Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν.Δ.: περιοδείες με το αίτημα για εκλογές στο προσκήνιο

Νέο κύκλο επισκέψεων σε χώρους εργασίας και περιοχές της Ελλάδας προγραμματίζει αμέσως μετά το Πάσχα, και σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας αφενός να διατηρήσει το θετικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλίμα, αφετέρου να ενισχύσει το αίτημα που έχει επισήμως διατυπώσει η Νέα Δημοκρατία για παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Αλ. Τσίπρα, όπως διαβάζουμε στην kathimerini.gr.

Στη Συγγρού διαπιστώνουν ότι η θέση του κ. Μητσοτάκη υπέρ της ταχείας προσφυγής στις κάλπες, ως μικρότερο κακό από την παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία, απηχεί πλέον μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Πρόθεση δε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτό να καταστεί κυρίαρχο αίτημα το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε επιλογή του προέδρου του κόμματος να ζητήσει παραίτηση του κ. Τσίπρα είχε αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη από ένα σημαντικό τμήμα των στενών του συνεργατών.

Στη συνέχεια, λοιπόν, των επισκέψεών του σε επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες (Γκάζι, Ελευσίνα, αμαξοστάσιο αστικών λεωφορείων κ.ο.κ.), ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης, θα ανοίξει κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς η διαδικασία διαμόρφωσης των κυβερνητικών θέσεων της Ν.Δ. επιταχύνεται, με στόχο ένα πρώτο βασικό πλαίσιο θέσεων, σε συνέχεια των 25 που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο και του προγράμματος για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, που παρουσιάζονται τις επόμενες ημέρες, να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, επιδιώκοντας να διαπιστώσουν εάν βασικός στόχος του κ. Τσίπρα παραμένει η, μέσω δραματικών εξάρσεων, υπογραφή μιας επώδυνης συμφωνίας ή η προετοιμασία του εδάφους για, όπως λένε, «απόδραση από τις ευθύνες του». Ευθύνες, τις οποίες η Ν.Δ. θα επιχειρεί να καταλογίζει σε καθημερινή βάση, αρνούμενη να μπει στο γήπεδο που επιθυμεί να τη φέρει η κυβέρνηση.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκου στη χθεσινή «πρόκληση» του στενότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας Νικ. Παππά να απαντήσει η Ν.Δ. εάν συντάσσεται ή όχι με τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Η ανικανότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης τροφοδοτούν τις υπερβολικές αξιώσεις του ΔΝΤ. Ετσι, το κόστος της αποτυχημένης, δήθεν, “σκληρής” διαπραγμάτευσης εκτοξεύθηκε στα 5,4 + 3,6 δισ. ευρώ. Ολα αυτά είναι δική τους ευθύνη. Είναι ευθύνη Τσίπρα», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι «τίποτα από όσα ζητεί το Ταμείο δεν είναι αποδεκτό από τη Νέα Δημοκρατία». Παρά το γεγονός ότι ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις από τους εταίρους και προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Συγγρού επιμένουν στο επιχείρημα ότι «ουδεμία χώρα κυβερνάται με διπλές πλειοψηφίες», ενώ επενδύουν τόσο στο νέο πρόγραμμα που διαμορφώνεται όσο και στο μεταρρυθμιστικό προφίλ που έχει οικοδομήσει ο κ. Μητσοτάκης και η νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προκειμένου να στείλουν αρμοδίως το μήνυμα της «γαλάζιας» δέσμευσης στις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ