Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η «άλλη» Ελλάδα της καινοτομίας: Τέσσερις εκπληκτικές ιδέες

Ενα απλό και φθηνό τεστ… τσέπης με το οποίο ο καταναλωτής ή ο παραγωγός μπορούν να επιλέξουν τις καλύτερες παρτίδες ελαιολάδου. Μια πρωτότυπη συσκευή που, με μικρό κόστος και μέσα σε λίγα λεπτά, εξουδετερώνει τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες στα εδάφη. Μια παγκόσμια πατέντα κατασκευής φύλου αλουμινίου πάχους 2,5 χιλιοστών, η οποία «φοριέται» στο 80% των φορτηγών που κινούνται στην Ευρώπη.

Και, τέλος, μια έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με λέιζερ. Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω; Πρόκειται για πρωτοποριακές ιδέες Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις για το έργο τους στο πλαίσιο του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank, στέλνοντας ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η οικονομία μας, παράλληλα με τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, μπορεί να ενισχυθεί με τη «νέα βιομηχανία» γνώσης.

Τεστ… τσέπης για το ελαιόλαδο


Η πρωτότυπη συσκευή που εξουδετερώνει τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες στα εδάφη
με μικρό κόστος και σε λίγα λεπτά.

Το πρώτο βραβείο στην εφαρμοσμένη έρευνα μοιράστηκαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης με τη Δρ. Ελένη Μέλλιου για τη δημιουργία του τεστ ARI-STOLEO που μετράει την περιεκτικότητα του ελαιολάδου στις δύο σπουδαιότερες φαινόλες, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, που σχετίζονται με τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Πώς γίνεται; Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιάτης, σε φιαλίδιο, που περιέχει ένα ειδικό αντιδραστήριο, προσθέτουμε λίγο από το λάδι. Το ανακινούμε και περιμένουμε μία ώρα. Στο κάτω μέρος του φιαλιδίου, εμφανίζεται μια στιβάδα με χρώμα που ποικίλλει από το ανοιχτό υποκίτρινο μέχρι το σκούρο πράσινο. Έτσι, ο καθένας μπορεί να επιλέξει τις καλύτερες παρτίδες ελαιολάδου.

Το τεστ έχει ήδη δοθεί σε δεκάδες παραγωγούς, ενώ το προβλεπόμενο κόστος του στη λιανική είναι 5-10 ευρώ. «Το ARISTOLEO έχει ήδη ξεκινήσει την εγχώρια και διεθνή του πορεία και αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος γίνεται διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου με την επωνυμία ARISTOLEO AWARDS», τονίζει στην «Η» ο κ. Μαγιάτης. Και προσθέτει: «Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μόνο η καινοτομία και η εφευρετικότητα μπορούν να δώσουν νέα ώθηση. Δυστυχώς, οι συνθήκες στα πανεπιστήμια είναι απίστευτα αντίξοες, καθώς δεν υπάρχουν πόροι για κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων και οι περισσότερες νέες ιδέες μένουν ανεκμετάλλευτες».

Τα καινοτόμα φύλλα αλουμινίου Elvalgrain που έχουν ήδη κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά με μερίδιο περίπου 80%.

Η παγκόσμια πατέντα της ΕΛΒΑΛ
Μπορεί μια ελληνική επιχείρηση να είναι σήμερα ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο; Η διάκριση της ΕΛΒΑΛ, με το πρώτο βραβείο καινοτομίας, για το καινοτόμο προϊόν Elvalgrain, δείχνει πως ναι. «H ΕΛΒΑΛ εξάγει το 85% της παραγωγής σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο και εμείς με συνεχή έρευνα να καινοτομούμε για να τους δώσουμε ένα προϊόν που ξεπερνά τις προσδοκίες τους ώστε να μας προτιμήσουν έναντι του ανταγωνισμού των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου μας», επισημαίνει στην «Η» ο Λάμπρος Βαρούχας, επί περίπου 45 χρόνια στέλεχος της εταιρείας και γενικός διευθυντής της.

Εξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με τη χρήση λέιζερ.

Κατοχυρωμένο από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και έχοντας, ήδη, κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά με μερίδιο περίπου 80%, τα φύλλα αλουμινίου Elvalgrain προσφέρουν αυξημένες αντιολισθητικές ιδιότητες κατά τη μετακίνηση φορτίων, ενώ διακρίνονται για τις υψηλές μηχανικές ιδιότητες και τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, χάρη στο ανάγλυφο μοτίβο στην επιφάνειά τους, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του θορύβου κατά την φορτοεκφόρτωση με παλετοφόρα, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο καθαρισμός τους με νερό.

Απορρύπανση εδάφους με ηλεκτρισμό
Μια γρήγορη και φθηνή μέθοδο για να εξουδετερώσουν την «ωρολογιακή βόμβα» για την ανθρώπινη υγεία που κρύβουν τα μολυσμένα εδάφη ανέπτυξαν τρεις επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), με επικεφαλής τον δρ Χρήστο Αγγελόπουλο, ο οποίος έλαβε το δεύτερο βραβείο στην εφαρμοσμένη έρευνα. Η καινοτομία τους βασίζεται στο ψυχρό πλάσμα, δηλαδή στα ελεύθερα ηλεκτρόνια και τα υπόλοιπα σωματίδια από τα οποία αποτελείται οποιαδήποτε ηλεκτρική εκκένωση. Το έδαφος θα «βομβαρδίζεται» με τα παραπάνω σωματίδια, τα οποία είναι πολύ δραστικά, εξουδετερώνοντας τους ρύπους σε λίγα λεπτά. Σήμερα, η βασική μέθοδος απορρύπανσης των εδαφών είναι αρκετά ακριβή. Η αποτέφρωση του μολυσμένου χώματος στοιχίζει περίπου 500 ευρώ ανά τόνο, ενώ με τη μέθοδο των Ελλήνων ερευνητών η ίδια ποσότητα θα μπορούσε να καθαριστεί με λιγότερα από 20 ευρώ. «Επόμενος στόχος μας είναι η τεχνολογία του ψυχρού πλάσματος να επεκταθεί εκτός από τα εδάφη στην αποκατάσταση ρυπασμένων υδάτων και την επεξεργασία υγρών αποβλήτων.

Επιπλέον, σκοπεύουμε στην ίδρυση μια εταιρείας τεχνοβλαστού έτσι ώστε η γνώση που έχει παραχθεί μέσα στα ερευνητικά εργαστήρια να μπορέσει να αξιοποιηθεί εμπορικά συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει στην «Η» ο κ. Αγγελόπουλος. Στην ερευνητική ομάδα ανήκουν επίσης ο δρ Χρ. Τσακίρογλου, διευθυντής ερευνών στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και ο δρ Π. Σβάρνας, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τυπώνοντας με λέιζερ ηλεκτρονικά υλικά και βιοϋλικά

Μια έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με τη χρήση λέιζερ ανακάλυψαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τομέα Φυσικής της σχολής ΕΜΦΕ του ΕΜΠ, Δρ Ιωάννα Ζεργιώτη και η ομάδα της. «Η τεχνική αυτή αποτελεί καινοτομία τόσο στην εκτύπωση μετάλλων και ημιαγωγών για ηλεκτρονικές διατάξεις όσο και στην εκτύπωση βιολογικών υλικών. Ειδικότερα η εφαρμογή εκτύπωσης βιομορίων έχει σημαντικές εφαρμογές στην ανάπτυξη βιοαισθητήρων και στην αναγεννητική ιατρική», εξηγεί στην «Η» η κ. Ζεργιώτη, προσθέτοντας ότι «επόμενα βήματα μας είναι να ολοκληρώσουμε το εργαστηριακό πρωτότυπο και να ερευνήσουμε νέες εφαρμογές». Υπογραμμίζει δε, ότι «η έρευνα είναι πρόοδος», τονίζοντας την ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει την εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτομικά προϊόντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύο ακόμη περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άνδρες με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας Δύο ακόμη περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στο Ηράκλειο με τους αστυνομικούς να προχωρούν στη...