Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αλβανία-Βουλγαρία “σφραγίζουν” τα σύνορά τους

Με την Βαλκανική Οδό να είναι κλειστή τα τελευταία 24ωρα οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας “σφραγίζουν” μια προς μια τα σύνορά τους σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές.

Έτσι, καραμπινιέροι θα περιπολούν στο εξής στην ελληνοαλβανική μεθόριο μαζί με την αλβανική αστυνομία, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της ανέπτυξε και η Βουλγαρία.

Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.
Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από μεθαύριο Σάββατο.

Μάλιστα στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών για να εξειδικεύσουν την συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.

Σκοπιανός Πρόεδρος: Αν δεν κλείναμε σύνορα, θα γεμίζαμε τζιχαντιστές

“Αν είχαμε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε αντιδράσει οι ίδιοι, θα είχαμε κατακλυστεί από τζιχαντιστές”, εκτιμά ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα BILD.

Επιπλέον κατηγορεί την Γερμανία ότι αρνείται τη συνεργασία με τα Σκόπια σε θέματα ασφαλείας και θεωρεί ότι απέτυχε στο θέμα της ασφάλειας και την Ελλάδα ότι επιτρέπει σε τζιχαντιστές να περνούν από το έδαφός. Προσθέτει δε, πως αν η χώρα του είχε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχε αντιδράσει, η Ευρώπη θα είχε κατακλυστεί από τζιχαντιστές.

Ξεπέρασαν τους 3.000 οι πρόσφυγες στον Πειραιά

Την ίδια ώρα, τους 3.000 ξεπέρασαν οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται προσωρινά στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα το πρωί κατέπλευσε το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέροντας συνολικά 658 μετανάστες και πρόσφυγες, 300 άτομα από τη Χίο και 358 από τη Μυτιλήνη.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά και το blue star 2 με 231 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο έχει παραλάβει 222 άτομα από τη Λέρο και 3 από την Κω. Χθες 14 πούλμαν μετέφεραν συνολικά 700 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε διάφορα κέντρα προσωρινής διαμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 13 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 13 Το κλίμα μεταξύ Πέτρου-Ζωής μαλακώνει κάπως. Αλίκη και Ζωή ετοιμάζονται ενθουσιωδώς για το χορό...