Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σήμερα στο Βερολίνο η πρεμιέρα του κινήματος Βαρουφάκη

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς σήμερα αρχίζει την πορεία του το διεθνές Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης «DiEM 2025».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει το κίνημά του σε μια ημερίδα στο ιστορικό θέατρο Volksbühne, στην πλατεία Ρόζας Λούξεμπουργκ του ανατολικού τμήματος του Βερολίνου.

Με σύνθημα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί», το DiEM 2025 έχει στόχο την επαναφορά της δημοκρατίας στην ΕΕ, υπό την καθοδήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι εργασίες του «ιδρυτικού συνεδρίου» αρχίζουν από το πρωί στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 για την Ελλάδα) με μία συνέντευξη τύπου. Θα ακολουθήσουν 17 ομιλίες, διάλειμμα για γεύμα, μια δεύτερη συνεδρία με άλλες 16 ομιλίες, μια τρίτη ενότητα με επιπλέον 16 παρεμβάσεις και στις 20:30 θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του κινήματος. Σε αυτήν, όπως είναι φυσικό, θα πρωταγωνιστεί ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος θα παρουσιάσει τους τελευταίους 15 ομιλητές και θα συντονίσει τη συζήτηση με το κοινό.

Οι τρεις ενότητες των ομιλιών στη διάρκεια της ημερίδας είναι:
«Η Ευρώπη μας που κατακερματίζεται και η απάντηση του DiEM – Επαναπροσδιορίζοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τις αυξανόμενες διαιρέσεις που διαλύουν την ΕΕ: Πρόσφυγες, Σύνορα και Φράκτες (Σένγκεν), το Φρούριο της Ευρώπης (Frontex), Ανισότητα-Φτώχεια, Σοβινισμός, Εθνικισμός,
«Η Οικονομική Ανάλυση του DiEM 2025 και το πλαίσιο της πολιτικής του» στην οποία τελευταίος ομιλητής είναι ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης και
«Τι Οφείλει να κάνει το DiEM 2025;» όπου ανάμεσα στους ομιλητές είναι και η σύζυγος του Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου.

«Δυστυχώς, σήμερα, μια κοινή γραφειοκρατία κι ένα κοινό νόμισμα διαιρούν λαούς που είχαν αρχίζει να ενώνονται, παρά τις γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές τους. Μια ανίερη συμμαχία κοντόφθαλμων πολιτικών, οικονομικά ανίδεων “τεχνοκρατών”, και “ειδικών” που αγνοούν τους βασικούς κανόνες χρηματοοικονομικής, υποκλίνονται συστηματικά στις απαιτήσεις τραπεζικών και ολιγαρχικών συμφερόντων, αποξενώνοντας τους πολίτες της Ευρώπης και προκαλώντας επικίνδυνες εξάρσεις εθνικιστικού αντι-ευρωπαϊσμού» αναφέρει μεταξύ άλλων το μανιφέστο του κινήματος, το οποίο είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Όσον αφορά τη χρηματική ενίσχυση του κινήματος, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, «η δυνατότητα οικονομικής συνδρομής στο DiEM είναι ανενεργής (sic).Δεν θέλουμε τα χρήματά σας. Τουλάχιστον όχι τώρα. Αφού το DiEM συγκροτηθεί και τα μέλη του γραφτούν και συμμετάσχουν στην απόφαση για το πώς (και με ποιους κανόνες διαφάνειας) θα χρησιμοποιηθεί η ‘αποξενωμένη ουσία’ της ανθρώπινης εργασίας (όπως ορίζει το χρήμα ο Μαρξ), τότε μόνο θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα οικονομικής συνδρομής. Έως τότε, το DiEM ζητά από εσάς την συμμετοχή σας στην πανευρωπαϊκή, κοινή, προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Ευρώπης».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες «γέννησης» του DiEM 2025 από το Βερολίνο ΕΔΩ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ