Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΦΕΣ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ: Δείτε απο ποια ανίατη ασθένεια προστατεύει!

Έρευνα επιστημόνων στην Βρετανία λέει ναι στην κατανάλωση του καφέ αν θες να σωθείς από …

Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μπορεί να μειώνει τις βλάβες στο ήπαρ που προκαλούνται από την υπερβολική πρόσληψη φαγητού και ποτού, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Επιστήμονες από τη Βρετανία εξέτασαν συνδυαστικά τα στοιχεία εννέα προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 432.133 εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι δύο πρόσθετα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν κατά 44% τις πιθανότητες εκδήλωσης κίρρωσης του ήπατος.
Η κίρρωση είναι μία σοβαρή ασθένεια που οφείλεται στην αντικατάσταση του ηπατικού ιστού από ουλώδη (ουλές) και οδηγεί στην ηπατική ανεπάρκεια.

Υπολογίζεται ότι ετησίως κοστίζει τη ζωή σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Συνήθως οφείλεται σε χρόνιο αλκοολισμό, ηπατίτιδα Bή C και σπανιότερα σε λιπώδη νόσο του ήπατος (ο κόσμος την αποκαλεί «λίπος στο συκώτι») η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία και άλλα νοσήματα, ενώ πολλά κρούσματά της είναι ιδιοπαθή, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας.

Η προκαλούμενη από το αλκοόλ κίρρωση υπολογίζεται ότι εκδηλώνεται στο 10-20% των ανθρώπων που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ επί περισσότερο από μία δεκαετία.

«Η κίρρωση είναι δυνητικά θανατηφόρος και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας ανάλυσης δρ Όλιβερ Κένεντι, από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.

«Επομένως, είναι σημαντικό ότι ο κίνδυνος να εμφανιστεί μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση καφέ, ο οποίος είναι ένα φθηνό και καλά ανεκτό ρόφημα».

Όπως γράφουν ο δρ Κένεντι και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Alimentary Pharmacology and Therapeutics», συνολικά 1.990 από τους εθελοντές είχαν κίρρωση ήπατος.

Σε οκτώ από τις εννέα μελέτες η αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά δύο φλιτζάνια την ημέρα σχετίσθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου αναπτύξεως κίρρωσης.

Επιπλέον, σε όλες τις μελέτες πλην μίας, ο κίνδυνος αυτός μειωνόταν κατ’ αναλογίαν με την ημερήσια πρόσληψη καφέ.

Έτσι, σε σύγκριση με όσους εθελοντές δεν έπιναν καφέ, όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα διέτρεχαν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο κίρρωσης, όσοι έπιναν δύο είχαν 43% μικρότερο κίνδυνο, όσοι έπιναν τρία είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες κίρρωσης και όσοι έπιναν τέσσερα 65% μικρότερο κίνδυνο.

Ειδικά στους πάσχοντες από αλκοολισμό, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά δύο φλιτζάνια την ημέρα σχετίσθηκε με μείωση κατά 38% του κινδύνου κίρρωσης και κατά 45% του κινδύνου θανάτου από κίρρωση.

Μία από τις μελέτες έδειξε ότι ο καφές φίλτρου ασκεί ισχυρότερη προστατευτική δράση απ’ ό,τι τα άλλα είδη βραστού καφέ.

Οι επιστήμονες, όμως, σπεύδουν να επισημάνουν πως τα ευρήματά τους δεν πρέπει να χρησιμεύσουν ως άλλοθι για να συνεχίσει κανείς να παχαίνει και να πίνει όσο θέλει.

Ούτε σημαίνουν πως αν αρχίσει να πίνει κανείς καφέ με σαντιγί, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και εκατοντάδες θερμίδες, θα ωφελήσει το συκώτι του.

Στο πλαίσιο, όμως, μιας γενικότερης προσπάθειας για βελτίωση του τρόπου ζωής, μπορεί να βοηθήσει, καταλήγουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αστυνομικός stalker συνελήφθη γιατί παρακολουθούσε την αστυνομικό πρώην σύζυγό του

Αστυνομικός stalker που παρακολουθούσε επίμονα την πρώην σύζυγο του, μετατρέποντας τη ζωή της σε κόλαση, συνελήφθη από συναδέλφους του! Μάλιστα, στον 46χρονο, τον οποίο κατήγγειλε...