Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Δεν μπορώ να κάνω διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών

Ένα σοκ περίμενε τους πολιτικούς αρχηγούς από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη εν εξελίξει σύσκεψη των πολιτικών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησε ότι «δεν μπορώ να κάνω διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών».

Κατά πληροφορίες, είναι πολύ δύσκολο να βγει «λευκός καπνός» από το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Και αυτό, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις απόψεις τους, οι οποίες αποδυναμώνουν το σενάριο να καταλήξει η σύσκεψη σε ένα βαρύνουσας σημασίας κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, 7 Μαρτίου.

Κατά πληροφορίες, η σύσκεψη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το βράδυ, σε μια προσπάθεια να «γεφυρωθούν» οι διαφορές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν και ένα μίνιμουμ συνεννόησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των «παράτυπων» μεταναστών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε κλειστά κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα διαχωρισμός.

Υπάρχουν ήδη δέκα κέντρα κλειστού τύπου, απάντησε σχετικά κυβερνητική πηγή στην κριτική του προέδρου της ΝΔ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, σε «αγκάθι» εξελίσσεται η στάση του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος επιμένει για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και αρνείται να συζητήσει για το προσφυγικό, αλλά και να υπογράψει μια κοινή ανακοίνωση -εάν υπάρξει.

Η Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, επέμεινε στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τόσα αδιέξοδα, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στο τραπέζι της σύσκεψης, ακόμα και αν δεν τεθεί το θέμα αυτό.

Κυβερνητική πηγή, εν εξελίξει της σύσκεψης των αρχηγών, έλεγε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα ζήτηματα, με γνώμονα τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση όσων συζητούνται στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μέχρι τώρα, η συζήτηση γίνεται σε ήπιους τόνους. Παρά τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της ΝΔ για σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη, η ίδια πηγή δεν επιβεβαιώνει, κάνοντας λόγο για συζήτηση-«σούπα».

Στην αρχή της σύσκεψης ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς έναν καφέ φάκελο, στον οποίο περιέχονταν στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή τους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Κατά την κυβέρνηση «με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

Ο καφέ φάκελος που έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας

Ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν το ενσταντανέ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη σύσκεψη για το ασφαλιστικό οι δύο τους είχαν θερμό επεισόδιο όταν η κυρία Γεροβασίλη ξεκίνησε να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις κυβερνητικές θέσεις με τον τότε βουλευτή της ΝΔ να την εγκαλεί ότι με την παράλληλη ενημέρωση υπονομεύει τη διαδικασία.

Τι προηγήθηκε της έναρξης της σύσκεψης

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Βασίλης Λεβέντης έχοντας στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, τον γιο του και βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Μάριο Γεωργιάδη.

Αμέσως μετά στο κτήριο μπήκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκηςτον οποίο συνόδευε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθύνεται στο Προεδρικό Μέγαρο

Με τον γιο του και βουλευτή της ΕΚ και τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βασίλης Λεβέντης

Τρίτος στο Προεδρικό Μέγαρο μπήκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και τέταρτος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν και ο μόνος που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με αυτοκίνητο.

Ακολούθησαν μετά από λίγα λεπτά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος οι οποίοι συναντήθηκαν στην Ηρώδου Αττικού και είχαν μια θερμή χειραψία.

Τελευταίος έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον οποίο συνόδευαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χειραψίες μεταξύ τους, δεν έλειψαν τα χαμόγελα ενώ στο τραπέζι έκατσαν ως εξής:

Αριστερά του Προκόπη Παυλόπουλου έκατσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος ενώ δεξιά έκατσαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Λεβέντης, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η συνάντηση Γεννηματά-Καμμένου στην Ηρώδου Αττικού

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετέχουν επτά πολιτικοί αρχηγοί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έξι πρακτικογράφοι.

Το κλίμα αντιπαράθεσης που προηγήθηκε πάντως φαίνεται ότι έχει απομακρύνει την απαραίτητη συναίνεση.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέρχονται στο τραπέζι της σύσκεψης με διαφορετικές θέσεις που συνοψίζονται στα εξής:

Οι θέσεις της κυβέρνησης:

– δεσμεύεται για υλοποίηση των υποχρεώσεών της όχι μόνο απέναντι στην ΕΕ αλλά και τους πρόσφυγες με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες

– υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

– ζητά αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

– οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

– Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία.

– Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Οι θέσεις της ΝΔ

– η κυβέρνηση με την πολιτική των ανοικτών συνόρων διόγκωσε το πρόβλημα, απομόνωσε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Σένγκεν.

– λέει «όχι» στο ενδεχόμενο βέτο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

– δεν θα πρέπει να υπάρξει συμψιφισμός προσφυγικού-αξιολόγησης

– να υπάρξει διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.

– να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους

– να μπουν εμπόδια στην ανεξέλεγκτη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα

– να συμμετάσχει ενεργότερα ο Στρατός για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.

Οι προτάσεις του Ποταμιού

– Ζητά τον ορισμό υπερυπουργού που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων αλλά δεν θα είναι ο Γιάννης Μουζάλας.

– Προτείνει Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Να ενισχυθούν η φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων.

– Να υπάρξει άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.

– Να ασκηθεί κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.

– Να υπάρξει συνολική συμφωνία με την ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θα ζητήσει η Φώφη για να διαχειριστεί το προσφυγικό και την κρίση

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με σκληρή γραμμή, έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα ζητήσει να συγκροτηθεί «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» για να διαχειριστεί τη συνολική κρίση της χώρας και ειδικά το προσφυγικό.

«Η εθνική γραμμή συνεννόησης και ευθύνης χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει.Είναι ώρα να δεχθούμε όλοι μία κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» θα τονίσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το σενάριο των εκλογών και επικρίνοντας τη ΝΔ, που δείχνει να προτιμά τις κάλπες και όχι μία ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία.

«Δεν μπορεί να ζητάει εκλογές, όταν η χώρα καταρρέει, έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά, η αξιολόγφηση δεν έχει κλείσει και το προσφυγικό είναι σε έξαρση» θα αναφέρει για την αξιωματική αντιπολίτευση η κυρία Γεννηματά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ