Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στάιγκερ: “Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε την Ελλαδα.Θα πρέπει να αποβληθεί από Σένγκεν αν δεν υπάρξει συμφωνία”

Λίγες ημέρες πριν το συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, με την προσφυγική κρίση να τείνει να διασπάσει την ευρωπαϊκή συνοχή, η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καλεί την καγκελάριο να δείξει την πυγμή της. Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

«Δεν έχουμε τον χρόνο»

Στάιγκερ :”δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε την Ελλάδα”

Ως αιτία γι’ αυτόν τον αποκλεισμό ο Στάιγκερ ανέφερε το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».

Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

«’Ψευτολύση’ ο αποκλεισμός από το Σένγκεν»

Γκάμπριελ: “Το μεγαλύτερο ποσοστό βοήθεια πήγε στην αποπληρωμή χρεών”

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος οι απόψεις επ΄αυτού του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.

Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους»

«H Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, πχ με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία»

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο γερμανός αντικαγκελάριος ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχούν ως κυνισμός».

FAZ, Die Welt/Ειρήνη Αναστασοπούλου 

DW.COM

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 109 (VIDEO)

Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της σειράς Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 109 Μετά τις συλλήψεις χίπηδων, η γαλήνη επιστρέφει στο χωριό, φέρνοντας ελπίδα στους κατοίκους για μια...