Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αμάρανθος: Η πρωτείνη αλλιώς

Οι Αζτέκοι τον χρησιμοποιούσαν ως βασικό υλικό στη διατροφή τους. Έχει περίπου την ίδια θερμιδική απόδοση με το ρύζι και παρόμοια διατροφική αξία με το κινόα. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, κάτι που κανένα άλλο δημητριακό δεν περιέχει. Περιέχει, επίσης, τρεις φορές την ποσότητα του ασβεστίου σε σύγκριση με άλλα δημητριακά. Από μία μερίδα αμάρανθου θα πάρεις 250 θερμίδες, 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο οποίος βοηθά στην παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα, κάτι που είναι απαραίτητο όταν γυμνάζεσαι. Δες τι άλλο μπορεί να κάνει αυτή η βόμβα υγείας!

1 . Είναι η τέλεια πρωτεΐνη για σένα που αθλείσαι

Ο αμάρανθος είναι πολύ πλούσια πηγή πρωτεϊνών η οποία έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και αφομοιώνεται από τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη του είναι περισσότερο εύπεπτη από άλλους σπόρους και δημητριακά σε σύγκριση με την πεπτικότητα της πρωτεΐνης γάλακτος.

2. Σου χαρίζει την ενέργεια που χρειάζεσαι για πριν και μετά την άσκηση

Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει:

Τα απαραίτητα αμινοξέα: Στα λαχανικά και τα δημητριακά συχνά λείπουν συχνά βασικά αμινοξέα όπως η λυσίνη και η μεθειονίνη. Ο αμάρανθος περιέχει καλή ποσότητα και των δύο, τα οποία βοηθούν το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, να χτίσει μυες ενώ βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

Φυτικές ίνες: Επειδή είναι μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων και ενισχύει την ενέργεια.

Πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Είναι πολύ πλούσια πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και χαλκό. Είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου, καλίου και φωσφόρου. Αυτά βοηθούν στην υγεία των οστών αλλά και των μυών, στην ενυδάτωση, ενισχύουν την ενέργεια και συμβάλλουν σε χιλιάδες διαδικασιών σε όλο το σώμα.

Βιταμίνες: Αποτελεί επίσης καλή πηγή πολλών βασικών βιταμινών όπως A, C, E, K, Β5, Β6, φυλλικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Αυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, ελέγχουν και ρυθμίζουν τις ορμόνες κ.ά.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, χάρη στις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

4 Καταπολεμά το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών

Βοηθά στην πρόληψη των γκρίζων, κυρίως λόγω των μεταλλικών στοιχείων που διαθέτει.

5 Δεν έχει γλουτένη

Ο αμάρανθος δεν έχει τις πρωτεΐνες εκείνες που υπάρχουν στο σιτάρι, τη σίκαλη και το. Ως αλεύρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πυκνώσει τις σούπες, να δέσεις τις σάλτσες και είναι ιδανικός για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.

6 Ρίχνει τη χοληστερόλη

Τα έλαια και οι φυτοστερόλες του αμάρανθου βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης της LDL και των τριγλυκεριδίων.

7 Καταπολεμά την φλεγμονή

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που αμάρανθου μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

8 Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα πεπτίδιά του που προστατεύουν από τη φλεγμονή μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά του επίσης προστατεύουν τα κύτταρα κι από άλλες βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

9 Διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα

Οι φυτικές ίνες καθώς και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχει συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με ορισμένες πρόσφατες μελέτες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ