Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 1-0

Ο Ολυμπιακός συνέχισε το αήττητό του με το 1-0 επί του ΠΑΟΚ με το…γνωστό τρόπο. Δεν αποβλήθηκαν για χτυπήματα εκτός φάσης Μιλιβόγεβιτς και Μποτία, έκοψε δυο τετ α τετ του ΠΑΟΚ ο Τουμπακάρης… και η ζωή συνεχίζεται.

Ποδόσφαιρο. Ένα παιχνίδι που όπως μαρτυρά ετυμολογικά η λέξη παίζεται με πόδια και με την… σφαίρα. Καμιά φορά βέβαια σε κάποιες χώρες μπορεί να παιχθεί και με άλλα μέσα. Ο Δημητρόπουλος άφησε ατιμώρητες τις μπουνιές (Μιλιβόγεβιτς) και τις αγκωνιές (Μποτία), όμως έδειξε μέγιστη ευαισθησία στον «σημαδεμένο» Τζαβέλλα τον οποίο έστειλε στα αποδυτήρια με δεύτερη κίτρινη (66’)! Ο βοηθός Τουμπακάρης έκοψε με κατά φαντασία οφσάιντ στην επανάληψη δύο φορές τους Μακ και Σκόνδρα και ο Ολυμπιακός με γκολ του Ομάρ από νωρίς (7’) πήρε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (1-0), όπως… έπρεπε να γίνει.

Θύρα 7 και γκολ στο… 7!

Τα πρώτα λεπτά του ντέρμπι δεν τα είδε ανθρώπινο μάτι, παρά μόνο αυτά όσων ήταν στο γήπεδο. Το πέπλο καπνού από τα δεκάδες καπνογόνα που άναψαν μετά το ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Θύρας 7, έκανε την ατμόσφαιρα να θυμίζει τοπίο στην ομίχλη, με τους 22 παίκτες να ψάχνουν να βρουν μόνο τον διπλανό τους, αποφεύγοντας τα ρίσκα!

Όταν η κάπνα έφυγε, οι παίκτες του Ολυμπιακού απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής στα θύματα της Θύρας 7, ανοίγοντας όταν το ρολόι έδειχνε ακριβώς 7:29! Ο Ομάρ έκανε κάθετη κούρσα, πήρε την μπάλα σε τέλειο timing από τον Πάρντο, πέρασε με ευκολία τον Μιγκέλ Βίτορ και με διαγώνιο σουτ έκανε το 1-0, σκοράροντας για πρώτη φορά από τις 30 Νοεμβρίου του 2014!

Θα περίμενε κανείς το γρήγορο γκολ να… αποκεφαλίσει τον Δικέφαλο του Βορρά και να προκαλέσει τρικυμία στους παίκτες του. Παραδόξως, λειτούργησε κάπως διαφορετικά, κατευναστικά για τους γηπεδούχους, που αποφάσισαν να κάνουν διαχείριση του προβαδίσματος. Ο ΠΑΟΚ επέλεξε να πάει με βαθιές μπαλιές στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, που γίνονταν εύκολη λεία, με τον Ολυμπιακό να ψάχνει φάσεις στο επιθετικό τρανζίσιον, με το καλό σουτ του Ντουρμάζ (16’) να κοντράρει στον Χατζηϊσαΐα και να φεύγει κόρνερ. Ο Δημητρόπουλος άφησε ατιμώρητες τις… μπουνιές του Μιλιβόγεβιτς στον Τζαβέλλα σε φάση, που ο Έλληνας μπακ του έδειχνε απορημένος τα ματωμένα του δόντια και από εκεί και μετά πρωταγωνιστές ήταν μόνο… μερικά μαρκαρίσματα.

Ζντιέλαρ και Κίτσιου

Ο Σάσα Ζντιέλαρ σε ρόλο βεντούζας στον Μπερμπάτοφ έγινε σκιά του Βούλγαρου χρησιμοποιώντας ουκ ολίγα επαγγελματικά φάουλ, ο θαρραλέας ρούκι Χατζηϊσαΐας καθάριζε πίσω ότι κινούνταν και ο ΠΑΟΚ άρχισε να ξεθαρρεύει, χτυπώντας τον Αρτούρ Μαζουακού. Σε δύο περιπτώσεις ο Κίτσιου «τρύπησε» την πλευρά του Γάλλου μπακ, όμως οι παράλληλες του σέντρες σε φάσεις μισό – γκολ δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Στην πρώτη (25’) ο Μποτία με τάκλιν αυτοθυσίας πρόλαβε τον Αθανασιάδη, ενώ στην δεύτερη περίπτωση (36’) η παράλληλη σέντρα-σουτ πέρασε ανεκμετάλλευτη, δίχως ο ΠΑΟΚ καν να κάνει τελική σε αυτές τις φάσεις υπερ-αριθμίας που έβγαλε.

Ο προσεκτικός Ολυμπιακός αναθάρρησε στο τελευταίο πεντάλεπτο, όμως η κεφαλιά του αμαρκάριστου Πάρντο σε σέντρα του Ομάρ (40’) έφυγε ψηλά, ενώ δύο λεπτά αργότερα (42’) ο Ιντέγε έφυγε στην πλάτη της άμυνας από κάθετη του Φορτούνη, όμως καθυστέρησε να σουτάρει, με αποτέλεσμα ο Βελλίδης να διώξει την παράλληλη σέντρα του Νιγηριανού.

Δημητρόπουλος on fire!

Η επανάληψη ήταν ένα άλλο ματς. Ακόμα λιγότερο ποδοσφαιρικό. Εκεί την σκυτάλη πήρε ο Δημητρόπουλος, ο οποίος με τον βοηθό του Τουμπακάρη πετούσαν φωτιές! Ένα λάθος του Βελλίδη που έφερε μία κεφαλιά του Φορτούνη άουτ (50’) ήταν η μοναδική ποδοσφαιρική ευκαιρία, αφού από εκεί και μετά άρχισαν τα… όργανα!

Ο «σημαδεμένος» Τζαβέλλας φορτώθηκε με πρώτη κάρτα για… αψιμαχία με τον Πάρντο, όμως τα καλύτερα ήρθαν αργότερα. Ο Τουμπακάρης κόβει με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Μακ που φεύγει μόνος του από αριστερά, ενώ την σκυτάλη παίρνει αργότερα ο Δημητρόπουλος, ο οποίος έδειξε μόνο κίτρινη κάρτα (!) σε αγκωνιά του Μποτία στον κρόταφο του Μπερμπάτοφ, που αποτελεί ορισμό της αποβολής και με περίσσια ευαισθησία έδειξε τον δρόμο προς τα αποδυτήρια (66’) στον Τζαβέλλα για φάουλ στον Πάρντο.

Οι αριθμητικές ισορροπίες (10 με 10) επανήλθαν όταν ο Ζντιέλαρ (70’) αποβλήθηκε σωστά με δεύτερη κάρτα, όμως το ματς είχε χαλάσει. Ο Τουμπακάρης ως… λίμπερο ανέκοψε άλλη μία φορά με φανταστικό οφσάιντ τον Σκόνδρα (σε φάση ίδια με αυτή του Μακ) και το έργο είχε ολοκληρωθεί. Ένα σουτ του Ιντέγε (72’) και μία κεφαλιά του Φουστέρ (84’) ήταν οι μόνες ποδοσφαιρικές φάσεις σε ένα ματς που έπαψε να είναι ποδοσφαιρικό πολύ ώρα πιο πριν, το τελευταίο σφύριγμα που επικύρωσε το τελικό 1-0.

Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Ζντιέλαρ, Φορτούνης (79’ Φουστέρ), Ντουρμάζ (73’ Μπουχαλάκης), Πάρντο (82’ Σεμπά), Ιντέγε.

ΠΑΟΚ (Ιγκόρ Τούντορ): Βελλίδης, Κίτσιου, Μιγκέλ Βίτορ, Χατζηϊσαΐας, Τζαβέλλας, Τσίμιροτ, Τζιόλης (80’ Σάμπο), Μπερμπάτοφ, Πέλκας (68’ Σκόνδρας), Μακ, Αθανασιάδης (62’ Γκολάσα).

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Η διαιτησία καθόρισε το ματς;

Η διαιτησία καθόρισε τις συνθήκες που παίχτηκε το ματς. Στο πρώτο μέρος ο Δμητρόπουλος δεν δείχνει καν κάρτα στον Μιλιβόγεβιτς στις μπουνιές στον Τζαβέλλα, με τον Σέρβο να παίρνει λίγο αργότερα κίτρινη, όταν πέταξε μακριά την μπάλα για καθυστέρηση. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε με παίκτη λιγότερο, ούτε όταν έπρεπε να αποβληθεί ο Μποτία, ενώ ο ένας βοηθός έκοψε δύο φορές τους παίκτες του ΠΑΟΚ (Μακ, Σκόνδρας) με ανύπαρκτα οφσάιντ κι ο έτερος άλλη μία τον Ντουρμάζ. Την ώρα που που οι δεύτερες κάρτες σε Τζαβέλλα και Ζντιέλαρ δείχνουν σωστές, οι πρώτες σηκώνουν πολύ συζήτηση. Με άλλα λόγια, η διαιτησία καθόρισε το πως πήγε το ματς.

GREXIT: Ο χειρότερος του αγώνα

Ο Ρόμπερτ Μακ για ένα ακόμα ματς χάθηκε μακριά από την περιοχή, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Αθανασιάδη, τον οποίο δεν αισθάνθηκε η ερυθρόλευκη άμυνα. Από την άλλη, χαμηλό βαθμό από τον Ολυμπιακό πήρε τόσο ο Φορτούνης, όσο και ο Ιντέγε που πνίγηκε στις δαγκάνες του εντυπωσιακού Χατζηισαΐα.

CAPITAL CONTROL: Ο έλεγχος των διαιτητών

Τα είπαμε και πριν για το διαιτητικό τρίο, που τα θαλάσσωσε σε ένα ματς με πολλές φάσεις που θα συζητηθούν. Ο Δημητρόπουλος τα πήγε άθλια στον πειθαρχικό έλεγχο, χαρίζοντας δύο αποβολές στον Ολυμπιακό, οι δε βοηθοί σήκωναν την σημαία όποτε τους ερχόταν κόβοντας δύο φορές με ανύπαρκτα οφσάιντ τους παίκτες του ΠΑΟΚ κι άλλη μία αυτούς του Ολυμπιακού.

ATM: Το ταμείο του αγώνα

Σε ένα ματς με λίγο ποδόσφαιρο και ακόμα λιγότερες καθαρές φάσεις ο Ολυμπιακός πήρε με «δεκανίκι» την επαγγελματική νίκη με 1-0. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ φεύγει με δικαιολογημένα παράπονα και ενδεχομένως να κέρδισε δύο παίκτες με τους Τσίμιροτ και Χατζηισαΐα να κάνουν εντυπωσιακή εμφάνιση σε μία πολύ καυτή έδρα.

ΕURO GROUP: Αυτοί που έκριναν το ματς

Το γρήγορο γκολ του Ομάρ καθόρισε το σκορ, όμως ο τρόπος που απένειμε «δικαιοσύνη» ο Δημητρόπουλος, ήταν αυτός που καθόρισε την εξέλιξη του ντέρμπι.

PLAN B: Η προετοιμασία των προπονητών

Η Μάρκο Σίλβα δεν έκανε κάτι συγκλονιστικό, ούτε σόκαρε κανέναν με τις επιλογές του. Ο Ζντιέλαρ (σε ρόλο βεντούζας στον Μπερμπάτοφ) έχει κερδίσει εσχάτως την μάχη από τον Κασάμι στα χαφ, ενώ η τριπλέτα των Ντουρμάζ, Φορτούνη, Πάρντο (από αριστερά προς τα δεξιά) πίσω από τον Ιντέγε ήταν η… προβλεπόμενη στο κλασικό 4-2-3-1 των «ερυθρόλευκων». Ο Ολυμπιακός επέλεξε να πιέσει από το πρώτο δευτερόλεπτο, βρήκε το γκολ νωρίς και διαχειρίστηκε τον ρυθμό, δεν δίστασε να παίξει αρκετά (για τα δικά του δεδομένα) πίσω από την μπάλα, ψάχνοντας φάσεις στο επιθετικό τρανζίσιον.

Στην επανάληψη, ο Σίλβα διαχειρίστηκε την αποβολή του Ζντιέλαρ, γεμίζοντας το κέντρο με τον Μπουχαλάκη, ενώ οι υπόλοιπες αλλαγές του (Φουστέρ και Σεμπά αντί Φορτούνη και Πάρντο είχαν σκοπό να διατηρήσουν την πίεση ψηλά.

Από την άλλη, ο Τούντορ πήγε κι αυτός σε λύση 4-2-3-1, αλλά με τελείως αντίθετη λογική. Επέλεξε δύο και όχι τρία κεντρικά χαφ, επέλεξε να παίξει με δεκάρι ένα παίκτη που δεν είναι δεκάρι (Μπερμπάτοφ) και με δεξί εξτρέμ, ένα παίκτη που είναι δεκάρι (Πέλκας). Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να βγάλει αλώβητος το πρώτο δεκάλεπτο, ωστόσο πιστώνεται ότι δεν τον έπιασε τρικυμία μετά το γρήγορο γκολ και ήλεγξε ρυθμό και κατοχή, προσπαθώντας να βγάλει φάσεις είτε στην πλάτη του κεντρικού αμυντικού δίδυμου, είτε στην πλευρά του Μαζουακού, τον οποίο εκτίμησε ως αδύναμο αμυντικό κρίκο.

Στην επανάληψη, η είσοδος του Γκολάσα αντί του αρνητικού Αθανασιάδη, έφερε τον Μπερμπάτοφ σε ρόλο σέντερ-φορ και έκανε το σχήμα 4-3-2-1 με τους Μακ και Πέλκα να αλλάζουν πλευρές. Η αποβολή του Τζαβέλλα έκανε τον Τούντορ να θυσιάσει μία αλλαγή (Σκόνδρας αντί Πέλκα), ενώ η τρίτη κίνηση με την προσθήκη του Σάμπο αντί του Τζιόλη δεν άλλαξε κάτι στο τακτικό πλάνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ