Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες: Τι βλέπουν οι δημοσκόποι για τις εκλογές της ΝΔ

Ανοίγουν οι κάλπες σε λίγες ώρες για την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία και κανένα στέλεχος ή φίλος του κόμματος δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου.

Το γεγονός ότι αυτή τη φορά το εγχείρημα υποστηρίζει μια μεγάλη εταιρεία όπως η Vodafone θεωρητικά διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Ποια είναι όμως τα προγνωστικά για το τελικό αποτέλεσμα του ά γύρου των εκλογών;

Όλο αυτό το διάστημα οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν έρευνές τους για το λόγο ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα που θα πάει αύριο στις κάλπες να ψηφίσει.

Με την ανοικτή διαδικασία μπορεί να ψηφίσουν πολίτες που στις τελευταίες εκλογές πχ απείχαν ή δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, αλλά θεωρούν ότι η εκλογή κάποιου εκ των 4 υποψήφιων μπορεί να αλλάξει το προφίλ του κόμματος.

Για να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος χρειάζεται να υπάρχει ένα τυχαίο δείγμα 1000 ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σκοπεύουν να ψηφίσουν στις εκλογές της ΝΔ. Αυτό είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αν σκεφθεί κανείς ότι πάρα πολλοί κλείνουν τα τηλέφωνα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και από όσους απαντούν ένα μικρό ποσοστό πολιτών θα προσέλθει στις κάλπες πχ. 10% του εκλογικού σώματος.

Έτσι είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και δαπανηρό για μια εταιρεία να κάνει μια δημοσκόπηση με στατιστικό εύρος εμπιστοσύνης τουλάχιστον 95% (αυτό σημαίνει ότι 95 φορές στις 100 τα αποτελέσματα μας θα είναι σωστά, με μια μικρή απόκλιση ποσοστών) Θα έπρεπε να τηλεφωνήσουν σε πάνω από 7-8 χιλιάδες πολίτες για να έχουν τα απαραίτητα δεδομένα.

Ωστόσο δημοσκοπήσεις γίνονται για λογαριασμό , κυρίως, των υποψηφίων και των επιτελείων τους ώστε να σταθμίσουν τη στρατηγική τους και υπάρχουν κάποια γενικά συμπεράσματα.

-θα χρειαστεί οπωσδήποτε και β γύρος για να αναδειχθεί αρχηγός. Κανένας υποψήφιος δεν είναι κοντά στο 50%

-Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τη συμμετοχή., ωστόσο οι περισσότεροι συγκλίνουν σε νούμερα περί των 300 χιλιάδων πολιτών

-το δίδυμο του β γύρου δείχνει να έχει κλειδώσει μεταξύ των κ.κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Απόστολου Τζιτζικώστα

-Τρίτος είναι καθαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστά ελαφρά πάνω από 20%

-Τέταρτος ο Άδωνις Γεωργιάδης γύρω στο 15%

– Οι περισσότεροι δημοσκόποι φέρνουν πρώτο τον κ.Μεϊμαράκη με την υποσημείωση ότι για λόγους ευκολίας στις περισσότερες μετρήσεις τους χρησιμοποιούν το μητρώο μελών της Νέας Δημοκρατίας όπου ο τέως μεταβατικός πρόεδρος έχει προβάδισμα. Αυτό σε περίπτωση αθρόας συμμετοχής μη μελών του κόμματος στις κάλπες υποεκτιμά τα ποσοστά των κ.κ, Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη που έχουν μεγαλύτερη απήχηση εκτός του κομματικού μηχανισμού.

-Στη Βόρεια Ελλάδα έχει σαφές προβάδισμα ο κ.Τζιτζικώστας , με 2ο τον κ. Μεϊμαράκη και πολύ χαμηλά τους άλλους 2 υποψήφιους

-Στην Κρήτη προηγούνται οι κ.κ.Μεϊμαράκης , Μητσοτάκης

-Στην Αττική υστερεί πολύ ο κ.Τζιτζικώστας στη β΄ Αθηνών όπου είναι 4ος αλλά πηγαίνει καλύτερα στην περιφέρεια Αττικής και τον Πειραιά

– Στην Αττική είναι η μεγάλη δύναμη του Άδωνι Γεωργιάδη , ο οποίος καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις περισσότερες άλλες περιοχές της χώρας

-Στη Στερεά Ελλάδα εμφανίζει μεγάλη δυναμική ο κ.Μητσοτάκης εκτός του νομού Ευβοίας όπου έχει προβάδισμα ο κ.Τζιτζικώστας.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα τα οποία αποκομίσαμε μιλώντας με δημοσκόπους και αναμένουμε κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν αύριο στις κάλπες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 123-124

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 123-124 Επεισόδιο 123 Η Νεφέλη ζητά από τον πατέρα της να καλέσουν τον Παύλο...