Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Τουρκία, ένα τηλεφώνημα και μια νέα πραγματικότητα

Μια τηλεφωνική συνομιλία που διήρκησε πάνω από μια ώρα και είκοσι λεπτά ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Τούρκο ομόλογο του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, αποτέλεσε το ισχυρότερο προπαγανδιστικό όπλο στη φαρέτρα της τούρκικης διπλωματίας.

Στην πολιτική και πόσο μάλλον στις δαιδαλώδεις διαδρομές της διεθνούς διπλωματίας, οι συνομιλίες ανάμεσα στους ξένους ηγέτες έχουν μεγαλύτερη σημειολογική βαρύτητα από το ίδιο το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάρακ Ομπάμα, κάλεσε τις Κουρδικές δυνάμεις της Συρίας να αποφύγουν την κατάληψη και άλλων εδαφών μέσα στη Συρία, θέτοντας παράλληλα, ζήτημα αυτοσυγκράτησης στην τούρκικη πλευρά.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αν και φαίνεται να τηρεί ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, έγινε αντικείμενο εκμετάλευσης από Τούρκους αξιωματούχους, που σε δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γειτονικής μας χώρας τόνισαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν με τη στρατηγική της Άγκυρας.

Είναι φανερό όμως ότι η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τις μύχιες επιδιώξεις της Τουρκίας. Μπορεί σε αυτή τη φάση η Αμερικάνικη Κυβέρνηση να έχει επιλέξει να μην τραβήξει με πολύ δύναμη το αυτί της Τουρκίας =, είναι όμως κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα γίνει, αν η Τουρκία συνεχίσει τις επιθέσεις σε Κουρδικούς στόχους μέσα στη Συρία. Επιθέσεις που από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστούν, χωρίς όμως διάθεση από την Άγκυρα για αύξηση της στρατιωτικής εμπλοκής στην περιοχή, σε αυτή τη φάση.

Κοντολογίς, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας, όσο και αν προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, είναι ότι αυτό που θέλει να αποφύγει, φαίνεται ότι είναι επιδίωξη όλων των άλλων: η δημιουργία μιας Κουρδικής αυτόνομης περιοχής που θα λειτουργεί ως ο νέος θεματοφύλακας της Δύσης στην περιοχή. Mία νέα Κουρδική οντότητα που ενώνει και εφάπτεται με τις επιδιώξεις όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας και άλλων χωρών της περιοχής.

Χρήστος Λουτράδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ