Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επικεφαλής Πληροφορικής ΜΙΤ: Στην Ελλάδα χωρούν 16 κανάλια υψηλής ευκρίνειας

Εξώφθαλμα τεχνικά, αλλά και υπολογιστικά λάθη στην έκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, πάνω στην οποία η κυβέρνηση βασίζει την άποψή για τεχνική δυνατότητα εκπομπής 4 μόνο καναλιών στη χώρα, εντοπίζει ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας Μιχάλης Μπλέτσας, που είναι επικεφαλής πληροφορικής του Media Lab στο διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο ΜΙΤ.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μπλέτσας χαρακτηρίζει “τελείως αβάσιμη” την όλη σχετική συζήτηση, σημειώνοντας ότι εάν σήμερα, με την τεχνική υποδομή που υπάρχει εγκατεστημένη αυτή τη στιγμή, όλα τα κανάλια γυρνούσαν σε εκπομπή υψηλής ευκρίνειας, θα μπορούσαν άνετα να χωρέσουν 16 κανάλια.

“Ξαφνικά έρχεται μια μελέτη που λέει 4 κανάλια υψηλής ευκρίνειας. Από πού προκύπτει αυτό δεν μπορώ να καταλάβω” δηλώνει ο κ. Μπλέτσας αποδομώντας πλήρως τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, και σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Κάνει κάποιες παραδοχές η προπαρασκευαστική, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, μελέτη που είναι τελείως λάθος. Αφενός μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των πολυπλεκτών, δηλαδή των μπουκέτων που χωράνε στο υπάρχον φάσμα. Κάνει κάποιες παραδοχές που επίσης δεν ισχύουν, αφενός για το μέγεθος κάθε μπουκέτου, αφετέρου για το πόσα κανάλια, πόσες ροές προγράμματος χωράνε στο κάθε μπουκέτο. Τα στοιχεία αυτά, μου κάνει εντύπωση, διότι δεν σηκώνουν πάρα πολύ μεγάλη τεχνική συζήτηση”.

Οπως λέει στο Mega ο Μιχάλης Μπλέτσας, η τεχνολογική εξέλιξη θα επιτρέψει άμεσα το διπλασιασμό της χωρητικότητας, ενώ τονίζει ότι ο καθορισμός του αριθμού των αδειών στο δυτικό κόσμο δεν μπορεί καθορίζεται από την κυβέρνηση.

“Στη Δυτική Ευρώπη, γενικότερα, όταν μιλάμε για ιδιωτικές επιχειρήσεις, τη βιωσιμότητα κυρίως την καθορίζει η αγορά η ίδια” σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί την πρόταση της μελέτης για τιμή 500.000 ευρώ ως τιμή εκκίνησης στις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι ζητά να μάθει με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το Ινστιτούτο Φλωρεντίας για την εκπόνηση αυτής της μελέτης.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί ότι “θα αντιδράσει δυναμικά στην περίπτωση που η διακηρυγμένη κυβερνητική απόπειρα για ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αποβεί σε βάρος των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ