Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουριστική σεζόν δύο ταχυτήτων προκαλούν οι προσφυγικές ροές

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο τουριστικός κλάδος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που έχει το ρεύμα των προσφύγων, οι οποίοι καταφθάνουν σε ορισμένα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πάντως, με εξαίρεση τα νησιά που δέχονται τον μεγάλο όγκο των προσφύγων, όπως είναι η Λέσβος, η Κω και η Σάμος, τα μηνύματα που έρχονται από τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς αναφορικά με τη φετινή σεζόν είναι μάλλον θετικά.

Η αύξηση των απευθείας αεροπορικών πτήσεων από την Ευρώπη προς ελληνικούς προορισμούς εκτιμάται ότι δίνει έναν «αέρα» της τάξεως του 2% – 3% όσον αφορά την αύξηση των αφίξεων, αλλά ακόμη η κατάσταση παραμένει ρευστή. Η εκτίμηση που υπάρχει στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και μεταξύ των φορέων του τουριστικού κλάδου είναι ότι και το 2016 θα κλείσει με μία -έστω και μικρή- αύξηση των αφίξεων και των εσόδων, φθάνοντας σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.

Οι παράγοντες του τουρισμού πάντως περιμένουν τα αποτελέσματα που θα έχουν η ελληνική παρουσία και οι επαφές με τους tour operators που θα γίνουν στο πλαίσιο της ΙΤΒ, μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του τουριστικού κλάδου, που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο και αμέσως μετά αναμένεται να ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για αφίξεις και έσοδα όσον αφορά το 2016.

Πρόσφυγες και κρατήσεις
Όσον αφορά τα νησιά που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, η υπάρχουσα εικόνα είναι, όπως και αναμενόταν, αρνητική και καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να δοθούν λύσεις. Μάλιστα, χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση της αναπληρώτρια υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά με εκπροσώπους των δήμων αλλά και των τουριστικών φορέων των περιοχών από τις οποίες εισέρχονται κυρίως οι πρόσφυγες στην Ελλάδα (Λέσβος, Κω, Σάμος και Χίος).

Το μεγαλύτερο «πλήγμα» έχει δεχθεί η Λέσβος, η οποία υποδέχεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκεί φορέων, περίπου το 60% του συνολικού όγκου των προσφύγων. Σύμφωνα με τον Περικλή Αντωνίου, πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Λέσβου, εκτιμάται ότι ο αριθμός των προκρατήσεων παρουσιάζει, αυτή τη στιγμή, μείωση της τάξεως του 55% με 60%, ποσοστό που αντιστοιχεί στη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των πτήσεων τσάρτερ. Συγκεκριμένα, από τις 25 πτήσεις τσάρτερ κάθε εβδομάδα που έφθαναν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, φέτος ο αριθμός αναμένεται να πέσει στις 9, αλλά σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν 3 απευθείας πτήσεις ανά εβδομάδα που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιεί η ισπανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστος Volotea.

Στην Κω, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ιδίως από τη στιγμή που η ροή των προσφύγων έχει αρχίσει να μην είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχει και το κέντρο ταυτοποίησης και τα πράγματα δείχνουν τάσεις ομαλοποίησης. Όπως σημειώνει στην «Η» η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κω, η μείωση στις προκρατήσεις κινείται στα επίπεδα μεταξύ 20% και 30%, ενώ οι ακυρώσεις τσάρτερ είναι στο 9%. «Το θετικό είναι πως βλέπουμε να έχουν αρχίσει να επανέρχονται αγορές όπως η Γερμανία και η Βρετανία», τονίζει η κα Σβύνου. «Από την άλλη πλευρά, αγορές όπως η Ολλανδία αλλά και η Πολωνία, η οποία σημειωτέον πέρσι παρουσίασε πολύ σημαντική αύξηση, κινούνται πτωτικά».

Σύνοδος Κορυφής
Σε κάθε περίπτωση, ο τουριστικός κλάδος έχει την προσοχή του στραμμένη και στις εξελίξεις που σχετίζονται με το Προσφυγικό. «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι», σημειώνει στην «Η», ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σπεύδοντας να προσθέσει ότι το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή των προσφύγων και να περάσουμε στο στάδιο της διαχείρισης της ροής των προσφύγων. «Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα σε ευρύτερο επίπεδο και οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό δεν θα είναι αυτό που θα μας απασχολεί» επισημαίνει ο κ. Ρέτσος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η ζημιά που έχει γίνει μέχρι στιγμής δεν είναι ανεπανόρθωτη και εφόσον οι εξελίξεις στη διαχείριση της ροής των προσφύγων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε ο ελληνικός τουρισμός είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Η σημερινή χρονιά χαρακτηρίζεται πάντως ως ρευστή για μία σειρά από λόγους, οι οποίοι σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες, οι οποίοι στο παρελθόν έσπευδαν να κλείσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους εντός του α’ τριμήνου του έτους, φέτος τηρούν στάση αναμονής και φαίνεται πως θα περιμένουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους, επιλέγοντας προορισμούς που δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι αρκετά ψηλά στη λίστα των ασφαλών προορισμών, αν και υπολείπεται χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Επίσης, ρόλο θα παίξει και το αν θα υπάρξουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, όπως και οι εξελίξεις στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική πτώση την τελευταία διετία, αλλά το 2016 είναι πλέον πιθανό να δούμε να υπάρχει άνοδος. Προκειμένου να υπάρξει άνοδος, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και το κατά πόσον θα αυξηθούν τα ελληνικά visa centers στη Ρωσία, επιλύοντας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα των προηγούμενων ετών.

Ειδικό κονδύλι για τις προκρατήσεις στα νησιά του Αιγαίου
Σε εγρήγορση βρίσκεται το υπουργείο Τουρισμού

Πρόγραμμα δράσεων προκειμένου να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού

Πρόγραμμα δράσεων για την προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό καθώς και για τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου που έχουν δεχθεί πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, έχει καταρτίσει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά. Οι δράσεις αυτές έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, με στόχο την ενίσχυση του μεριδίου της αγοράς και την αύξηση των δημοσίων εσόδων το 2016.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αναπληρώτρια υπουργός ολοκλήρωσε εθνικές συμφωνίες με τους μεγάλους tour οperators της Ευρώπης και της Ρωσίας για αύξηση μεριδίου, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και δημιουργία νέων εγχώριων τουριστικών προορισμών. Ο ελληνικός τουρισμός διεισδύει σε νέες αγορές, διεκδικώντας νέες απευθείας πτήσεις τη θερινή περίοδο με Κίνα, Κορέα, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ.

Παράλληλα, υλοποιείται στοχευμένο πρόγραμμα προώθησης και προβολής της Ελλάδος στο εξωτερικό που περιλαμβάνει κοινό πρόγραμμα διαφημιστικών ενεργειών με διεθνείς tour operators για διατήρηση και αύξηση μεριδίου αγοράς και στοχευμένη προώθηση για τις προκρατήσεις/κρατήσεις τελευταίας στιγμής, μέσα από καμπάνιες, διαδίκτυο, social media κ.τ.λ. Σύμφωνα με τον υπουργείο, η συνολική εικόνα του ελληνικού τουρισμού παρουσιάζει θετικό πρόσημο, σύμφωνα και με την πλέον πρόσφατη εικόνα στις κρατήσεις. Η διαφαινόμενη μέχρι στιγμής διστακτικότητα στις προκρατήσεις για ορισμένους προορισμούς οφείλεται στην συγκράτηση των κρατήσεων στην Ευρώπη συνολικά, λόγω του γενικότερου κλίματος και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Οι συντονισμένες δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο και ο ΕΟΤ για την τόνωση των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις περιλαμβάνουν:

• Προώθηση και στήριξη των προορισμών από την αν. υπουργό, κ. Έλενα Κουντουρά στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα, όπου διαμορφώνονται οι ετήσιες πωλήσεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια τουριστική αγορά.

• Διοργάνωση Fam Trips δημοσιογράφων, bloggers και Tour Operators από το υπουργείο και τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στα νησιά Κω, Σάμο, Λέσβο, Χίο για την προβολή της ομορφιάς των προορισμών και της εικόνας ομαλότητας που παρουσιάζουν. Η συγκεκριμένη δράση θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης, τα οποία θα είναι αθέατα, απολύτως ελεγχόμενα και μακριά από περιοχές και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος.

• Στήριξη των προκρατήσεων των νησιών με ειδικό κονδύλι για κοινές δράσεις προβολής του ΕΟΤ και των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους tour operators.

• Συμμετοχή και παρουσία των νησιών στις εκθέσεις του ΕΟΤ χωρίς επιβάρυνση.

• Σχεδιασμός και υλοποίηση καμπάνιας social media από το υπουργείο με τη στήριξη των Περιφερειών και του ΣΕΤΕ με στόχο την ενίσχυση των προκρατήσεων και των κρατήσεων τελευταίας στιγμής στα νησιά.

• Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στα νησιά.

• Πρόγραμμα παρακολούθησης και κατεύθυνσης θετικής δημοσιότητας των νησιών στις χώρες Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και ΗΠΑ από τον ΕΟΤ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το ΣΕΤΕ.

Επιπλέον θα υποστηριχθεί και ο τουρισμός στην Αττική για να διατηρηθεί η ενισχυμένη δυναμική του τα τελευταία χρόνια ως προορισμός city-break, κρουαζιέρας και Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων και την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής θα διασφαλίζεται η ελεγχόμενη κατεύθυνση των προσφυγικών ροών μακριά από τις τουριστικές περιοχές, η ενίσχυση της τουριστικής αστυνομίας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στις πύλες εισόδου και τα τουριστικά σημεία, και η ενισχυμένη προβολή του προορισμού στο εξωτερικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 1-2

Δείτε τι θα συμβεί στα πρώτα επεισόδια της νέας τηλεοτπικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 1-2 Επεισόδιο 1 «Σταυροδρόμια» Η δολοφονία της γυναίκας του, δώδεκα...