Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Νέες αποκαλύψεις για τις άδειες των καναλιών – Τα επίσημα έγγραφα των πρεσβειών και η παραποίηση της αλήθειας

Το Liberal φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα δύο ακόμη επίσημα έγγραφα από τα γραφεία Τύπου πρεσβειών μας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα έγγραφα αυτά καταρρίπτουν απολύτως την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το πλήθος των αδειών καθώς και για το καθεστώς αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ε.Ε.

Μόλις το Σάββατο το βράδυ η κυβέρνηση, απαντώντας στις αποκαλύψεις του Liberal, επανέλαβε τις γνωστές της θέσεις, ότι δηλαδή στην Ευρώπη το πλήθος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ψηφιακής εκπομπής, εθνικής εμβέλειας, κυμαίνεται από 2-6.

Το ίδιο, είχε άλλωστε υποστηρίξει και στην Βουλή, για να τεκμηριώσει τη θέση της ότι οι άδειες που τελικά θα πρέπει να παραχωρηθούν θα πρέπει να είναι μόλις τέσσερις. Ενσωμάτωσε μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε, σχετικό πίνακα που τεκμηρίωνε τις απόψεις της αυτές.

Το Liberal φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα άλλα δύο επίσημα έγγραφα που ζήτησε και έλαβε η κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2015 από τα γραφεία τύπου των πρεσβειών μας στο εξωτερικό. Τα έγγραφα αυτά έχουν πρωτοκολληθεί, είναι δημόσια και μπορούν να αναζητηθούν από οποιονδήποτε.

Το πρώτο έγγραφο εστάλη στην Ελληνική κυβέρνηση στις 9/11/2015 από την Ελληνική πρεσβεία στο Λουξεμβούργο και έχει αριθμό πρωτοκόλλου A.Π.: 585/Z.1.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πρεσβεία του Δουκάτου, στην χώρα που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 500.000 κατοίκους, λειτουργούν 15 κανάλια, εκ των οποίων τα 14 είναι ιδιωτικά.

Το παράδειγμα του Λουξεμβούργου έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου ακολουθείται το «υπόδειγμα Παππά» στην χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Η διαφορά όμως με την Ελλάδα είναι ότι στην συγκεκριμένη χώρα, η αδειοδότηση δεν έχει κανένα σημαντικό κόστος, όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο.

Εντύπωση, λοιπόν, προκαλεί γιατί η κυβέρνηση απέφυγε να χρησιμοποιήσει στη νομική της τεκμηρίωση το επίσημο έγγραφο που ζήτησε η ίδια από την πρεσβεία μας στο Λουξεμβούργο, μιας και το καθεστώς αδειοδότησης στην χώρα αυτή προσομοιάζει με το δικό της μοντέλο.

Το δεύτερο επίσημο έγγραφο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφορά την αλληλογραφία της Κυβέρνησης με την Ελληνική πρεσβεία στην Μαδρίτη. Η κυβέρνηση τόσο με ανακοινώσεις της όσο και με την παράθεση στοιχείων στην Βουλή, ισχυρίστηκε ότι στην Ισπανία λειτουργούν μόλις 5 ιδιωτικά επίγεια ιδιωτικά κανάλια, μεικτού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας. Φαίνεται όμως ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μαδρίτης διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε η πρεσβεία μας στην Μαδρίτη στις 12/11/2015 και φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 688/Φ.110.2, στην Ισπανία τα κανάλια που λειτουργούν κάτω από αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πολύ περισσότερα των 5, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, στην Ισπανία λειτουργούν τα ακόλουθα κανάλια εθνικής εμβέλειας, εκ των οποίων τουλάχιστον 9 (και όχι 5, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται.

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Liberal είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται ούτε πίσω από προσωπικές επιθέσεις, ούτε πίσω από αφορισμούς. Γιατί διαψεύδεται με τον πιο επίσημο τρόπο, από τις ίδιες τις υπηρεσίες της.

Οφείλουν άμεσα, τόσο ο αρμόδιος υπουργός, όσο και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος (στην οποία έχει κοινοποιηθεί όλη η επίσημη αλληλογραφία) να ενημερώσουν υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό για τις μεγάλες αποκλίσεις που αποκαλύπτονται μεταξύ των αναφορών των υπηρεσιών και της αιτιολογικής έκθεση του νόμου, που η ίδια κατέθεσε.

Και οφείλουν να τον ενημερώσουν, διότι τόσο το πλήθος των αδειών όσο και τα έσοδα που θα προκύψουν, αφορούν το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα της δημοκρατίας μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ