Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Draghi: Το 2015 ήταν ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα

Το 2015 ήταν ξεκάθαρα ένα οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην Bild, την οποία μεταδίδει το Business Insider, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.

“Πλέον, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Και αυτό που χρειάζεται περισσότερο από όλα σήμερα η χώρα και οι πολίτες της είναι η ανάπτυξη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Draghiγια να προσθέσει πως “Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων”.

Ερωτηθείς για το εάν το ευρώ αποτελεί μέρος του προβλήματος ή της λυ΄σης για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν λίγη σχέση με το ευρώ. “Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμισες. Στην ευρωζώνη, η Ελλάδα μπορεί να το επιτύχει αυτό με την βοήθεια των εταίρων της. Αλλά ένα πράγμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: ποιος ανήκει στην ευρωζώνη και ποιος όχι, δεν αποτελεί απόφαση της ΕΚΤ. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τις χώρες – μέλη”.

Στην ίδια συνέντευξη ο Draghi υπογράμμισε πως η ΕΚΤ “κάνει τα πάντα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα σωστά επίπεδα”. Τα επιτόκια είναι χαμηλά, επειδή η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι επίσης πολύ χαμηλή, εξήγησε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως τα επιτόκια θα αυξηθούν και πάλι μόλις η οικονομία αρχίσει και πάλι να σημειώνει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά προς τον στόχο του 2%.

Αναφερθείς στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble και τις επικρίσεις που δέχεται κατά καιρούς για την χαλαρή νομισματική πολιτική, ο Draghi δήλωσε πως “Δεν τα παίρνω όλα προσωπικά. Μια πολιτισμένη και εποικοδομητική συζήτηση είναι καλοδεχούμενη και μας βοηθάει να εξηγήσουμε την πολιτική μας”.

“Η ΕΚΤ υπακούει στους νόμους και όχι στους πολιτικούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωτράπεζας, ενώ πρόσθεσε πως “η αντίληψη ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ απειλείται πλήττει την πίστη των επενδυτών και των καταναλωτών, οι οποίοι μπορεί να αναβάλλουν ενδεχόμενες επενδύσεις ή δαπάνες τους που θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Αυτό με την σειρά του, μπορεί να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να λάβει περαιτέρω δράση για να επιτύχει την σταθερότητα των τιμών”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 75 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. Επεισόδιο 75 Η εξέλιξη της υπόθεσης του Ρήγα, βαραίνει πάρα πολύ το...