Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο έλεος του καιρού οι πρόσφυγες ενώ το κράτος- ΣΥΡΙΖΑ λάμπει δια της απουσίας του

Βρέχει ασταμάτητα στην Ειδομένη – Εικόνες ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου – Πρώην υπουργός της Γερμανίας είναι εκεί, η κυβέρνηση όχι – ΣΟΣ από τους γιατρούς για τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η ασθένεια μετά το πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας

Κρούσμα ηπατίτιδας εντοπίστηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου εδώ και μέρες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ και εθελοντές προειδοποιούν για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν. Στον απέραντο βαλτότοπο που έχει δημιουργηθεί από τις σκηνές των προσφύγων και των μεταναστών υπολογίζεται πως ζουν περί τους 14.000 ανθρώπους, με πλήρη απουσία κάθε φροντίδας.

Πρόκειται για κρούσμα ηπατίτιδας Α’ και ασθενής είναι ένα εννιάχρονο παιδί, που έχει ήδη μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Το Εθνικό Κέντρο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ δεν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ αναζητά το πού ακριβώς στον καταυλισμό ζούσε το παιδί, ώστε να εξετάσει εάν χρειάζεται να εμβολιαστούν όσοι βρίσκονταν κοντά του.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, την Κυριακή και τη Δευτέρα θα μεταφερθεί νερό στην Ειδομένη με τέσσερις υδροφόρες που προσέφερε η εταιρεία Άκτωρ Α.Ε. σε συνεννόηση με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμού που ισχύει στην χώρα μας, το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α’ πρέπει να γίνεται σε παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία ενός έτους.

Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ:
Χθες 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και
β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικά για τα παιδιά οι συνθήκες στην Ειδομένη, όπου τις τελευταίες ημέρες βρέχει ασταμάτητα, είναι τραγικές

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν καταλάβει κάθε διαθέσιμο στεγνό σημείο

Με το πού βγει ο ήλιος απλώνουν όπως μπορούν τα ρούχα τους να στεγνώσουν

Για ένα κομμάτι ψωμί, ρούχα, ακόμα και ξύλα, γίνεται πραγματική μάχη

Στην τύχη τους έχει εγκαταλείψει τους πρόσφυγες η κυβέρνηση

Η φωτογραφία του νεογέννητου μωρού των προσφύγων στην Ειδομένη έκανε το γύρο του κόσμου και συγκλόνισε συνειδήσεις, ανά την υφήλιο. Ένα βρέφος, μόλις μερικών ημερών, που παλεύει να κρατηθεί στη ζωή υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες που μπορεί να φανταστεί ευρωπαίος πολίτης.

Λίγα εκατοστά πάνω από τις λάσπες, μια γυναίκα το κρατά σφιχτά, ενώ ένας άντρας της ρίχνει νερό από ένα μπουκάλι, έξω στο κρύο, ένα από τα ελάχιστα πρωινά που ξημέρωσαν με ήλιο κι όχι βροχή στον καταυλισμό. Το μωράκι δεν γεννήθηκε στην σκηνή, όπως επιβεβαιώνει ο Ερυθρός Σταυρός, όμως αναγκάστηκε να μεταφερθεί εκεί, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που τις τελευταίες σχεδόν 15 ημέρες φιλοξενεί πάνω από 10.000 ανθρώπους – πολλοί υπολογίζουν πως σήμερα βρίσκονται εκεί περίπου 14.000. Η δύναμη της εικόνας ταξιδεύει και μαζί της ταξιδεύει η αίσθηση, η πεποίθηση πως η ζωή δεν σταματά πίσω από τους φράχτες που στήνουν ευρωπαϊκά κράτη μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους ή υπό τις άθλιες συνθήκες που το ελληνικό κράτος δεν έχει φροντίσει να εξαλείψει γι’ αυτούς…

Την ίδια ώρα, ο καταυλισμός, παρά την «πειθώ» που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα δεν μειώνεται παρά κατ’ ελάχιστον: Όπως παραδέχθηκε ο υπεύθυνος του Συντονιστικού της Κυβέρνησης Δημήτρης Βίτσας, χθες έφυγαν από τις σκηνές προς κάποιο κέντρο φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα μόλις 400 άτομα από τις περίπου 14.000 χιλιάδες που προσπαθούν να επιβιώσουν εκεί.

Τα πράγματα για την Ειδομένη μάλιστα, εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες, αναμένεται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Στις σκηνές των ΜΚΟ, που είναι σχεδιασμένες για να τους προστατέψουν από τις καιρικές συνθήκες, φιλοξενούνται περί τις 3.000. Οι υπόλοιποι ζουν στις ήδη βρεγμένες σκηνές, προσπαθούν να φτιάξουν αυλάκια στις λάσπες και να προστατευθούν με όποιο τρόπο μπορούν…

Συγκίνηση και οργή από την εικόνα του νεογέννητου

Το αν οι αρμόδιοι συγκινήθηκαν ή έστω επηρεάστηκαν από την φωτογραφία και την δύναμή της παραμένει άγνωστο, εν τούτοις οι απλοί πολίτες, που έχουν δείξει όλο το διάστημα την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες όχι μόνο ηθικά, αλλά και με κάθε υλική βοήθεια μπορούν, αντέδρασαν εκφράζοντας τόσο την θλίψη τους, όσο και την οργή τους για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 21ου αιώνα.

«Γεννήθηκε μωρό σήμερα στην Ειδομένη. Να πολεμάς ψυχή μου. Να απαιτείς. Να διεκδικείς», γράφει μια χρήστης στο Twitter. Για «θαύμα της ζωής» και «σύμβολο ελπίδας» κάνουν λόγω άλλες αναρτήσεις, τονίζοντας ότι η ζωή επιμένει, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

«Αυτό δεν είναι ανθρωπισμός ούτε αξιοπρέπεια», γράφει μια χρήστης, ενώ ένας άλλος διερωτάται «Τασία, αυτό λιάζεται τώρα;». «Μια γυναίκα γέννησε στην Ειδομένη μέσα στις λάσπες και στο κρύο και το μωρό το έπλεναν με λασπόνερα. Γράφτε εσείς για το καρναβάλι της Πάτρας», σχολιάζει ένας άλλος χρήστης.

protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ