Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

25 υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης με ανακριβείς τίτλους σπουδών

Την πόρτα της εξόδου παίρνουν 22 υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που διορίστηκαν -πιθανώς και με ρουσφέτι αλλά σίγουρα κατά την έρευνα- με πλαστούς ή ανακριβείς τίτλους σπουδών, σύμφωνα με το capital.gr. Αυτό δείχνουν οι γενικευμένοι έλεγχοι που γίνονται με βάση τον ν. 4305/14 σε όλα τα πτυχία του δημοσίου τομέα, ακόμα και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο δηλαδή που φυλάττει Θερμοπύλες στη νομιμότητα. Τα στοιχεία του ελέγχου που διέταξε ο γενικός γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου, Ευτύχης Φυτράκης, δείχνουν ότι:

-Οι έλεγχοι αφορούν 5.000 υπαλλήλους, σωφρονιστικούς, της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, διοικητικούς του υπουργείου, ιατροδικαστές και διοικητικό προσωπικό της ιατροδικαστικής υπηρεσίας κλπ.

-Συνολικά -μέχρι στιγμής- έχουν εντοπιστεί 25 προβληματικές υποθέσεις, 23 στο σωφρονιστικό σύστημα και 2 στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

-Οι περιπτώσεις των δυο υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου, αφορούν η μια “πλαστό” πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση το οποίο αποσπάστηκε ως Π.Ε σε καλύτερη θέση. Ηδη ανακλήθηκε η υπουργική απόφαση τοποθέτησης. Η δεύτερη αφορά ανακριβή βαθμό απολυτηρίου λυκείου, με βάση τον οποίο ο υπάλληλος “έπιασε” τα κριτήρια διορισμού στο δημόσιο. Δηλαδή ο βαθμός του ήταν πολύ χαμηλότερος και με βάση αυτόν δεν θα διοριζόταν στο δημόσιο.

–Στην σωφρονιστική υπηρεσία, ελέγχθηκαν 3.944 τίτλοι σπουδών και εκκρεμούν 147 τελικές απαντήσεις. Από τους 23 υπαλλήλους της σωφρονιστικής υπηρεσίας οι 22 απολύθηκαν ήδη ενώ ένας θα περάσει από πειθαρχικό έλεγχο. Είχαν όλοι ανακριβείς τίτλους σπουδών, είτε απολυτηρίων είτε γνώσης ξένων γλωσσών. Όπως σημειώνει πάντως ο κ.Φυτράκης οι απαντήσεις έρχονται με αργό ρυθμό αφού αφορούν π.χ σε λύκεια που έχουν κλείσει, ξενόγλωσσα κέντρα εκμάθησης γλωσσών, ξένα πανεπιστήμια κλπ.

-Στην ιατροδικαστική υπηρεσία (ιατροδικαστές και διοικητικό προσωπικό)δεν βρέθηκε κανένας πλαστός τίτλος σπουδών , ενώ εκκρεμούν 4 απαντήσεις για επιπλέον τίτλους σπουδών (π.χ διδακτορικό ή ξένες γλώσσες)

-Στην υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων κοινωνικής αρωγής (κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) ελέγχθηκαν 117 υπάλληλοι. Οι πρώτοι 85 πέρασαν με επιτυχία τον έλεγχο, για τους υπολοίπους εκκρεμούν οι απαντήσεις.

-Στο Ίδρυμα αγωγής (παλιό αναμορφωτήριο) έχουν ελεγχθεί 12 υπάλληλοι, οι πέντε περιπτώσεις είναι απολύτως νόμιμες και αναμένονται οι απαντήσεις για τις υπόλοιπες 7.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πώς για το 2015 σε όλο το δημόσιο ανακλήθηκαν 156 διορισμοί για πλαστά πτυχία, με το υπουργείο Υγείας κρατά τα σκήπτρα με 28 περιπτώσεις. Το 2014 από το δημόσιο απολύθηκαν συνολικά 243 υπάλληλοι με ανάκληση διορισμών λόγω πλαστών πτυχίων, χωρίς να υπολογίζονται τα ΝΠΙΔ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ