Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μας ξαναπήρανε χαμπάρι, σύντροφοι

Όταν βλέπουν στην Ελλάδα κάθε σούργελο, επαγγελματία “αριστερό”, να σιτίζεται, ως σύμβουλος πρωθυπουργού, από τον κρατικό κορβανά και τους κομισάριους του ΣΥΡΙΖΑ να αναθέτουν, απ’ ευθείας, δουλειές σε κάθε πικραμένο αριστερό, εν ονόματι… του προσφυγικού… άντε να σου εμπιστευτούν 300-400 εκατ. ευρώ για το κουλούρι, το ρούχο και την ασπιρίνη του πρόσφυγα.

Τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει (τη διετία 2016-2018) η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες του προσφυγικού, (ρούχα, φάρμακα, τροφή, καταλύματα), θα έχουν ή τη μορφή κουπονιών, προς τις Τράπεζες, ή “ειδικών επιταγών” μόνο στα χέρια των προσφύγων.

Όποια τελική μορφή και αν πάρουν, τέλος πάντων, σημασία έχει ότι, (ευτυχέστατα) δεν θα δοθούν στις κυβερνήσεις προς διαχείριση.

Ο λόγος, όπως “ψιθυρίζεται”, (ορθότατος κατά την προσωπική μου άποψη) έχει αφετηρία και στη, γνωστότατη και στην Ε.Ε., πραγματικότητα της ελληνικής κρατικής ρεμούλας.

Σημειώστε εδώ ότι, το μεγαλύτερο μέρος από το κονδύλι των, περίπου 700 εκατ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα θα ανέβει (όπως δείχνουν τα πράγματα) στα 300 μέχρι 400 εκατ. ευρώ.

Οπότε ποιος, αφελής θεσμικός ή τεχνοκράτης, θα πάρει την ευθύνη να εμπιστευθεί (ειδικά το 2016 που παίζονται και εκλογές) στην ελληνική κυβέρνηση 400 εκατ. ευρώ για να τα διαχειρισθούν κομισάριοι, μπολσεβίκοι και άλλοι σύντροφοι.

Μήπως δεν είναι γνωστό το πώς μας βλέπουν, στις Βρυξέλλες, ως διαχειριστές ευρωπαϊκών κονδυλίων (από το 1982 μέχρι και το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια), αφού και δημόσια δεν κρύβουν τη γνώμη τους;

Τις προάλλες μάλιστα ακούστηκαν και φωνές από Βρυξέλλες και Βερολίνο για την υπέρμετρη κομματικοποίηση του κράτους με όποιες σοβαρές συνέπειες στο δημοσιονομικό.

Μα είναι καλύτεροι και αυτοί οι ίδιοι θα μου πείτε; Κάτι ρεμούλες των Ιταλών και κάτι επιδοτήσεις, έξω από τα όρια, και των Ισπανών και των Γάλλων ξεχάστηκαν; Και οι “χαρτογιακάδες” των Βρυξελλών βλέπουν μόνο τα ελληνικά χάλια;

Σωστός είναι αυτός ο αντίλογος. Και έχει ειπωθεί, επανειλημμένως, και από Έλληνες ευρωβουλευτές και Επιτρόπους, του επιπέδου Γιώργη Κοντογεώργη (τομείς Αλιείας και Μεταφορών 1981-1985) όταν “αλιεύθηκαν” διαχειριστικές χοντράδες στην τότε ΕΟΚ.

Όπως και να το κάνουμε όμως, είναι άλλο πράγμα κάποιες επιδοτήσεις – μαϊμού (ιταλικές-ισπανικές) και χρηματοδοτήσεις μη αναγκαίων έργων και άλλο πράγμα να αποκαλείς, στην Ελλάδα, τους πόρους των ΜΟΠ και των περιφερειακών Ταμείων λεφτά του Παπαντρέα και “λευκές επιταγές” του ΠΑΣΟΚ.

Είναι άλλο πράγμα να επιδοτείς υπερβολικά την οινοπαραγωγή στη Γαλλία. Και εντελώς άλλο να παραλαμβάνεις πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενισχύεις την περιφερειακή ανάπτυξη, με ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά, ως κυβέρνηση, (όλων των κομμάτων) να τα “χώνεις” στην Ολυμπιακή, στο Σκαραμαγκά, στη Λάρκο, στη ΔΕΗ, και σε κρατικά μεταλλεία με πρόσχημα ότι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ή είναι Α.Ε και άρα ανήκουν στην ιδιωτική οικονομία…

Είναι εντελώς άλλο πράγμα να επιδοτείς “αγροτικά Καγιέν”… με ανύπαρκτους ελαιώνες και εξαφανισμένα κοπάδια αιγοπροβάτων…

Είναι άλλο πράγμα (επιστρέφοντας στο σήμερα) να ενισχύεις (όπως οφείλεις) με κονδύλια ΜΟΠ ιδιωτικές επενδύσεις, βάζοντας και όρους υποχρεωτικού αριθμού απασχόλησης και άλλο να επιδοτείς (μέσω Δήμων και Εταιριών) με 500άρικα εργασία ανέργων… που κατά σύμπτωση… προσλαμβάνονται με τηλεφωνήματα αριστερών βουλευτών.

Οι λαμογιές με τα λεφτά του ΠΑΣΟΚ… και οι ενισχύσεις… κρατικών ΔΕΚΟ και από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν ταίρι μπαγαποντιάς και στην τότε ΕΟΚ και στη σημερινή Ε.Ε.

Όποιος μάλιστα έχει το κουράγιο να σκαλίσει τους (διακεκριμένου όγκου…) φακέλους, της Κομισιόν για παραπομπή της Ελλάδος, στο Δικαστήριο Λουξεμβούργου, θα ζαλιστεί και θα κάνει εμετό.

Αυτά που εμείς τα λέμε ελληνικές μαγκιές… δουλέματος των κουτόφραγκων είναι που σχηματοποιούν το (διαχρονικό) έργο το οποίο και έχουν δει πολλές φορές στις Βρυξέλλες. Σε όλες τις “κόπιες” των ελληνικών κυβερνήσεων, από το 1982 μέχρι την αρχή της κρίσης.

Συνεπώς πόσο υπερβολική μπορεί να είναι η άποψη (άκουσα ότι διατυπώθηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο) ότι αν τα 700 εκατ. ευρώ δεν τα πάρουν στα χέρια τους οι πρόσφυγες και πάνε στις κυβερνήσεις χαθήκαμε… Γιατί η μερίδα του λέοντος (300-400 εκατ. του προγράμματος), που θα πάει στην Ελλάδα, ίσως εξαφανισθεί σε εγκαταστάσεις να λιάζονται σύντροφοι… μαζί με τους πρόσφυγες….

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ