Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανασχηματισμός και άλλες “ταχυδακτυλουργίες”

Η αξιολόγηση θα έλθει. Σημασία όμως έχουν, τα “μπαγκάζια” που θα κουβαλάει. Γιατί οι υποχρεώσεις μας, από Μάιο μέχρι Ιούλιο (και βάλε…), είναι ογκωδέστατες μπροστά σε ό,τι θα καλύψει η προκαταβολή, της πρώτης δόσης, της συμφωνίας. Και αυτά δεν ξεπερνιόνται, ούτε με ανασχηματισμό, ούτε με άλλες “ταχυδακτυλουργίες” του κ. Τσίπρα, για να κερδίσει χρόνο.

Ο ανασχηματισμός θα χρησιμοποιηθεί, ως το κλασσικό “εργαλείο” πειθαρχίας των 153 και ιδίως των ΑΝΕΛ, με απειλές και ταξίματα (όπου πιάνουν τόπο).

Και οι διάλογοι (που εγκαινιάζει σήμερα), προσωπικά ο κ. Τσίπρας, μοιάζουν με αλλαγή σκηνικού…, με “νούμερα ταχυδακτυλουργίας”, στο μόνιμο “θέατρο” που παίζει, προς τις κοινωνικές ομάδες, στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία.

Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο δεν συμβαίνει. Και δεν πρόκειται να συμβεί, σήμερα το μεσημέρι, και μέχρι να έλθει η αξιολόγηση, λίγο πριν ή λίγο μετά, το Πάσχα των Καθολικών.

Γιατί ,στο δικό μας Πάσχα , ο “Γολγοθάς” του κ. Τσίπρα δεν θα σταματήσει καθώς “ανάσταση”, στην κυβέρνησή του και στην καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δουν ακόμη και με κουτουράδα εκλογών.

Για αυτό και την αποφύγει. Υπολογίζοντας σε ανάκτηση δυνάμεων με ανοίγματα προς την κεντροαριστερά. Μπαίνοντας όμως και εδώ, σε αγώνα δρόμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει λόγους να επιδιώκει ανοίγματα της κεντροδεξιάς του.

Πέραν όμως των τακτικισμών του κ. Τσίπρα υπάρχει και η σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών (που είναι αναπόφευκτες) θα φέρουν τα πάνω κάτω στην επιχειρηματική αγορά αλλά και στην αγορά εργασίας.

Και τα προαπαιτούμενα, (που θα περιέχονται στις “βαλίτσες” της αξιολόγησης) δεν θα αφήσουν περιθώρια στην κυβέρνηση να ισορροπήσει (με φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2016) τα κενά από το “μαρτύριο της σταγόνας” των δόσεων, των δανεικών.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν θα κερδίσει τίποτε, από το διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες, θα αδυνατεί και να απαλύνει τα “εγκαύματα” των 153, από το “δρόμο της φωτιάς”, που βαδίζουν και θα βαδίζουν στις περιφέρειές τους.

Οπότε ο ανασχηματισμός που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, ως μοχλό πίεσης προς τους βουλευτές του και τους ΑΝΕΛ (ώστε -υπογράφοντας τη συμφωνία- να αποφύγει τη “λαιμητόμο” των εκλογών) δεν βγάλει “λαγό από το μαύρο καπέλο” καθώς, ο διάλογος με τις τάξεις θα δημιουργήσει προσδοκίες που δεν θα μπορέσει να καλύψει καμία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς η πιθανή κυβερνητική μεταβολή θα προσφέρει μόνο “ηλεκτρικές καρέκλες”, σε όποιους κληθούν να καθίσουν, καθώς η αξιολόγηση (εκτός των άλλων) θα συνοδεύεται και από τη “δυναμίτιδα” των 23 αποκρατικοποιήσεων.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Ενέργειας Σταθάκης και Σκουρλέτης ή θα αποφασίσουν να μεταφέρουν, με γυμνά χέρια, τη “δυναμίτιδα” ή θα προσδιορίσουν την αρχή του τέλους της θητείας τους στην παρούσα κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας Κατρούγκαλος οφείλει να είναι ο εγγυητής των υποσχέσεων του πρωθυπουργού του, στους διάλογους με τους αγρότες, τους επιστήμονες και τους συνταξιούχους, όταν γνωρίζει ότι το Ταμείον είναι ήδη μείον…

Και, ιδίως, ότι δεν προβλέπονται άλλα λεφτά εκτός από την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, που όμως πρέπει άμεσα να προωθήσουν, οι συνάδελφοί του Σταθάκης, Σπίρτζης, Δρίτσας και Σκουρλέτης.

Αυτήν την καρέκλα, που σε οδηγεί σε πολιτικό “αποκεφαλισμό” ή θα την καθίσει, μέχρι το τέλος, ο Κατρούγκαλος ή θα συναινέσει στην αντικατάστασή του από άλλον προσφερόμενο σε πολιτική εκτέλεση…

Ο άλλος δρόμος του κ. Τσίπρα (προκειμένου να παρακάμψει ανασχηματισμούς και “ταχυδακτυλουργίες”) είναι η προσγείωση και προσαρμογή του στο “καρότο και μαστίγιο” των δανειστών και ως προς το ύψος και ως προς τη συχνότητα καταβολής των δόσεων.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα υποχρεωθεί όχι μόνο σε “κυβίστηση” αλλά και σε “πιρουέτες”, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον .

Γιατί τα επόμενα 3-4 χρόνια (που συμπίπτουν με την θητεία του) εκτός από τα δανεικά δεν πρόκειται να δει άλλα λεφτά, ούτε για δείγμα. Οι επιχειρήσεις (στην καλύτερη περίπτωση) θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν (στη χειρότερη θα έχουμε νέα λουκέτα). Οι οφειλές θα “χτυπήσουν” όλα τα χρώματα… Και οι επενδυτές θα του κουνάνε το μαντήλι από την Ιρλανδία (ανάπτυξη 7%), την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Τουρκία.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ