Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τέλειωσε το Eurogroup: 10,3 δις σε δόσεις, παραμένει το ΔΝΤ, πιθανή ελάφρυνση χρέους από το 2018

Τέλειωσε πριν από λίγο η αποψινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκεσε σχεδόν 11 ώρες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και τις πρώτες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων υπήρξε συμφωνία να δοθούν 10,3 δις σε δόσεις στην Ελλάδα, να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ενώ πιθνανή ελάφρυνση χρέους θα έχουμε το 2018.

Δηλώσεις Πιερ Μοσκοβισί

Γυρίσαμε μία σελίδα μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα. Χρειάστηκε εντατική εργασία, πολλές εβδομάδες και πολλούς μήνες. Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν υπευθυνότητα με δύο σκληρά πακέτα μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό και τα εισοδήματα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω και τα νομοσχέδια για το υπερταμείο, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος είναι αυτόματος. Ακόμα βέβαια μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές στον κόφτη. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην αποδέσμευση χρημάτων, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Θα δοθούν 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας. Είναι μία καλή συμφωνία, αλλά η συζήτηση δεν ήταν απλή ουτε σε τεχνικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

Δηλώσεις Γερούν Ντάισελμπλουμ

“Έχουμε μία πλήρη συμφωνία με την Ελλάδα. Ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον Μνημόνιο και να συζητήσουμε για τη δεύτερη φάση αυτού του προγράμματος. Πρόκειται για 10,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν σε διάφορες φάσεις. Πιστεύω ότι θα καταλάβουμε ότι το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά. Φυσικά αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε ένα θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης. Εμείς συζητήσαμε και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είχαμε συμφωνήσει τις μεθόδους και αυτό ισχύει. Συμφωνήσαμε απόψε σε μία σειρά μέτρων βραχυπρόθεσμα και άλλα μέτρα μακροπρόθεσμα. Το βραχυπρόθεσμο κομμάτι αφορά μία διαχείριση χρέους και ζητήσαμε από τον ESM να κοιτάξει την κάθε πληρωμή και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μία αποδοχή και επιπλέον ζητήσαμε από τη διοίκηση του ESM να λάβει αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα τα δούμε στα μέσα του 2018 και εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί σωστά τότε εμείς θα κάνουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μείωση των επιτοκίων.
Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι και η μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα των τραπεζών. Θα δούμε εάν υπάρξουν κάποιες ανάγκες για πιθανούς κινδύνους των τραπεζών. Δεν θέλουμε να υπάρξουν επιπλέον κόστη για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και έχουν βγει. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δικών μας οικονομικών πλαισίων. Το ΔΝΤ έχει εκφράσει τη δική του πρόθεση να συστήσει προς το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι ένα κομμάτι στο ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια χρειάζονται ακόμα βήματα. Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει νέα πολιτική και θα αξιολογήσει τα πιθανά μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. Αυτά θα πρέπει να τα αξιολογήσει το ταμείο και να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Ακόμα και μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα παραμείνει υπό εποπτεία. Χαιρετίζουμε την πρόθεση του ταμείου να παραμείνει στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα έχει αρχίσει να αποκαθίσταται. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την άρτια συνεργασία.

Δηλώσεις Πολ Τόμσεν

Το πακέτο αυτό σε δημοσιονομικό επίπεδο θα βάλει σε γερά θεμέλια τα ζητήματα της Ελλάδας. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μία ξεχωριστή υπηρεσία εσόδων που είναι ένα πολύ καλό βήμα. Καλωσορίζουμε το γεγονός πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι πλέον. Καλωσορίζουμε ότι συμφωνήθηκε η μεθοδολογία για την πορεία του χρέους, αλλά και για το ποιοί θα είναι οι στόχοι για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα είναι σημαντικά για το χρέος και βασίζονται σε μία πολύ σημαντική προσπάθεια των εταίρων της Ελλάδας που κάνουν το παν για να το ελαφρύνουν. Τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ θα δει αυτά τα μέτρα για να είναι σίγουρο πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε πως τα μέτρα για το χρέος θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος. Θα επιδείξουμε αυτή την ευλυγισία. Το Δ.Σ του ΔΝΤ θα λάβει την απόφαση εάν το ταμείο παραμένει ή όχι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 90 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. Επεισόδιο 90 Ο Γιώργης ζητάει από τους ναυαγούς να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν τον...