Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ψάχνουν “μπάλωμα” για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Το θέμα με τα ανείσπρακτα ενοίκια δεν έχει κλείσει. Αυτό σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου με την οποία καταργείται και μάλιστα αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα η δυνατότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν στο δημόσιο μισθώματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει και δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ.

Το ξήλωμα της συγκεκριμένης διάταξης έχει προκύψει μετά από την απαίτηση της τρόικας. Ο λόγος; Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι το δημόσιο δεν έχει κανένα λόγο να αναλαμβάνει ιδιωτικές απαιτήσεις και μάλιστα να χάνει για αυτό και φορολογικά έσοδα. Έτσι, θεωρούν ότι η διαδικασία εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο είναι μια αναχρονιστική διαδικασία η οποία δημιουργεί και γραφειοκρατικό και διαχειριστικό βάρος στο ελληνικό δημόσιο. Για παράδειγμα, η οφειλή του ενοικιαστή προς τον εκμισθωτή που εκχωρείται στο δημόσιο βεβαιώνεται στο δημόσιο ταμείο και η εφορία λαμβάνει στη συνέχεια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον του οφειλέτη.

Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα δεν είναι κάθετα αντίθετη στο να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να μην πληρώνουν τελικά φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες για ενοίκια τα οποία δεν εισέπραξαν και δεν πρόκειται να εισπράξουν. Οι λύσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:

– να μην φορολογούνται οι ιδιοκτήτες για ενοίκια τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπράξει. Για να αποδεικνύεται η είσπραξη ενοικίων το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να κάνει υποχρεωτική την πληρωμή ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η είσπραξη ενοικίου με μετρητά θα θεωρείται φορολογική παράβαση.

– ειδικά για να μην φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για τα φετινά ανείσπρακτα ενοίκια εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να περιληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τη φορολόγησή τους για αυτά.

Να σημειωθεί πως η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο ίσχυσε κανονικά για τα εισοδήματα του 2014 (φετινές φορολογικές δηλώσεις).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ξεκινούν με καθυστέρηση

Δείτε πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2024 και όλες τις νέες αλλαγές. Λίγες μέρες μένουν για να ξεκινήσουν οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, το τελευταίο...