Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Σαμαράς, η Ντόρα και στη μέση ο Κυριάκος

Tο μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού

«Σαμαράς θα λέτε και θα κλαίτε», έγραφε η τούρτα γενεθλίων του Αντώνη Σαμαρά που παρήγγειλε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και έβαλε νέα φωτιά στη «γαλάζια» σκακιέρα. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα και να μην αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, ειδικά σε σχέση με τη νέα συμφωνία.

Το μήνυμα της τούρτας και το ανοιχτό πάρτι για τα γενέθλια Σαμαρά αυτήν τη φορά,όμως, δεν είχαν αποδέκτες μόνο τους κυβερνώντες, αλλά και τους «γαλάζιους», αφού πολλοί υποστηρίζουν πως το «Σαμαράς θα λέτε και θα κλαίτε» δεν αναφερόταν μόνο σε όσους ψήφισαν τον Τσίπρα και σήμερα γεύονται τα αποτελέσματα της πολιτικής του, αλλά και σε όσους εσωκομματικά ζητούσαν την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Βέβαια, ο κ. Σαμαράς με μια σκληρή δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα κατακεραύνωνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για νέμεσις, ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το όλο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε μέχρι να πάρει η ΝΔ την οριστική απόφαση για τη στάση που θα κρατούσε στο πολυνομοσχέδιο.Αν και δεν επιβεβαιώνεται, κάποιοι υποστηρίζουν πως υπήρξε ακόμα και τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού, όπου ο Μεσσήνιος πολιτικός πρότεινε την καταψήφιση των «κόκκινων» δανείων και του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.Την ώρα, μάλιστα, που μια σειρά από«γαλάζιους» βουλευτές, όπως ο αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Δημήτρης Σταμάτης κ.ά., που είναι προνομιακοί συνομιλητές με τον πρώην πρωθυπουργό, ήταν αρνητικοί στη στήριξη του πολυνομοσχεδίου.Ο ουσιαστικός κύκλος παρεμβάσεων του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε,όμως, από το Συνέδριο της ΝΔ,όπου με μια ομιλία έδωσε και το στίγμα του. Αναφέρθηκε στο τι άφησε η κυβέρνησή του και στο τι κάνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που έφερε νέο μνημόνιο.

Oι κινήσεις της Μπακογιάννη

Στη Συγγρού, πάντως, δεν περνάνε απαρατήρητες οι κινήσεις Σαμαρά, αν και για την ώρα δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Αυτό,όμως, δεν σημαίνει πως δεν κινείται η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το τελευταίο διάστημα εχει «ανεβάσει στροφές» και είναι σταθερά δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών απαντάει σε υψηλούς τόνους, όπου απαιτείται, δηλώνει παρούσα, ενώ αίσθηση έκανε και η δήλωσή της περίευθυνών της κυβέρνησης για το νέο πολυνομοσχέδιο. «Μπορεί να μην ντρέπεστε για αυτά που λέγατε και για αυτά που θα ψηφίσετε, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι, αργά ή γρήγορα, στην πολιτική οι ευθύνες καταλογίζονται και σε κόμματα και σε πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά η «γαλάζια» βουλευτής από το βήμα της Βουλής προς στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.Η Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, έχει αναλάβει και ρόλο διαμεσολαβητή με «γαλάζιους» βουλευτές που είναι απομακρυσμένοι από τη Συγγρού, με στόχο να τους φέρει πιο κοντά στη νέα ηγεσία, αποτελώντας, ταυτόχρονα, ασπίδα και προμετωπίδα του Μητσοτάκη.

«Powergame»και Καραμανλή

Σε όλο αυτό το «powergame» μεταξύ πρώην και νυν, ο Κώστας Καραμανλής, όσον αφορά τον ίδιο, κρατάει αποστάσεις και δεν εμπλέκεται στα εσωκομματικά. Όπως έκανε επί Αντώνη Σαμαρά, την ίδια στάση κρατάει και τώρα. Δηλαδή δεν παρεμβαίνει, ακόμα και αν διαφωνεί σε κάτι, ενώ λέει τη γνώμη του, μόνο όταν ερωτάται.Ο πρώην πρωθυπουργός μένει σταθερά πιο πίσω και δεν συμμετέχει σε εσωκομματικές ίντριγκες.

Πάντως, στην παρουσίαση του βιβλίου του «καραμανλικού» Ευριπίδη Στυλιανίδη όπου,μεταξύ άλλων, βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Κώστας Καραμανλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς δεν έδωσαν το «παρών». Και αν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δικαιολογία τα εγκαίνια της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στο Κερατσίνι την ίδια ώρα, όπου και πήγε, ο πρώην πρωθυπουργός ούτε καν απάντησε στο αν θα παρευρισκόταν στην παρουσίαση.Κάτι που για τους καλά μυημένους δείχνει και τις ψυχρές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ του «καραμανλικού» και του«σαμαρικού» μπλοκ, με τους «μητσοτακικούς», μάλιστα, να κρατούν αποστάσεις από τους «καραμανλικούς».

Αλλαγές στο οργανόγραμμα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο κ. Μητσοτάκης, όπως έγραφε από την προηγούμενη εβδομάδα το «Π», ετοιμάζει αλλαγές στο οργανόγραμμα της ΝΔ. Όπως, μάλιστα, μεταφέρει στέλεχος της Συγγρού που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις: «Γνώμονας του προέδρου είναι να αλλάξει τη δομή των αποφάσεων. Θέλει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και ευέλικτα σχήματα».

Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι το πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, λόγω και καλοκαιριού, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει και πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν τη διεύρυνση του κόμματος την οποία επιδιώκει, με το βάρος να πέφτει στο μεταρρυθμιστικό κέντρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 (VIDEO)

Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της σειράς Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 Ο Λοΐζος τρομοκρατημένος από την επίθεση εναντίον του αποφασίζει να ζήσει ελεύθερος αγκαλιάζοντας απόλυτα την...