Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ «ΚΑΙΝΕ» ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Μήνας χρεοκοπίας ο Ιούλιος (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Λύση ή παράταση του θρίλερ;

Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί μέσα στα λίγα 24ωρα που μεσολαβούν ως τη μεθεπόμενη Δευτέρα, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να αποφανθούν για το αν η Αθήνα κάλυψε τις απαιτήσεις των δανειστών της.

Αυτό που προβληματίζει έντονα το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου είναι η σιγή ασυρμάτου από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγείρει ενστάσεις για το κατά πόσο είναι επείγουσα η αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού Χρέους, δεν έχει πει ούτε μισή λέξη για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ.

Αν και η Κομισιόν, ακόμα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνουν να συμμερίζονται απολύτως τις θέσεις της Αθήνας για το συνταγματικό κώλυμα προληπτικής νομοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνταχθεί με το ΔΝΤ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Αν όλα πάνε καλά, οι διαβουλεύσεις αυτές θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία στο Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας, τόσο για το μηχανισμό των προληπτικών μέτρων όσο και για το Χρέος- τουλάχιστον ως προς τις κατευθύνσεις της ελάφρυνσης- ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη συνολική συμφωνία ως το τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου, στην οποία με αυτά τα δεδομένα θα συμμετάσχει και το Ταμείο. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Το κακό σενάριο, που ξορκίζουν όλοι αλλά επί του παρόντος δεν το αποκλείουν, θα γίνει πραγματικότητα αν υπάρξει εμπλοκή στις συζητήσεις για τα προληπτικά μέτρα, οδηγώντας έτσι τις διαβουλεύσεις πέρα από το Μάιο, δηλαδή πέρα από τις αντοχές των κρατικών ταμείων, που ήδη δοκιμάζονται από τις ανελαστικές υποχρεώσεις για μισθούς, συντάξεις και τοκοχρεολύσια.

Σε αυτή την περίπτωση, το «φλερτ» με τον «κόκκινο» Ιούλιο θα γίνει έντονο. Επί της ουσίας, ο «βαρύς και ασήκωτος» Ιούλιος είναι το τελευταίο όριο της διαπραγμάτευσης, αφού πέρα από τα… συνήθη 2,5 δισ ευρώ για μισθούς και συντάξεις, πρέπει να πληρωθούν 3,6 δισ ευρώ σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τις 13 του μήνα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες 
pinakas.30.4.1
Πληρωμές για τόκους 
pinakas.30.4.2

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ