Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Μια «Εθνική Ελλάδος» στα υπουργεία

Στίγμα διακυβέρνησης με πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» και χαμηλότερα πλεονάσματα (2% μετά το 2018), καθώς και υπουργικό συμβούλιο με τους καλύτερους – μία «Εθνική Ελλάδος», δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα συνεχίζει να υιοθετεί σκληρή γραμμή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για την «εγκληματική» απλή αναλογική που συνιστά «συνταγή ακυβερνησίας» αλλά και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2015 μέχρι σήμερα.

Η στρατηγική της ηγεσίας της Συγγρού ξεδιπλώνεται σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι το κατηγορώ προς την κυβέρνηση για τα λάθη και τις παραλείψεις της. Το δεύτερο είναι αυτό της ανάδειξης του «άλλου δρόμου» που θα σπάσει τον κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων και περνά μέσα από την εναλλακτική πρόταση της Ν.Δ. για ένα άλλο μείγμα πολιτικής με χαμηλότερη φορολογία.

«Πληρώσαμε πολύ ακριβά τον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ενώ, μιλώντας στο Star, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να βάλει «βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος της χώρας» και εξέφρασε δημοσίως την εκτίμησή του ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν θα βρει πρόθυμους τους 200 απαιτούμενους βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που έχει ζητήσει από τις ομάδες εργασίας για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. μία σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση, που δεν θα δίνει ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες, αρχίζει να σκιαγραφεί τις βασικές κατευθύνσεις, δίνοντας το στίγμα της διακυβέρνησής του. Μιλάει για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας, ενώ επιμένει στη διεύρυνση της Ν.Δ. με πρόσωπα που θα συστρατευθούν στην προσπάθειά της να διαμορφώσει το μεταμνημονιακό τοπίο στη χώρα, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κατά νουν μια «Εθνική Ελλάδος» και προανήγγειλε ότι στην κυβέρνησή του θα υπουργοποιηθούν «οι καλύτεροι, οι γνώστες, οι τολμηροί, που δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από τη Ν.Δ.». Επανέλαβε, ωστόσο, ότι δεν έχει πρόθεση μετεγγραφών βουλευτών από άλλα κόμματα. Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι η Ν.Δ. δικαιούται να διεκδικεί αυτοδυναμία στις εκλογές.

Ενδιαφέρον έχει ότι ερωτηθείς (Star) αν τα Ζάππεια είχαν δόση λαϊκισμού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε ότι «είχαν μία δόση υπερβολικής καλλιέργειας προσδοκιών». Επανέλαβε ότι έχει άριστες σχέσεις και με τον Κώστα Καραμανλή και με τον Αντώνη Σαμαρά. Κομματικά στελέχη εξέλαβαν ως άνοιγμα προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τα σχόλια του προέδρου της Ν.Δ. για την πρόταση του πρώην προέδρου του κόμματος να γίνεται προσφυγή στον λαό για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από τη Βουλή. «Ενδιαφέρουσα πρόταση, εφόσον το θέμα είναι να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου από τις εκλογές», σχολίασε.

Επαφές στο ΕΛΚ

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την πρότασή του, για ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με χαμηλότερα πλεονάσματα της τάξεως του 2% μετά το 2018 και στόχους για ανάπτυξη της τάξεως του 4%, στον Ιρλανδό πρωθυπουργό, τον οποίο συνάντησε στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε στον Ιρλανδό συνομιλητή του ότι το μείγμα πολιτικής με την υπερφορολόγηση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση καθιστά αδύνατο τον στόχο για ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εντα Κένι εμφανίστηκε πρόθυμος να στηρίξει την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ., εφόσον υπάρχει αξιοπιστία ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ επανέλαβε ότι οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί η Ευρώπη τούς αφορά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι και το ΕΛΚ πρέπει να συνδράμει ώστε να οδηγηθεί η Ευρώπη στη «μετά λαϊκισμό εποχή».

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ