Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Το προσφυγικό επιδεινώθηκε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα hot spots , αν και αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέπτεται τη Λέσβο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το προσφυγικό, σύμφωνα με το newpost.gr

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα ένα πρόβλημα το οποίο έχει και ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και διάσταση ασφάλειας. Ένα πρόβλημα, το οποίο, δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης».

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχάρη το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Frontex, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των διεθνών οργανισμών και των υπηρεσιών της κυβέρνησης «για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά οξύ πρόβλημα». Ενώ, όπως τόνισε, «το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και χρειάζεται μια οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη».

Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα «και η ίδια η Τουρκία​ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί, εάν δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στον Καρά Τεπέ και συναντήθηκε με ομάδα κατοίκων ιδιοκτητών κτηματικών ελαιοκτημάτων γύρω από το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, τα οποία -όπως είπαν- έχουν καταστραφεί από πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν την είσοδο τους στο hot spot. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει η ανάγκη αποζημιώσεών τους από μεριάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτι τέτοιο θα το προωθήσει.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε προς τη Σκάλα Συκαμνιάς αφού σταμάτησε για λίγο στο Μανταμάδο και προσκύνησε στον Ταξιάρχη.

Αργά το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνηςπρόσωπο με πρόσωπο με εκατοντάδες πρόσφυγες που είχαν αποβιβασθεί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο τους είχε διασώσει. Στη συνέχεια με άλλο σκάφος περιέτρεξε τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας.

Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα πάρει μέρος σε σύσκεψη για το προσφυγικό, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα κόψει τη βασιλόπιττα της ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας σε προγραμματισμένη εκδήλωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ