Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ούτε μία θέση εργασίας κ. Σταθάκη! Ούτε μία επένδυση κ. Μάρδα!

Συμπληρώνονται σχεδόν δέκα μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσο και αν ψάξει κανείς, δεν μπορεί να βρει ούτε μία αναπτυξιακή δράση, ούτε μία νέα θέση εργασίας που να έχει δημιουργηθεί. Αντίθετα υπήρξαν πολλοί νέοι φόροι και αντιαναπτυξιακές πολιτικές.

Ο υπουργός Οικονομίας (και Ανάπτυξης και Τουρισμού) Γιώργος Σταθάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση εξαρτάται από την ανάπτυξη. Συμφωνούμε απόλυτα υπουργέ. Μπορείτε όμως να μας πείτε ποια αναπτυξιακή δράση έχει προωθηθεί στους δέκα μήνες που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς είστε αρμόδιος υπουργός;

Δεν θέλω να μας πείτε πέντε ή δέκα. Μία επένδυση αρκεί. Η οποία να δημιούργησε θέσεις εργασίας. Και προφανώς δεν εννοούμε την επιστροφή των καθαριστριών στις θέσεις τους ή το άνοιγμα της ΕΡΤ. Για ανάπτυξη μιλάμε, για νέες θέσεις εργασίας. Πόσες λοιπόν νέες θέσεις εργασίας υπήρξαν αυτό το διάστημα; Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή… Δημιουργήθηκε έστω και μία βρε αδερφέ, έτσι για να λέμε ότι κάτι κινήθηκε; Βεβαίως, για μία ακόμη φορά ακούσαμε καλές προθέσεις, ευχολόγια και αρκετές γενικολογίες.

Να πάμε και στον κ. Μάρδα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και με ρόλο την προσέλκυση επενδύσεων, μιλά κατ’ επανάληψη για σοβαρά επενδυτικά σχέδια που προτείνει ή προωθεί. Ακόμη και στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρει τα επενδυτικά σχέδια ύψους 70 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τουλάχιστον 470.000 θέσεις εργασίας. Και όπως λέγεται, μερικά εξ αυτών επρόκειτο να συζητηθούν και σε επίπεδο ΚΥΣΟΙΠ.

Τι έγινε λοιπόν υπουργέ μου; Στο συρτάρι παραμένουν; Απορρίφθηκαν; Δέκα μήνες τώρα δεν έχετε καταφέρει να προωθήσετε ούτε μία αναπτυξιακή δράση; Ούτε μία ρημάδα επένδυση… Εκτός και αν πρόκειται για “κουβέντες του αέρα”. Αφού λοιπόν έχετε συγκεκριμένες προτάσεις ή ιδέες γιατί δεν προχωρά τίποτε; Τόσο δαπανηρές είναι; Και καλά, όταν υποβάλλεται μία πρόταση δεν έχετε συνεκτιμήσει την δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας; Αλοίμονο…

Δεν θελω κ. Μάρδα να μας δημιουργήσετε δια μαγείας 470.000 νέες θέσεις εργασίας. Μια δυο μπορείτε να ανοίξετε για αρχή; Γιατί διαφορετικά, να με συγχωρείτε, αλλά πώς μπορεί κανείς να δώσει βάση σε προτάσεις και ιδέες όταν οι ίδιοι οι υπουργοί που τις προτείνουν δεν δύνανται να προχωρήσουν ούτε μία από αυτές; Ας μην γίνουν αμέσως επενδύσεις 70 δισ. Ας γίνει μία με ένα δισ. για αρχή… Έστω με 100 εκατομμύρια!

Τα αναφέρω αυτά, γιατί οι κύριοι Μάρδας και Σταθάκης, είναι κατά την εκτίμηση των περισσοτέρων, δύο από τα πιο αξιόλογα στελέχη που διαθέτει αυτή η κυβέρνηση. Και πιθανολογώ ότι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνησή τους. Δεν πάω στους άλλους, γιατί οι υπόλοιποι απλά δεν καταλαβαίνουν. Και μάλλον δεν τους νοιάζει. Δεν έχει νόημα να τους μιλήσει κανείς για σωστή ανάπτυξη… “Σκοτώνουν” καθημερινά μία χώρα που θα μπορούσε να υποστηρίξει με τον φυσικό της πλούτο μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Από τις οποίες θα δημιουργούταν πλούτος που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τα δεινά που επιβάλουν στην κοινωνία.

Θεωρεί η κυβέρνηση ότι αδικείται από την κριτική ότι η καταστροφή που υφίσταται η χώρα είναι δικό της έργο. Προφανώς και δεν είναι μόνο δικό της. Όμως είναι δικό της δημιούργημα η παντελής έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου δράσης. Και να το θυμηθείτε. Ακόμη και με τις ιδιωτικοποιήσεις, φιάσκο θα έχουμε. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις στις οποίες θα πουληθούν κάποια στιγμή όσο όσο τα όποια φιλέτα του Δημοσίου, λόγω πενίας…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ