Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η απάντηση Βαρουφάκη στον Οσμπορν για τον Μάο και τον Μίκι Μάους

Η απόφαση του ηγέτη των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να δεχθεί τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του έλληνα πρώην υπουργού Οικονομικών, εκτός από τον βρετανό υπουεργό σχολιάστηκε και λίγο αργότερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον:

«Ο τελευταίος οικονομικός σύμβουλος του Κόρμπιν είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης –ο έλληνας υπουργός Οικονομικών που άφησε την οικονομία του σε συντρίμμια», δήλωσε ο Κάμερον χθες το βράδυ από το βήμα του Κοινοβουλίου για να προσθέσει: « Αυτή είναι η πολιτική των Εργατικών με δύο λόγια: Ακρόπολη τώρα».

Οι βολές δεν έμειναν αναπάντητες από τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έσπευσε να ανταποδώσει τα πυρά με άρθρο του στο Newsweek και με ανοιχτή επιστολή προς τον Τζορτζ Οσμπορν.

Στην επιστολή του προς τον βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει:

«Αγαπητέ Τζορτζ,

Οι Μάικλ Γκόουβ, Μάικλ Χάουαρντ και Μπόρις Τζόνσον, επιχειρηματολογούν εναντίον σας και υπέρ του Brexit, πάνω σε μια ισχυρή ιδεολογική βάση που αφορά την συρρίκνωση της δημοκρατικής κυριαρχίας του Κοινοβουλίου σας από την Ε.Ε. Παρ’ ότι η δική μας δημοκρατία πράγματι συντρίφθηκε το περασμένο καλοκαίρι, τυχαίνει να διαφωνώ μαζί τους.

Με παραξενεύει, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν φαίνεστε να αντιλαμβάνεστε πως κοροϊδεύοντας εμένα μέσα σ’ αυτό ίδιο Κοινοβούλιο, απλώς ενισχύετε τα ήδη ισχυρά επιχειρήματά τους υπέρ του Brexit. Η αποτυχία μου ως υπουργού Οικονομικών οφείλεται στην σιδηρά αποφασιστικότητα μιας αυταρχικής ΕΕ να επιμείνει στη συνέχιση του αποτυχημένου της οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα.
Στο δικό μου Πρόγραμμα Πολιτικής για την Ελλάδα, το οποίο οι Βρυξέλλες αγνόησαν, είχα συμπεριλάβει προτάσεις από έγκριτους οικονομολόγους μεταξύ των οποί ων είναι ο λόρδος Λαμόντ και ο αμερικανός οικονομολόγος Τζεφ Σακς.

Θεωρώ ότι, γνωρίζοντάς το εκ των υστέρων, δεν θα εκτοξεύατε αυτά τα φθηνά πυρά. Ηταν πυρά που δύσκολα μπορεί να αντέξει η εκστρατεία υπέρ του ‘Μένουμε στην Ευρώπη».

Στο ίδιο άρθρο, ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι δεν προσελήφθη ως σύμβουλος του Κόρμπιν ενώ καταθέτει και τη άποψή του για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι Εργατικοί: «Ως πολιτικός πλήρους απασχόλησης», γράφει «και ως ιδρυτής του DiEM25 (Democracy in Europe Movement) δεν είναι δουλειά μου να συμβουλεύω άλλους πολιτικούς». Και προσθέτει πως, ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής του ενασχόλησης συνεργάζεται με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλα στελέχη των Εργατικών της Βρετανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει στη συνέχει τη «συμβουλή» του – όπως ο ίδιος την περιγράφει εντός εισαγωγικών – στο Εργατικό Κόμμα, γράφοντας ότι θα ήταν λάθος να αναλωθεί απλώς και μόνον στη ρητορική κατά της λιτότητας, αφού η λιτότητα είναι το σύμπτωμα των χαμηλών επενδύσεων. Αντιθέτως, υποστηρίζει πως οι Εργατικοί θα πρέπει να εστιάσουν σε πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.

ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 25/4/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 25/4/2024 Ο Ερμής σήμερα επιστρέφει σε ορθή φορά στο ζώδιο του Κριού και σιγά – σιγά επανερχόμαστε στους φυσιολογικούς ρυθμούς στις επικοινωνίες...