Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρευνα: Πόσο έπεσαν οι τιμές στα εξοχικά των χειμερινών διακοπών

Στην Αράχωβα,τον Άγιο Αθανάσιο, στο Καρπενήσι και στα Τρίκαλα Κορινθίας οι αξίες καταγράφονται συνολικά μειωμένες κατά 6%

Οι τιμές είναι πλέον στο ήμισυ και κάτι ακόμη… λιγότερο σε σύγκριση με τις ”χρυσές” πλέον εποχές του 2008 για όσους τολμηρούς αποφασίσουν να αγοράσουν εξοχικό σε κάποιο από τα χειμερινά θέρετρα.

Αυτή είναι και η βασική διαπίστωση της έρευνας που πραγματοποίησε στα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα ανά την Ελλάδα η εταιρεία συμβούλων ακινήτων GEOAXIS, από την οποία προκύπτει ότι οι τιμές εξακολουθούν να πιέζονται προς κάτω και μάλιστα με αμείωτο ρυθμό. «Μετά δε και από τις τελευταίες ανακοινώσεις των νέων μέτρων ασφαλιστικού και φορολογικού περιεχομένου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία κρίνονται ως υφεσιακές – αντιαναπτυξιακές, η ένταση της πίεσης στις αξίες εξοχικής κατοικίας εκτιμούμε ότι εισέρχεται σε νέο κύκλο έντονης πτωτικής σπείρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της εταιρείας.

Ετσι, σε σχέση με πέρυσι, στην Αράχωβα, στον Άγιο Αθανάσιο, στο Καρπενήσι και στα Τρίκαλα Κορινθίας οι αξίες καταγράφονται συνολικά μειωμένες κατά 6% μέσο όρο, ενώ σε σχέση με τα υψηλά του 2008, οι αξίες καταγράφονται συνολικά μειωμένες στο μισό (52%). Η πτώση στις αξίες αναμένεται να σταθεροποιηθεί με χρονική διαφορά περίπου 12 με 16 μήνες από την στιγμή που η ελληνική οικονομία θα καταγράψει πραγματική και σταθερή ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, οι (όποιοι λίγοι) πιθανοί αγοραστές εξοχικής κατοικίας έχουν κάθε λόγο να περιμένουν βραχυπρόθεσμα νέα μείωση των αξιών.

Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε ζητούμενες τιμές πώλησης νέων σε ηλικία (κάτω 10ετίας) μονοκατοικιών / μεζονετών, απολύτως τυπικών προδιαγραφών κατασκευής, δίχως ιδιαίτερα πλεονεκτήματα κατασκευής ή παροχών και εντός τυπικών θέσεων των υπό μελέτη περιοχών.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της GEOAXIS, tη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος όπου από 3.301 ευρώ ανά τ.μ. το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα 1.259 ευρώ ανά τ.μ. (-62%), και ακολουθούν η Αράχωβα από 3.000 ευρώ /τμ το 2008 σήμερα στα 1.359 (-55%), τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 ευρώ /τμ το 2008 σήμερα στα 1.200 ευρώ/τμ (-47%) και τέλος το Καρπενήσι από 2.308 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.287 ευρώ /τμ (-44%).

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνουν με εύλογο τρόπο την υπερεκτίμηση του Αγίου Αθανασίου αλλά και της Αράχωβας (κυρίως Λιβαδιού). Στον αντίποδα, το Καρπενήσι αναπτυσσόμενο πιο ήπια κατά την περίοδο προ του 2008 φαίνεται να καταγράφει πιο ελεγχόμενη πτώση.

Τα χαρακτηριστικά της αγοράς χειμερινών εξοχικών

Η ζήτηση, σημειώνει η έρευνα, καταγράφεται από υποτονική μέχρι μηδενική, αν και οι τιμές σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό και περίπου 10.000 σπίτια παραμένουν αδιάθετα. Χαρακτηριστικό της μείωσης της ζήτησης είναι το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 28,2% κατά την περίοδο από το 2007 έως και το 2012 (επίσημα στοιχεία από συμβολαιογραφικούς συλλόγους). Οι λόγοι για την πτώση της ζήτησης είναι παρόμοιοι με αυτούς που έχουν προκαλέσει τη συνολική κάμψη της αγοράς κατοικίας καθώς η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό και με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, έχουν καταστήσει την απόκτηση ακινήτων μία μη ελκυστική επιλογή, ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για εξοχικά ακίνητα τα οποία θεωρούνται πλέον ως είδος «πολυτελείας».

Αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γηπέδου πάνω από 1.500 ευρώ /τμ βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας όπου μετά το κατασκευαστικό ‘αμόκ’ –σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στην λίμνη- δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ