Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδιού-Ελιάς

Το Σάββατο, 28 Νοε 2015, στις 18.00, στην αίθουσα Μακρυγιάννης στην Άρτα συνεχίζεται η τριήμερη 2η Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδιού-Ελιάς με τίτλο «Πρωτογενής τομέας και επιχειρείν» και προσέγγιση στο θέμα: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ, από τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ είναι Επιχειρήσεις, με την μορφή Συνεταιρισμών, με στοιχεία τόσο της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, όσο και της Ιδιωτικής Οικονομικής. Ο σκοπός τους είναι η αύξηση της απασχόλησης και αυτό το πετυχαίνουν μέσω τριών κύριων προσανατολισμών, 1. «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης», 2. «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας» και 3. «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού», οι οποίες αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, προωθούν την απασχόληση, ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και την τοπικής ανάπτυξη.

Η τριήμερη 2η Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδιού-Ελιάς του Δήμου Αρτέων αρχίζουν την Παρασκευή, 27 Νοε 2015 και λήγουν την Κυριακή, 29 Νοε 2015, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την πρώτη ημέρα, Ημερίδα στο Ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, με θέματα: Ελαιοκαλλιέργεια-Ορθολογική λίπανση, Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων, Συνεισφορά του branding στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, Το εργαλείο IRMA στις αρδεύσεις, Οργάνωση Ομάδων Παραγωγών (από τον κ. Ραβανό Λεωνίδα, πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας) και Ακτινίδια βιολογικών & συμβατικών καλλιεργειών.

Την δεύτερη μέρα (28/11/2015) στην Ψαροπλιά θα οργανωθεί έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία συνταγών τοπικής γαστρονομίας και «Ποδηλατοβόλτα», ενώ το απόγευμα στις 18.00, στην αίθουσα Μακρυγιάννης θα αναπτυχθεί «ημέρα καριέρας» με θέματα: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ, Καλή πρακτική ανάπτυξης-ΚΟΛΙΟΣ, Βιώσιμες λύσεις για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος στην τοπική γαστρονομία, ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ και βράβευση πετυχημένων επιχειρήσεων.

Την τρίτη ημέρα (Κυριακή, 29/11/2015) είναι η γιορτή όλων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και των συλλόγων γυναικών με εκτέλεση συνταγών, κεράσματα και μουσικές επιλογές. Η τριήμερη 2η Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδιού-Ελιάς θα κλείσει στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΜΑΡΟΣ» στους Κωστακιούς Άρτας, στις 19.00 με «γαστρονομικό δείπνο» κυρίως προς τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης της Άρτας.

Ο Δήμαρχος κ. Χρ. Τσιρογιάννης με την τριήμερη 2η Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδιού-Ελιάς 27, 28 & 29 Νοε 2015, σηματοδοτεί το υψηλό ενδιαφέρον για τον εντοπισμό και ανάδειξη των χαρακτηριστικών και τις προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της περιοχής Άρτας και ευρύτερα της Ηπείρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ