίπου τρία εκατομμύρια υπογραφές να έχουν τοποθετηθεί κάτω από το αίτημα και αρκετοί νιώθουν τύψεις για την επιλογή τους να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου μετά το οικονομικό και πολιτικό χάος που προκλήθηκε από την απόφαση για αποχώρηση.

Ένα δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και με συνταγματικούς όρους έχει απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Μπορεί να επαναληφθεί η άσκηση όσο η κίνηση χωρίς επιστροφή, δηλαδή το άρθρο 50 που ξεκινά τη διαδικασία εξόδου δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Ο Κάμερον είπε ότι αυτό θα είναι στην ευθύνη του επόμενου πρωθυπουργού, όποιος κι αν είναι. Υπάρχει ήδη προηγούμενο να αγνοείται η ψήφος των πολιτών γράφει το περιοδικό. Οι Ιρλανδοί είχαν καταψηφίσει τη συμφωνία της Λισσαβόνας το 2008 πριν την υιοθετήσουν ένα χρόνο αργότερα, οι Έλληνες είπαν όχι στους όρους της δανειακής σύμβασης, αλλά λίγες ημέρες αργότερα αναγκάστηκαν να τους καταπιούν

Την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εμφανίστηκε με αμυδρές ελπίδες ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στην Βρετανία αλλά αποδέχθηκε ότι είναι σχεδόν απίθανο. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα είπε ο Μπλερ. Οι πιθανότητες που δίνει το περιοδικό σε αυτό το σενάριο είναι μία στις δεκαπέντε.

2.Αναδιαπραγμάτευση, σήμα δεύτερο

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπο να πάρουμε την ευκαιρία που χρειαζόμαστε και αυτή είναι να ψηφίσουμε υπέρ της εξόδου επειδή όλη η Ευρωπαϊκή ιστορία δείχνει ότι ακούνε πραγματικά ένα λαό μόνο όταν λέει όχι» είχε πει ο Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει την στήριξή του στην καμπάνια υπέρ της εξόδου. Με άλλα λόγια είχε προτείνει να πει ο κόσμος όχι για να κερδίσει η χώρα από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αλλά μετά να ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Αλλά θα το επιτρέψουν αυτό οι Βρυξέλλες; Ο Γιούνκερ, ο οποίος δεν είναι και μεγάλος υποστηρικτής της Βρετανίας, από την πρώτη στιγμή έριξε σφαλιάρα στις προτάσεις για νέες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αλλά η Μέρκελ, η κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης μπορεί να είναι πιο ανοιχτή σε μία τέτοια ιδέα.

Ο ευρωβουλευτής των συντηρητικών Daniel Hannan, ένα από τα μυαλά πίσω από το Brexit είναι ευτυχής με το δικαίωμα των Ευρωπαίων να δουλεύουν στην Βρετανία, αλλά δεν θέλει νέες μετακινήσεις ατόμων που αναζητούν εργασία. Η Theresa May, υπουργός Εσωτερικών και πιθανή διάδοχος του Κάμερον έχει υποστηρίξει ένα τέτοιο συμβιβασμό. Εάν υπήρχε μία διαδικασία αναθεώρησης του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης τότε θα άλλαζε η άποψη πολλών από αυτούς που στήριξαν το Brexit. Αυτό βέβαια θα απαιτούσε και ένα νέο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ. Πιθανότητες μία στις εννέα.

3. Βρετανική κυριαρχία

Το Brexit σύμφωνα με το περιοδικό δεν συνέβη για να περιοριστεί η μετανάστευση, αλλά για να αποκατασταθεί η Βρετανική εθνική κυριαρχία, τουλάχιστον έτσι λένε συντηρητικοί συνταγματολόγοι. Όμως τα θεμέλια του Βρετανικού συντάγματος, αυτού του ημι-μυθικού θηρίου, το οποίο δεν είναι γραπτό στηρίζεται σε μία σύμβαση, και κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να την ανατρέψει. Και ακόμη περισσότερο σήμερα κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να πει στο κοινοβούλιο τι να κάνει. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Το συγκεκριμένο κοινοβούλιο διαθέτει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής. Η πλειοψηφία δεν μπορεί να αναλάβει τον κίνδυνο να αγνοήσει την απόφαση των Βρετανών, αλλά έχει δικαίωμα να το κάνει. Το κοινοβούλιο μπορεί να σταματήσει την διαδικασία εξόδου, εάν δεν στηριχθεί η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Ο Tim Farron, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δεσμεύθηκε ότι θα αγνοήσει το δημοψήφισμα. Το κόμμα του διαθέτει μόνο 8 έδρες από τις 650 του Βρετανικού κοινοβουλίου, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί είναι διχασμένοι αλλά στην θεωρία αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και να ανατρέψει την θέληση του πρωθυπουργού που θα θέλει να βγάλει την Βρετανία έξω από την ΕΕ.Πιθανότητες τρεις στις είκοσι.

4. Νέες εκλογές με πρωθυπουργό υπέρ της Ευρώπης

Οι υπουργοί τώρα αναρωτιούνται «τι σημαίνει το έξω» και κάνουν υποθέσεις ότι η άμεση προκήρυξη εκλογών για το φθινόπωρο θα απαντήσει στο ερώτημα. Καθώς το κοινοβούλιο είναι εθνικά κυρίαρχο όποιος κερδίσει θα έχει μία νέα εντολή για να κυβερνήσει. Πολλοί βουλευτές των Εργατικών θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτες οι εθνικές εκλογές αργά ή γρήγορα. Δεν είναι πολύ πιθανό αλλά είναι κατανοητό, ότι ένας πρωθυπουργός υπέρ της Ευρώπης, μόνος ή με τη στήριξη ενός άλλου κόμματος υπέρ της Ευρώπης, μπορεί να αναλάβει την εξουσία και να μην ενεργοποιήσει το Brexit.

Από τη στιγμή που οι πιθανότητες για νέες εκλογές δεν είναι μικρές είναι ακόμη μεγάλη η συζήτηση για το πώς μπορεί να σταματήσει το τρένο του Brexit. Πιθανότητες μία στις δέκα.

5. Η πίσω πόρτα της Σκωτίας

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας έχει ήδη πει ότι ψάχνει τρόπους για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καθώς η πλειοψηφία των Σκοτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Πολλοί βουλευτές δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί η Σκωτία να ζητήσει νέο δημοψήφισμα τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας και ανάλογα με το αποτέλεσμα να δει εάν θα ζητήσει να ενταχθεί στην ΕΕ σαν ανεξάρτητο κράτος.

Η συνεργατική λύση, που θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως ξεπούλημα από τους σκληρούς οπαδούς του Brexit, θα μπορούσε να οδηγήσει ένα μελλοντικό πρωθυπουργό να κρατήσει την Βρετανία στην κοινή αγορά , αποδεχόμενος μεγάλος μέρος των ευρωπαϊκών νόμων αλλά με αυτονομία στα θέματα τα αγροτικά, του ψαρέματος και άλλων εμπορικών συμφωνιών.

Σε αυτή την περίπτωση η Αγγλία και η Ουαλία μπορεί να αποδεχθούν την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων αλλά μόνο για αυτούς που έχουν ήδη προσφορά εργασίας. Η Σκωτία που χρειάζεται περισσότερο εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να αποδεχθεί ολοκληρωτικά την ελεύθερη μετακίνηση. Ανάλογο ενδιαφέρον για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις θα επιθυμούσε και η Βόρειος Ιρλανδία που ψήφισε υπέρ της παραμονής με διαφορά 10 μονάδων.

Με ένα τέτοιο σενάριο η πρωθυπουργός της Σκωτίας θα επέστρεφε θριαμβεύτρια έχοντας κερδίσει την πρόσβαση στην κοινή αγορά και τα δικαιώματα των ψαράδων και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σώσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η Μεγάλη Βρετανία θα χάσει τη θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ΕΕ και μπορεί να αποδειχθεί πολύ αδύναμη στις διαπραγματεύσεις για αυτά που θα επιθυμούσε να κερδίσει, αλλά θα έχει την ανεξαρτησία της γράφει το περιοδικό που δίνει πιθανότητες για αυτό το σενάριο, μία στις επτά.

6. Συνέχισε να ονειρεύεσαι

Η θερμή υποστηρίχτρια της παραμονής βουλευτής Hilary Benn, που αποχώρησε από τη θέση της στην σκιώδη κυβέρνηση του Κόρμπιν, είπε ότι πρέπει να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρέπει να αποδεχθούμε τη δημοκρατική άποψη και τη δημοκρατική θέληση.

Αλλά αυτή η πολιτική λογική θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 αυτό το φθινόπωρο και θα οδηγήσει στην έξοδο την πρωτοχρονιά του 2019. Και οι πιθανότητες για αυτό σύμφωνα με το περιοδικό είναι εννέα στις δέκα.

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ