Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΜΠΕΙΡΟΝΓΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ…;

​Πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή τη σύγκλιση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, είχα γράψει:

«…Σήμερα είναι επιτακτικότερη από ποτέ η Σύγκλιση μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης. Μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης όχι της Νέας Δημοκρατίας. Μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης των υγειών Πολιτικών Δυνάμεων αλλά και του σκεπτόμενου Ακαδημαϊκού και Καλλιτεχνικού κόσμου… Στόχος μας ο σχηματισμός μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Παράταξης με ανθρώπους του μεσαίου χώρου και της κοινής λογικής…»

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η φιλοσοφία της νέας ηγεσίας του Κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογής του –μετά από την εντυπωσιακή ανατροπή των προγνωστικών-, δεκάδες στελέχη του Κεντρώου χώρου αλλά και άνθρωποι της Αγοράς δηλώνουν έτοιμοι να συμπορευτούν με το νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια για μια Εθνική Επανεκκίνηση.

Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις απέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει ποτέ ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ένα Κόμμα που η ιδρυτική του Διακήρυξη παραμένει επίκαιρη. Οι Ιδέες και οι αρχές της καλύπτουν σαφή Ιδεολογικό και Πολιτικό χώρο σε αντίθεση με σχηματισμούς που μόνη τους συνεκτική δύναμη ήταν η διατήρηση και η νομή της εξουσίας. Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει σχέση με ευκαιριακούς σχηματισμούς που εμφανίζονται ως εκφραστές των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας, όπως το Ποτάμι, καθώς η μεγάλη Φιλελεύθερη Παράταξη εκφράζει πλατιές κοινωνικές μάζες και όχι μόνο συγκεκριμένες οικονομικές ή ακαδημαϊκές ελίτ…

Είναι προφανές ότι η μεγάλη Φιλελεύθερη Παράταξη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σημαντικότερη ίσως πρόκληση της νεότερης Ιστορίας της. Έχει την ευκαιρία να ανανεωθεί, να ενσωματώσει στις τάξεις της νέες υγιείς δυνάμεις και να μπει στη Νέα Εποχή αναβαπτισμένη.

Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να αποκοπεί από την πλατιά βάση των παραδοσιακών της ψηφοφόρων. Στοίχημα της νέας Ηγεσίας του Κόμματος είναι το «μπόλιασμα» των ιδεών και του μηχανισμού με φρέσκα μυαλά και νέα στελέχη, διατηρώντας όμως και διευρύνοντας την παραδοσιακή βάση.

Η επιλογή της Γραμματείας Προγράμματος να προχωρήσει σε δημόσια προκήρυξη άμισθων εθελοντών Εμπειρογνωμόνων, στελεχών της Αγοράς, για τη στελέχωση των ομάδων κατάρτισης του Προγράμματος του Κόμματος, είναι αναμφισβήτητα μία τολμηρή και απολύτως καινοτόμος κίνηση.

Πρόκειται για πραγματικό «άνοιγμα» στην Κοινωνία. Σπάει το μύθο των «κλειστών κύκλων» και δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους χωρίς κομματικές περγαμηνές να εκφραστούν. Ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα πραγματικά να ανανεώσει και να επικαιροποιήσει τον προγραμματικό της λόγο, ενσωματώνοντας τη ματιά της αγοράς και διεθνείς εμπειρίες.

Βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να μην έχει κινδύνους.

Πρώτα απ’ όλα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με την καχυποψία και την αντίδραση του στενού κομματικού μηχανισμού. Στοίχημα της νέας Ηγεσίας είναι να αμβλύνει τους φόβους, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν θα το συντάξουν οι «εξωτερικοί εμπειρογνώμονες» αλλά τα στελέχη του Κόμματος που απαρτίζουν τους Τομείς του Κόμματος, συνεπικουρούμενα από τους ανθρώπους που θα θελήσουν να προσφέρουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το χρόνο τους.

Ακόμη είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση της αξίας της λειτουργίας τέτοιων επιτροπών, όταν όποιες προσπάθειες για συγκρότηση ομάδων εργασίας ή σύνταξης προγραμματικών θέσεων σε περιόδους Αντιπολίτευσης κατά το παρελθόν, πετάχτηκαν κυριολεκτικά στον «κάλαθο των αχρήστων» όταν το Κόμμα γινόταν Κυβέρνηση… Σε κάθε περίπτωση η αξιοπιστία της κάθε προσπάθειας θα κριθεί στην πορεία, οφείλοντας βέβαια να σημειώσουμε ότι η Κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο αυστηρή και καχύποπτη σε σχέση με το παρελθόν και όποιος τολμήσει να την αγνοήσει θα τη βρει απέναντί του.

Όμως, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι αυτή καθ’ εαυτή η διαχείριση των βιογραφικών των ανθρώπων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ανταποκριθούν στην προκήρυξη, σημειώνοντας ότι –στο βαθμό που γνωρίζω- η εκδήλωση ενδιαφέροντος με την σχετική αποστολή βιογραφικών είναι μέχρι στιγμής πραγματικά εντυπωσιακή. Σε μια επιχείρηση του Ιδιωτικού Τομέα την αξιολόγηση και κατανομή των βιογραφικών θα την έκανε πιθανόν μία εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης προσωπικού (HR), όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί από ένα Κόμμα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Είναι μεγάλη η ευθύνη και το βάρος που αναλαμβάνει η γραμματεία Προγράμματος να αξιολογήσει, να κατανείμει και να αξιοποιήσει εκατοντάδες βιογραφικά νέων επιστημόνων με διάθεση προσφοράς. Απαιτείται οργάνωση, μέθοδος και συμβολή και των υπολοίπων τμημάτων του Κόμματος για να μην καταλήξει αυτό το πράγματι τολμηρό εγχείρημα, σε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», απογοητεύοντας όσους πιστεύουμε πραγματικά στη χρησιμότητά του.

Οφείλω ακόμα να σημειώσω ότι πέρα από τους «εμπειρογνώμονες» και τα «κομματικά στελέχη», οφείλουμε να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις σειράς νέων στελεχών της παράταξης από τους εργασιακούς και επιστημονικούς χώρους.

Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω πολλά στελέχη με πλούσια ακαδημαϊκά προσόντα, μεγάλη διεθνή και εργασιακή εμπειρία, πολιτικό λόγο και σκέψη και διάθεση προσφοράς, τα οποία όμως δεν τα γνωρίζει η εκάστοτε διοίκηση του Κόμματος, κατά το διάστημα που θήτευσα στη θέση του Γραμματέα Μισθωτών και Επιστημονικών Φορέων του Κόμματος.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις δομές και το Καταστατικό του Οργανισμού μας, λειτουργούν οι Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις (ΕΚΟ), καλύπτοντας σειρά Επιστημονικών και Εργασιακών χώρων. Οι ΕΚΟ μπορούν να αποτελέσουν τη βασική δομή υποδοχής και αξιοποίησης των νέων στελεχών. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η εκ βάθρων ανανέωσή και ανάδειξη της σημασίας τους, κάτι που μπορεί να γίνει στις Καταστατικές αλλαγές στο προσεχές μας Συνέδριο, δίνοντάς τους ξανά τη δυνατότητα έκφρασης στα Κομματικά όργανα κάτι που –κατά τη γνώμη μου- κακώς τους αφαιρέθηκε στο Συνέδριο του 2013.

Η Κοινωνία αλλάζει, και η Φιλελεύθερη Παράταξη οφείλει να παρακολουθήσει αυτές τις αλλαγές, όχι απ’ έξω ως παρατηρητής αλλά μέσα από αυτήν με πνεύμα ανανέωσης και ρήξης με τις αγκυλώσεις και τα λάθη του παρελθόντος.

Πρέπει να τολμήσουμε τις αλλαγές που απαιτεί η νέα Εποχή, τώρα, πριν είναι αργά.

Πρέπει πρώτα απ’ όλους εμείς «να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε για τον Κόσμο» και τότε ο Κόσμος θα μας ακολουθήσει.

Δημήτρης Σιάχος

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 121 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 121 Ο Ρέπανος απαιτεί απαντήσεις που ο Παύλος δεν θέλει να δώσει. Η Νεφέλη καταλήγει όμηρος...