Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα 5 βήματα του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος

Εξόφληση των ύψους 1,3 δισ. ευρώ υποχρεώσεων της σε βάθος 15ετίας προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε η Μαρινόπουλος με στόχο στην υπαγωγή της στο άρθρο 99. Στο σχέδιο γίνεται λόγος για μηδενικό κούρεμα οφειλών και σταδιακή αποπληρωμή τους σε δόσεις με βάση το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

– Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος

– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις

– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις

– Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις

– Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη

Όσον αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες, στόχος με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο εξυγίανσης, οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος προς όλους τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού δημόσιου αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές υποχρεώσεις της αλυσίδας προς το Δημόσιο αγγίζουν τα αθροιστικά σε 100,8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 49 εκατ. ευρώ είναι οφειλές σε ΔΟΥ και τα υπόλοιπα 51,8 εκατ. ευρώ οφείλονται σε ασφαλιστικούς οργανισμούς).

Προς τους εργαζόμενους οφείλει ποσό 4,3 εκατ. ευρώ οφείλονται στους εργαζομένους της εταιρείας ενώ όσον αφορά δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις (ενέγγυοι πιστωτές) οι οφειλές ανέρχονται σε 126,7 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211 εκατ. ευρώ, οι οφειλές σε Leasing αγγίζουν τα 159 εκατ. ευρώ και τέλος υπάρχουν υποχρεώσεις σε προμηθευτές & λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) ύψους 722,8 εκατ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις σε δάνεια της εταιρείας ανέρχονται σε 496,7 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στην Alpha Bank οφείλονται 78 εκατ. ευρώ, στην Εθνική Πανγαία 99,3 εκατ. ευρώ, στον Όμιλο Εθνικής 48,8 εκατ. ευρώ, στον Όμιλο Πειραιώς 15,5 εκατ ευρώ και στον Όμιλο Εurobank 17,9 εκατ. ευρώ. Στον εν λόγω πίνακα υπάρχουν αναφορές και σε εταιρείες του Ομίλου ενώ καταγράφεται και υποχρέωση ύψους 125 εκατ. ευρώ στην Helens.

economy365.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ