Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΚΤ: Μείωση των βασικών επιτοκίων

Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ευρωεπιτόκια, στο μηδέν από 0,05%. Μειώνονται και τα επιτόκια καταθέσεων και οριακού δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του QE στα 80 δισ. και διευρύνει τη γκάμα αποδεκτών τίτλων.

Πολύ πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς κινήθηκε ο Μάριο Ντράγκι, στην προσπάθειά του να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, κίνηση που προκάλεσε πτώση του ευρώ και άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των βασικών επιτοκίων αλλά και σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πιο αναλυτικά η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε:

– Τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05%.

– Η κεντρική τράπεζα προχώρησε επίσης σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4% στην προσπάθειά της να αποθαρρύνει τις καταθέσεις των τραπεζών ώστε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

– Παράλληλα, προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%.

– Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ ενώ διευρύνει και τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, θα εισάγει στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης και από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.

– Επίσης, εισάγει από τον Ιούνιο τέσσερις νέες σειρές εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRSO), με ωρίμανση τεσσάρων ετών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 86 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. Επεισόδιο 86 Ο Πέτρος είναι απελπισμένος καθώς η Ειρήνη, από τη στιγμή που έμαθε πως...