Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στοιχεία σοκ: Ο ένας στους δύο δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του

Την ώρα που φουντώνει η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια για την πώληση των κόκκινων δανείων στα κερδοσκοπικά funds, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αποτυπώνουν μια τραγική κατάσταση: ήδη από το 9μηνο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει εκτιναχτεί στο 43,6% ενώ τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου αναμένεται να δείξουν περαιτέρω άνοδο.
Έτσι:

1. Στα Καταναλωτικά δάνεια δεν εξυπηρετείται το 55,4% των δανείων ποσοστό που αντιστοιχεί σε 14,1 δις. ευρώ

2. Στα στεγαστικά, το ποσοστό έφτασε στο 39,8% από 35,6% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 ποσοστό που μεταφράζεται σε 26,9 δις. ευρώ

3. Στα Επιχειρηματικά, «κόκκινα» είναι δάνεια συνολικού ύψους 41,4 δις. ευρώ (ή το 43,3% του συνόλου)

Προκύπτει λοιπόν ότι με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου 2015, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLs) ανήλθε στο 43,6% -και στα 89,3 δισ. ευρώ κάνοντας άλμα σχεδόν κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Δεκεμβρίου 2014.

Ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων αποκλιμάκωσης των επισφαλειών που θα έχουν ορίζοντα τριετίας και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο, περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και εντάσσεται στην αρμοδιότητα της ΤτΕ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση για το θέμα στην ΤτΕ με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και εκτιμάται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει θα διαρκέσει ενάμιση με δύο μήνες προκειμένου να προηγηθεί ανάλυση, ενώ δεν αποκλείεται για το επόμενο διάστημα και μέχρι να συμφωνηθούν οι στόχοι μεταξύ κεντρικής τράπεζας και τραπεζών και να δώσει την έγκρισή του ο SSM, να χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς κάποια Key Performance Indicators (KPIs).

Επιδίωξη της ΤτΕ είναι πάντως να υποβληθούν από τις τράπεζες τριμηνιαίες εκθέσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Η διαδικασία ξεκίνησε με την αποστολή ερωτηματολογίων, στα οποία οι τράπεζες καλούνται να απαντήσουν, δίνοντας στοιχεία για την κατηγοριοποίηση των δανείων σε NPLs και NPEs, σε ανακτήσιμα ή μη και να προσδιορίσουν τους στόχους ανάκτησης αναλυτικά και τον σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται για μια σειρά στοιχείων, τα οποία θα κουμπώσουν στο εκτεταμένο ερωτηματολόγιο και τα οποία θα ελεγχθούν για την ακρίβειά τους και θα αφορούν επίσης και θυγατρικές των τραπεζών. Η ΤτΕ θέτει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των επισφαλειών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επταετίας, επιδιώκοντας να «προσγειώσει» το σχετικό δείκτη στο επίπεδο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώνεται μόλις στο 10%.

Η ΤτΕ, όπως και ο SSM θεωρούν επείγουσα την ανάγκη άμεσης και ενεργής διαχείρισης του στοκ των «κόκκινων» δανείων.

Το 2015 οι οικονομικές συνθήκες «φρέναραν» την πορεία επιβράδυνσης στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, ώστε με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί του συνόλου των δανείων να ανέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 43,6% από 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Η ΤτΕ εκτιμά ότι στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε τόσο η αναβολή εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας όσο και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων και η έμφαση που δίνουν ακόμη οι τράπεζες σε λύσεις πιο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση καταγράφεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, επιτάχυνση των ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της πιο ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα ενταθεί στη συνέχεια με στροφή σε λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του δανειολήπτη.

H στοχοθεσία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα θέσει η κεντρική τράπεζα, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες, με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο, αναμένεται να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ