Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συναίνεση χωρίς αλήθεια δεν υπάρχει

Στην κυβέρνηση διατηρούν το χιούμορ τους. Π.χ. η Όλγα Γεροβασίλη, πάντα με το χαμόγελο μας είπε: “Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών”. Ακριβώς έτσι: “Καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας…” Μπίγκο!

Την επομένη μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την υπογραφή του Ντράγκι “απάντησε” στην κυβερνητική πορτπαρόλ: “Οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας στην Ελλάδα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα”. Ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον στην Ευρώπη σε ποιό έδαφος πατάει η ελληνική οικονομία ακυρώνει με μια φράση την κυβερνητική ρητορεία περί “επιτυχιών” στην οικονομία και άλλα διηγήματα.

Η χώρα βρίσκεται στο κόκκινο και η έξοδος από την επικίνδυνη περιοχή δεν θα κριθεί από τις απροετοίμαστες εξορμήσεις αυτοπροβολής του Πρωθυπουργού, πότε στις ΗΠΑ, πότε στην Τουρκία και πότε στο Ισραήλ που αποβαίνουν άκαρπες. Θα κριθεί από τη στήριξη των εταίρων, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την “ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης, για την οποία υπάρχει ανησυχία”, σημειώνει η έκθεση.

Τι δεν κατάλαβε η εκπρόσωπος; Σε ποιούς μιλάει ο Τσακαλώτος όταν λέει ότι στην Ευρώπη τον… συγχαίρουν για τα capital controls; Αν η οικονομία βρίσκεται σε “καλή πορεία” τότε γιατί -από το Ισραήλ- ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -με θέμα το ασφαλιστικό, όπως λένε οι πληροφορίες;

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο ίδιος είχε “λυμένο” το ασφαλιστικό με τις… αυξήσεις που υποσχόταν αβασάνιστα. Τώρα βάζει μαχαίρι στις συντάξεις, αλλά μιλάει για “καλή πορεία” της οικονομίας. Δεν είναι κακό που αλλάζει πολιτική -εδώ κατάπιε ολόκληρο Μνημόνιο. Είναι κακό που δεν το ομολογεί, ούτε κάνει την αυτοκριτική του. Αντίθετα κλείνει το μάτι σε διάφορους ότι μόνο πρόσκαιρα κάνει μια ντρίπλα στις “ευρωπαϊκές ελίτ”. Τι εννοούσε όταν έλεγε μόλις προχθές στην κομματική νεολαία του ότι “παρά τους αναγκαίους πολιτικούς συμβιβασμούς, παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις μπροστά σε δυνάμεις υπέρτερες, ο στρατηγικός μας στόχος δεν αλλάζει”;

Καθαρή πολιτική χωρίς καθαρές κουβέντες δεν υπάρχει. Εάν στο ασφαλιστικό πχ, απλώς συμβιβάζεται προσωρινά, δεν μπορεί να λέει στους άλλους να τον στηρίξουν -παρ’ ό,τι ο ίδιος δεν τους στήριξε ποτέ στο ίδιο θέμα. Αν τους ζητάει να τον συνδράμουν στη σημερινή πολιτική, αλλά στην ούγια έχει κάποια άλλη, τότε μιλάει με μισές αλήθειες. Και όπως θα έλεγε ο Αμερικανός διαφημιστής Έντγκαρ Σόαφ: “Από μισές αλήθειες φτιάχνονται ολόκληρα ψέματα”. 

Γιώργος Λακόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ