Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι τρεις στόχοι του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Με τριπλή στόχευση κάθεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο χθες στο τραπέζι των συναντήσεων με τους ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, καταθέτοντας σαφείς θέσεις, καθώς θέλει να κάνει ξεκάθαρο ότι η ΝΔ μπορεί να είναι υπεύθυνος και αξιόπιστος συνομιλητής της Ευρώπης.

Την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσει και στα ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ, Μπόικο Μπορίσοφ, Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Κοέλιο. Οι τρεις στόχοι του προέδρου της ΝΔ, είναι πρώτον, να αποτραπεί το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, με τους Γιούνκερ και Σουλτς να συμφωνούν χθες μαζί του πως αυτό δεν αποτελεί λύση του προσφυγικού.

Δεύτερη επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, είναι να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής ένωσης. Σημείο με το οποίο συμφώνησε επίσης ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. Όπως φάνηκε απο τις συναντήσεις άλλωστε, η Ευρωπη διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα. Οι προσδοκίες από την Τουρκία και η αντίστοιχη πίεση θα αυξηθεί, καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση των 3 δις ευρώ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό μετά την άρση των επιφυλάξεων της Ιταλίας.

Τριτος στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι η μεγαλύτερη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα, η οποία όπως τονιςε και στις χθεσινές συναντήσεις του, αλλά θα επισημάνει και σήμερα, πολεμά με δύο ταυτόχρονες κρίσεις: οικονομική και προσφυγική. Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που όπως είπε προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει σημάδια ότι κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως, στα ραντεβού με τον πρόεδρο της ΝΔ, ήθελαν να σχηματίσουν προσωπική εικόνα για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για αυτό ρώτησαν και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση καθώς και τις εκτιμήσεις του αρχηγού της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις του ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με δύο πλειοψηφίες, ανάλογα με τις δυσκολίες και ότι από την πλευρά του δεν θέλει να εμπλακεί στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε συντηρούν κυβερνητικά στελέχη, θέματα τα οποία θα ξεκαθαρίσει και στην περίπτωση που του ζητηθεί κατα τη διάρκεια των σημερινών πολιτικών συναντήσεων που θα έχει στο περιθώριο του ΕΛΚ, να στηρίξει η ΝΔ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ