Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Καπνός» τα έσοδα του κράτους από τσιγάρα και αλκοόλ -Τεράστιες οι απώλειες από το λαθρεμπόριο

Τεράστια είναι τα έσοδα που χάνει το ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη διακίνηση καπνού και αλκοολούχων ποτών.

Την ώρα που η κυβέρνηση αυξάνει τις εισφορές στους εργαζόμενους και τους φορολογικούς συντελεστές επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα μεσαία εισοδήματα, πάνω από 4 δις παράνομα τσιγάρα πωλούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Αν υπολογίσει κανείς τους διαφυγόντες φόρους, το Δημόσιο θα μπορούσε να αποκομίσει 670 εκατ. Ευρώ ετησίως, Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα έσοδα από την αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία είχαν συναινέσει υπό προϋποθέσεις οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων θα απέδιδε έσοδα 700 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει σταθεί πηγή τριβής μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών από το 2010, όταν η Αθήνα υπέγραψε το πρώτο πακέτο διάσωσης με τη στήριξη της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε μάστιγα για την αγορά και τα κρατικά έσοδα έχει εξελιχθεί, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό θα επιταθεί στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει δεκτή την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του φόρου στο τσίπουρο και στην τσικουδιά. Προϊόντα στα οποία τα τελευταία χρόνια είχε καταφύγει μερίδα καταναλωτών, αφού η τιμή τους ήταν πιο ελκυστική λόγω και της χαμηλής φορολογίας τους σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας των αλκοολούχων ποτών.Η απώλεια φορολογικών εσόδων από παράνομη παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση αλκοόλ ανέρχεται στα 130 εκατ., ποσό που εκτοξεύεται στα 300 εκατ. αν συμπεριληφθούν και τα διαφυγόντα έσοδα από το χύμα τσίπουρο. Στο μεταξύ στα 150-300 εκατ. Ευρώ υπολογίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου σε ετήσια βάση.

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ