Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Με κατάρρευση απειλεί τους δήμους ο “κόφτης”

Σε συναγερμό για δυναμικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι δήμοι της χώρας προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να εξαιρέσει τις δαπάνες των δήμων από τον “κόφτη”.

Όπως όλα δείχνουν ο “κόφτης” στους δήμους ήρθε για να μείνει και αυτό θα κάνει τον βίο αβίωτο στην καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως των ευπαθών ομάδων, στο επίπεδο των υπηρεσιών που μέχρι σήμερα απολάμβαναν από τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των δήμων.

Όλα θα κόβονται χωρίς προειδοποίηση και σε μερικές περιπτώσεις προληπτικά -πριν ενεργοποιηθεί ο κόφτης- με τους δημάρχους να τραβούν τα μαλλιά τους επιχειρώντας να εξηγήσουν στους δημότες τους τα ανεξήγητα.

Δεν είναι μόνο οι απευθείας δαπάνες των δήμων που θα κοπούν, αλλά τινάζονται στον αέρα σειρά έργων και δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από διάφορα υπουργεία ή φορείς.

Πάντως, πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα πεισθεί να εξαιρέσει τις δαπάνες των δήμων από τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, η υπερσυγκράτηση των κρατικών δαπανών, απόρροια της οριακής αύξησης των καθαρών εσόδων του Κράτους, είναι η φόρμουλα που δείχνει τον δρόμο. Άλλα περιθώρια δεν φαίνεται να υπάρχουν προκειμένου η κυβέρνηση να πιάσει τον στόχο των 4.5 δισ. ευρώ και να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για να μην ενεργοποιηθεί ο “κόφτης” τον Μάιο του 2017. Και οι δαπάνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη θέση στη λίστα του αυτόματου μηχανισμού περικοπών.

Περνώντας στην αντεπίθεση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος υποστηρίζει ότι οι Δήμοι είναι αυτοί που δημιουργούν πλεόνασμα, βοηθώντας στην επίτευξη του εθνικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση είναι αυτή που παρουσιάζει ελλείμματα.

Ωστόσο, από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους έχει μειωθεί πάνω από 65% οι δήμοι σήμερα ήδη λειτουργούν στα όρια τους, ιδιαίτερα οι μικροί δήμοι των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, αδυνατώντας ακόμα να ανταποκριθούν και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Οι δήμαρχοι με την σειρά τους καλούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αντιληφθούν ότι από τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών θίγονται πρώτα και άμεσα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αφού μεγάλο μέρος της κοινωνικής πολιτικής ασκείται σήμερα μέσω των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων. Τονίζουν δε ότι ότι οι δαπάνες των δήμων σχετίζονται άμεσα με βασικές λειτουργίες του Κράτους και με τις ανάγκες εξυπηρέτησης της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και με επενδύσεις που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Θα καταρρεύσουν οι δήμοι

Έτσι, προγραμματικές συμβάσεις, επενδυτικά σχέδια, προγράμματα αθλητισμού, πολιτισμού, απασχόλησης, τοπικής και οικιστικής ανάπτυξης, έργα υποδομών τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ακόμα όμως και έργα ή δράσεις τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όλα τινάζονται στον αέρα. Στον “κόφτη” μπαίνουν μέχρι και οι επιχορηγήσεις των παιδικών σταθμών τα οποία φιλοξενούν δωρεάν δεκάδες χιλιάδες παιδιά εργαζόμενων γονέων σε όλη την χώρα.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους κοινοτικούς πόρους, μιας και η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει μειωθεί δραματικά, οι δήμαρχοι σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσουν ότι μπορούν για θωρακίσουν την εύρυθμη λειτουργία και να μην καταρρεύσουν οι δήμοι, τονίζουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει ουσιαστικά και καίρια στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και κατά συνέπεια στη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών για όλη τη χώρα.

Επισημαίνουν δε, ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων χωρίς κηδεμονίες οι οποίες προκαλούν παλινδρομήσεις και χρονοτριβές στη διαδικασία αξιοποίησης των κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα.

paraskhnio.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 89 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. Επεισόδιο 89 Η Βάσω περιμένει εναγωνίως τον Άγγελο για τον αρραβώνα. Αντί για εκείνον όμως...