Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκλογικό αιφνιδιασμό φοβάται η ΝΔ

Όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση μπροστά στο πολυεπίπεδο σκηνικό εμπλοκής που έχει διαμορφωθεί εξετάζουν στη Νέα Δημοκρατία. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών είναι μεγάλο και δύσκολα θα καταφέρει να γεφυρωθεί. Την ίδια ώρα βασιζόμενοι και στα δημοσκοπικά ευρήματα αναγιγνώσκουν σημαντική φθορά της κυβέρνησης από τις κοινωνικές αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείουν ακόμα και σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την κυβέρνηση, σε μία επιχείρηση «ηρωϊκής εξόδου», με τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα να υιοθετεί εκ νέου το «αντιμνημονιακό» προφίλ και να αφήνει τη ΝΔ στην άβολη θέση της υπεράσπισης του μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Προς επίρρωση τούτου, υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ «βλέπουν» πίσω από το σκηνικό σύγκρουσης με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες και το νέο «κυοφορούμενο» με τη λίστα Μπόργιανς, προσπάθεια της κυβέρνησης να οικοδομήσει ένα νέο δίλημμα με πρόσχημα τη διαφάνεια και με έντονη προεκλογική χροιά.

Την ίδια ώρα στη Συγγρού, μετά τα μηνύματα που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες και το «τελεσίγραφο» Μέρκελ πως είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, στο γαλάζιο επιτελείο επιχειρούν να στήσουν αναχώματα σε τυχόν πιέσεις για οικουμενικά σχήματα σε περίπτωση «ατυχήματος» στις διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να διευκρινίσει πως «μια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου» και πως δεν μπορεί να τεθεί θέμα συγκυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν υφίσταται η απαραίτητη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί: «Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον…».

Όσο για το τι θα γίνει αν προκύψει παρόμοια κατάσταση στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης λέει: «Εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΝΔ διευκρίνισε εκ νέου πως δεν επιδιώκει ο ίδιος πρόωρες εκλογές. «Δεν συμμετέχω στην εκλογολογία που προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα» αν και προσθέτει ότι «Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσω τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν… αυτό που βλέπω τώρα είναι μια έντονη δυναμική για τη ΝΔ. Βεβαίως θέτω τον πήχη στην αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω συνεργασίες».

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, με συνέντευξή του στη Real δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο. «Η πορεία της αξιολόγησης θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις. Εάν ολοκληρωθεί, θα έχουμε ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση, τότε μπορεί να έχουμε εκλογές ακόμη και τον Απρίλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας «κάνει τεράστια ζημιά στη χώρα». Δεν παραλείπει, ωστόσο, να αναφέρει ότι «το να μείνει ή να φύγει θα το αποφασίσει ο λαός».
«Φλερτ» με αγρότες

Την ευκαιρία να αναπτύξει στους αγρότες τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ, αντιπροσωπεία αγροτών θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού στις 17:00 το απόγευμα. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται κατά πόσο οι αγρότες που θα επισκεφθούν τα γραφεία στη Συγγρού αποτελούν αντιπροσωπεία συγκεκριμένων μπλόκων ανά την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, την ώρα που η εκπροσώπηση των μπλόκων που θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπως τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο τίθεται εν αμφιβόλω. Επιπλέον, το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τους αγρότες έρχεται ενώ ήδη από την εσωκομματική προεκλογική περίοδο της ΝΔ ο νυν πρόεδρος του κόμματος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα μέτρα για τους αγρότες και αυτό σας το λέει ένας βουλευτής που δεν εκλέγεται σε αγροτική περιοχή». Την παραπάνω δήλωση – διευκρίνιση είχε κάνει από την Λάρισα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον κομματικού κοινού.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για τριπλό κοκτέιλ που σερβίρεται στους αγρότες δηλαδή: αυξημένες εισφορές, αύξηση του κόστους παραγωγής και αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αυξημένη στο 100% προκαταβολή, είναι εκρηκτικό και μπορεί να οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα σε κάθετη πτώση της παραγωγής, ενώ όπως τονίζει «χρειαζόμαστε έναν εξωστρεφή πρωτογενή τομέα».

Η συνάντηση επί της αρχής έχει ένα βασικό σημείο σύγκλισης των δύο πλευρών, που είναι το αίτημα απόσυρσης της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, από εκεί και πέρα συνεργάτες του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν προτίθεται να λαϊκίσει, τάζοντας στους αγρότες, όπως έκανε στο παρελθόν ο πρωθυπουργός και τώρα βρίσκεται εγκλωβισμένος στις υποσχέσεις του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ