Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με υψηλό φόρο ο επαναπατρισμός κεφαλαίων

Το σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, μέσω της αυτοκαταγγελίας, «ξαναζεσταίνει» το οικονομικό επιτελείο στην αγωνιώδη του προσπάθεια να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους, καθώς οι επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι…

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βάζει στο φουλ τις μηχανές για τη σύνταξη του νέου σχεδίου νόμου που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Liberal.gr, θα προβλέπει υψηλό φόρο που μπορεί να φθάνει και το 45% για όσους αποκαλύψουν τα αδήλωτα κεφάλαιά τους οικειοθελώς, χωρίς μάλιστα σημαντικές «εκπτώσεις» εφόσον τα χρήματα επενδυθούν ή κατατεθούν εντός της χώρας.

Επισημαίνεται ότι το αρχικό σχέδιο, που ήταν έτοιμο από το Δεκέμβριο 2015 και προέβλεπε φορολόγηση των συγκεκριμένων εισοδημάτων με συντελεστές 35% – 40% αλλά και γενναίες εκπτώσεις από 20% έως και 80%, εφόσον τα κεφάλαια που αποκαλυφθούν οικειοθελώς κατατεθούν σε Τράπεζα του εσωτερικού για μεγάλο χρονικό διάστημα (άνω της 5ετίας), ή επενδυθούν σε ακίνητα, σε έντοκα ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, το «μπλόκαρε» το κουαρτέτο που είναι κάθετα αντίθετο με την παροχή των όποιων κινήτρων.

Για το λόγο αυτό άλλωστε και το νέο σχέδιο θα προβλέπει φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα στο έτος αναφοράς, γεγονός που σημαίνει ότι ο συντελεστής φορολόγησής τους μπορεί να ανέλθει τελικά και στο 45%, ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει περιορισμένη «έκπτωση» για επενδύσεις όμως μόνο σε ακίνητα.

Το νομοσχέδιο, που στηρίζεται στο γερμανικό «μοντέλο», θα προβλέπει την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας. Με την υποβολή της δήλωσης αυτής ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις εφόσον καταβάλει το φόρο που αναλογούσε στο εισόδημα το οποίο δεν δήλωσε στην Εφορία κατά τον χρόνο της απόκρυψης, που σημαίνει ότι ο συντελεστής μπορεί να κυμαίνεται από 40% έως και 45%.

Όσοι φυσικά δεν ανταποκριθούν στην «πρόσκληση» και δεν αποκαλύψουν τα αδήλωτα κεφαλαία που έχουν, εντός ή εκτός συνόρων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις, ενώ εξετάζεται ακόμη και το μέτρο της κατάσχεσης των αδήλωτων κεφαλαίων.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο «πιέζει» ακόμη τους δανειστές όπως, έστω και την τελευταία στιγμή, αποδεχθούν την παροχή μικρών «κινήτρων» σε όσους έχουν αδήλωτα κεφαλαία, προκειμένου να παρακινηθούν να τα αποκαλύψουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση φοβάται ότι το νομοσχέδιο θα παραμείνει «κενό γράμμα», αφού κανείς ή έστω λίγοι θα ανταποκριθούν και θα αποκαλύψουν τα εισοδήματά τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 92 (VIDEO)

Δείτε τα επεισόδια του β κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 92 Η Αλεξάνδρα, αδύναμη και καταβεβλημένη, «συναντά» και μιλά στον...